top of page

Adam skapar minnen för livetFör tolv år sedan gjorde Adam sin första tatuering.  Idag har han kunder som kommer från såväl hela Sverige som från våra grannländer. Hans signum är stilen realism inom ”black and grey”. Men lusten att skapa med färg finns där, vilket märks i hans tavlor och på hans väggmålningar.


Adam Augustsson är vid första anblicken lite udda. Ja, för att ha ett yrke som tatuerare alltså. Han har nämligen inte en enda tatuering, något han får många reaktioner på även av sina kunder. Och när svaret kommer så är det ju så självklart.

-Nästan hela kroppen är tatuerad men inte det som syns, avslöjar Adam. När jag började tatuera mig bestämde jag mig för att ta just armarna allra sist. Tycker det är lite kul att folk tror att jag inte är tatuerad, säger han och skrattar.

Det där med tatueringar lockade tidigt och som femtonåring köpte han sitt första tatueringskit för att han ville lära sig. Han insåg också snabbt hur svårt det var så det hamnade i lådan. Att måla och teckna har varit en självklarhet ända sedan barnsben och efter gymnasiet gick han konstskola. Samtidigt bestod intresset för tatueringar och han tecknade ofta motiv åt vänner som skulle tatuera sig.


-En vän var och tatuerade in ett av mina motiv, tatueraren gillade designen och erbjöd mig att bli lärling hos honom. Jag nappade på det och redan efter ett år startade jag och en kompis den studio som jag idag driver tillsammans med min bror och två andra tatuerare.


LITE MER BESTÄNDIGT

Adam kommer från graffitivärlden och ville jobba med något som var lite mer beständigt. För även om graffitin inte var olaglig målades den ofta snabbt över.

-Tatueringar är ju ändå något du bär med dig resten av livet, det är en cool tanke. Samtidigt målar jag ju även tavlor och väggkonst idag. Jag vill inte släppa något av det.

Ni läsare som bor i Eskilstuna kan till exempel besöka Eskilstuna Ölkultur och kika på hans uppmärksammade väggmålningar där han nyligen porträtterat Lasse Berghagen, Tina Turner och Johnny Cash. Videon när han målar Lasse Berghagen fick snabbt spridning på sociala medier med tusentals visningar och hyllningar. På Vilsta Friluftsområde har han, på uppdrag av Eskilstuna kommun, målat liftstugan i Vilstabacken. Temat är de fyra årstiderna. Tavelkonsten är ofta porträtt; allt från Pippi Långstrump och Zlatan till svenska kungen och Eminem. Motiven skiftar. Och det är med stor wow-känsla man skrollar igenom hans instagram där han visar såväl målningar som många av de tatueringar han skapat genom åren.


GÅR SIN EGEN VÄG

Säkerheten med pennan och nålen har nu gjort Adam Augustsson till en av de främsta tatuerarna i branschen och han går sin egen väg på många sätt. Han är inget stor fan av tatueringsmässor, tatuerar absolut inte i färg, han avråder från att göra tatueringar som är trendiga och åtar sig endast de tatueringar han själv tycker om. Det är bara att konstatera att detta är en framgångsfaktor och kunderna strömmar till från hela Sverige och även från våra grannländer. Vill man tatuera sig hos Adam måste man dessutom vara ute i god tid; tiderna för årets bokningar släpptes i oktober förra året och det blev fullbokat direkt.

Adam har sin stil som han håller fast vid. Man kan kalla det fotorealism i svartvitt – i tatuerarvärlden heter det ”realistic black and grey”.  En tatuering i färg är helt uteslutet, av den enkla anledningen att han inte tycker det är fint. Det finns också risk att bli bortsållad då Adam prioriterar de jobb som känns mest inspirerande att göra. Det handlar om motivation och att han vill att slutresultatet ska hålla så hög kvalitet som möjligt. Adam är noga med att både han och kunden ska bli helt nöjda.


-Jag är särskilt förtjust i stora motiv och gärna lite udda och annorlunda teman. Har exempelvis gjord Astrid Lindgren och hennes figurer på hela benet på en kund. Det är ett jobb som tar cirka tio sittningar, berättar Adam.


PORTRÄTTET AV SIN DOTTER

När Se Hits fotograf besökte honom hade han den tidigare handbollsspelaren Mattias Zackrisson i stolen som lät tatuera in porträttet av sin dotter på vänsterarmen – ett jobb som tog cirka åtta timmar. De motiv som Adam gör är just ofta porträtt av personer som kunden vill hedra eller minnas på något sätt, kanske en förebild eller en familjemedlem.

-Det kan vara allt från mor- eller farföräldrar till barn eller kanske en känd person. Jag har gjort många motiv med djur, som exempel en hel rygg med en panda. I morgon ska jag göra en överarm med en tiger, då jag avstått från tigrar under flera år på grund av att det varit en trend så ser jag nu fram emot att göra en igen, avslutar Adam.Comments


bottom of page