Som en del av DHR:s 100-årsfirande turnerar Jesper Odelberg med musikföreställningen
”Inte helt 100” där han blandar humor och allvar. Eskilstunaborna kan vittna om en kväll
som lockade till både skratt och eftertänksamhet. För snart 30 år sedan gav han CP-
skadan ett ansikte och fick en hel generation att sluta använda CP som skällsord.
Jesper Odelberg har fått svenska folket att höja på ögonbrynen när han skämtat friskt om hur det är att leva med en CP-skada och hur vi runt omkring beter oss.
– Mina föreställningar är i första hand inte skrivna för de som har funktions-
nedsättningar utan tvärtom, jag vill nå den stora massan. Samma sak gäller den här förställningen vi är ute med nu där musiken är i fokus. Budskapet är att ingen är 100, vi har alla brister och tillkortakommanden vare sig de är fysiska eller mentala.
Föreställningen är en skön blandning av humor och allvar. Men ryggraden i showen är musiken. En blandning av visa och blues. Bandet som kompar Jesper är tighta, lyhörda och låter som 60-talets The Doors eller Pink Floyd och består bland andra av de två legendariska göteborgsmusiker från Nationalteatern och Tottas Bluesband; Nikke Ström och Bengan Blomgren. Nikke fungerar även som Jespers assistent på scenen och serverar vatten och bläddrar blad i textpärmen.
AVVÄPNAR SIN SÅNGFÖRMÅGA
Jesper avväpnar sin sångförmåga direkt genom att berätta att han förstår publiken om de inte riktigt hör vad han sjunger. Publiken tänker då förstås på att hans cp-skada. Men icke… Jesper skyller på att han är ifrån Göteborg. Redan då har han hela publiken i sin hand.
– Jag har skrivit låtar sedan 2011 men det är först nu som det blivit en riktigt konsert, berättar Jesper som tycker det är enklare att uttrycka sitt budskap med musik än med standup.
De flesta låtarna har han själv skrivit och texterna är ibland lyriska och andra gånger politiska slagord. De projiceras på väggen bakom bandet och blandas med Love Antells fina illustrationer. Jespers humor är ofta självironisk och han berättar även kärleksfullt om sina assistenter. Största skrattsalvan fick historien om killen som bäddar ned Jesper och önskar honom en god natt och sedan låser in sig på toaletten. Varför låser han, undrar Jesper? Jesper lyckas krångla sig ur sängen och åla sig fram till toan och ropa: ”Jag vet vad du gör!”
Förutom alla skratt så kommer en och annan snyting till beslutsfattare också.
För Jesper vill inte bara underhålla, budskapet är tydligt.
– Som den aktivist jag är vill jag förändra villkoren för människor med funk-
tionsnedsättningar. Samhället har gått bakåt; ett tydligt exempel är lagen om assistens som ju är en frihets- och jämställdhetsreform. Nu gör man neddrag-
ningar där vilket innebär försämrade livsvillkor för många och konsekvensen blir att man tvingar anhöriga att hjälpa till. Jag kallar det för funkisförtryck i ett par låtar.
SKA FÅ EN URSÄKT
Jesper kämpar också för att de funktionshindrade som förr bodde på institutioner och där for väldigt illa ska få en ursäkt på samma sätt som barnhemsbarnen har fått.
– Det här pågick ända in på 80-talet och så sent som 1973 steriliserade man den som var CP-skadad. Först 1989 fick alla med funktionsnedsättning rösträtt.
Jag menar inte att man ska ersätta någon med pengar, det handlar om en offentlig ursäkt och att staten tar ansvar för sitt handlande.
Jesper anser att det är mycket som mörkas i vår historia och jämför hans kamp för funktionsnedsatta med hur till exempel svarta behandlats i USA och HBTQ-kampen.
– Allt är samma sak, vi för alla en kamp men med lite olika förutsättningar.
Jesper har varit artist i hela sitt vuxna liv. Det var en utstakad väg. Hans morbror var dansbanssångare i Jiggs, som tillhörde Bert Karlssons stall på 70-talet.
Redan som sjuåring fick Jesper vara med på deras spelningar och fascinerades av hela miljön och av att få stå på scen.
– Min karriär började på Backateatern i Göteborg där jag fick jag en praktikplats. Och snart fick jag en fast anställning som produktionsassistent och regiassistent till Eva Bergman, Ingmar Bergmans dotter. Jag var där i fyra år innan jag tog steget att jobba med standup på heltid.
STORA GENOMBROTTET
Det stora genombrottet kom 1995 när han var med i tv-produktionen ”Släng dig i brunnen” på den klassiska standup-scenen Norra Brunn i Stockholm. Han tog Sverige med storm och plötsligt visste alla vem Jesper Odelberg var och man vågade skratta när han levererade skämt som berörde den CP-skada han har. Han vill trycka på att han inte är CP-skadad, han har en CP-skada.
– Min första egna förställning hette ”Är du helt CP eller?” och jag fick en hel generation att sluta använda CP som skällsord.
Idag har Jesper mycket att fira. Snart 30 år som artist. Han har besegrat cancern som höll på att ta hans liv för några år sedan och tillsammans med sitt band firar han att DHR, som likt Jesper kämpar för funktionsnedsattas rättigheter, fyller hundra år. Och det gör han med den äran när han och bandet tturnerar landet runt med föreställningen ”Inte helt 100”.
TEXT: CARINA WEDIN, PETER TORSÉN FOTO: PETER TORSÉN
Commentaires