top of page

Alla vill dreja!

Att skapa med lera är terapeutiskt – och mycket billigare än att gå till en psykolog, det är kreativt och inte minst väldigt trendigt. Alla vill dreja! Keramikcenter av olika slag slår upp dörrarna där man kan hyra in sig och nu finns möjligheten även i Nyköping.

DET ÄR KERAMIKERN Cornelia Eriksson som känt av behovet och nu slår hon upp dörrarna till Drejverkstan Nyköping. Under mer än ett decennium har Cornelia haft keramikkurser och många elever har passerat. Flera av kursarna är återkommande och har gått hos henne under flera år. De jobbar självständigt och en önskan om att kunna få jobba i verkstan när de vill är stor men har hittills inte varit möjlig.

– Många som går kurs hos mig har blivit så duktiga och behöver inte längre min hjälp. De vill kunna styra sin tid och dreja när de har tid och lust. Därför öppnar jag den här verkstaden med inledningsvis ett tiotal drejskivor – slår det här väl ut är planen att öka ut till så många som tjugo. Nu kan den som längtat efter en egen drejskiva få den möjligheten – och de kan dreja precis så mycket de vill och när de vill, berättar Cornelia.


I DREJVERKSTAN FÅR MAN HYRA en egen plats med en drejskiva som är bara ”din”. Det innebär att man har friheten att kunna lämna ett pågående arbete och sedan ta vid där man slutade. På plats finns även brännugn som Cornelia kommer att sköta. Även den som föredrar att arbeta med lera på andra sätt kan såklart hyra en plats i Drejverkstan Nyköping som ligger på Västra Storgatan; så centralt det bara går.

– Här finns även ett stort bord för den som vill jobba med skulptur, kavla eller ringla och det finns ett särskilt rum för angobering och glasering. Man får en egen nyckel och kan komma och gå precis som man vill. Vilken tid på dygnet som helst – natt som dag. För att man ska känna sig trygg kommer vi att ha säkerhetskameror. Det bästa av allt är att huset är fristående så den som vill jobba i verkstaden sent på kvällarna stör ingen, avslutar Cornelia.Lukten av lera sätter igång skaparglädjen


CORNELIA ERIKSSON ÄR konstnär och keramiker och sedan några år även ordförande för Förening i Konst Nyköping. Hon har skapat i lera alltsedan barnsben och jobbar numera i sin ateljé i Bränn-Ekeby där hon även har ett eget galleri. Cornelias bränner ofta sina alster med metoder som raku, saltbränt och rökbränt.

– Konst och skapande har alltid varit närvarande i mitt liv och bara jag känner lukten av lera sätter det igång en djupt liggande skaparglädje i mig. Jag jobbar gärna skulpturalt men några av mina mer publika arbeten har jag drejat – som exempelvis Vråkrukan.

ÅTERSKAPANDET AV den gamla Vråkrukan, som för 6 000 år sedan tillverkades i den gamla stenåldersbyn Vrå mellan Nyköping och Katrineholm, är Cornelias skapelse. Hon har även tillverkat vin och ölbägare till slottskrogen på Nyköpings Hus.

Varje vecka delar Cornelia med sig av sin skaparglädje i sina kurser där hon vägleder ett stort antal elever som precis som sin dedikerade lärare även de älskar att jobba i lera.


TEXT CARINA WEDIN FOTO LINDA NILSSON

Comments


bottom of page