top of page

Allt jag gör handlar om att hjälpa människor i deras skam och sorg


Jessika Sillanpää tog det smärtsamma och vände det till något som kan hjälpa andra. Hon delade med sig av sin berättelse här i Se Hit för ett och ett halvt år sedan och nu tar vi vid och berättar vad som hänt sedan dess – och vad som ligger i pipeline för denna kreativa och drivna tjej.


Bakgrunden till hela Jessicas berättelse är kort att hennes pappa gjorde ett mordförsök på hennes mamma och mammans sambo. Försöket misslyckades men för Jessika blev det en chock och en händelse som tagit tid att bearbeta. Att leva med vetskapen om att pappan försökt att mörda var outhärdlig. Det hon upptäckte under den här perioden när hon själv behövde hjälp var att skyddsnät och stödresurser för just barn till brottsförövare var mer eller mindre obefintligt. För Jessika blev hennes engagemang för de här frågorna starten på något hon aldrig kunnat drömma om och idag något hon jobbar med på heltid.

Jessikas berättelse har ett nytt perspektiv. Det är inte gärningsmannens, inte brottsoffrets och inte den som är partner till en kriminell. Det är barnets perspektiv. Därför tror Jessika att intresset är så stort.

– Mitt första event, för ett och ett halvt år sedan, med min berättelse var med min dansmonolog och efter det har mycket hänt, berättar Jessica.


Stor uppmärksamhet

Det är händelser som dragit varandra som till exempel när hon nominerade sin mentor Caxton Njuki till årets mentor. Då var det Jessikas berättelse som fick stor uppmärksamhet i sändningen. Allers hörde av sig och artikeln där har publicerats i både svenska och danska upplagan. Och riktigt stor uppmärksamhet blev det när finska radion bjöd in Jessica att sommarprata i somras. Ett sommarprat som även finns på Sveriges Radio att lyssna på digitalt. Hela manuset skrev Jessika själv och med ytterst få synpunkter från redaktören.

– Men det är ju inte bara jag som barn som drabbats av händelsen med min pappa. Det har ju även min farmor och farfar gjort, därför tillägnade jag dem det här programmet.

Föreläsningar ett av de forum där Jessika träffar många som drabbas av hennes berättelse. Ändå inte alltid enkelt då det är ett ämne de flesta inte kan relatera till.

– Jag har lagt ner mycket tid på mina föreläsningar och då det är ett ämne de flesta inte kan relatera till gäller det för mig att hitta rätt så de ändå kan förstå och ta in vad jag berättar. Med tiden har jag utvecklats som föreläsare och lärt mig att anpassa mina föreläsningar utifrån vem som lyssnar och utifrån hur människor reagerar.


Föreläser för offentlig sektor

Numera föreläser Jessika bland annat för människor inom offentlig sektor och kriminalvården. Hon deltar i paneldebatter, har medverkat i YouTubekanalen DiaLogiskt med 75 000 följare och ett antal poddar. På Internationella barndagen i början av oktober hade Jessika dessutom premiär för sitt seminarium ”Vad händer med barnen när en förälder försökt mördat ”på Nyköpings Teater. Hon har en drivkraft utan like och den blir hon uppmärksammad för.

Hon har just fått besked om att hon är en av fem finalister till TEDxStockholm – och det är ingen liten sak. TED Talks är ett internationellt koncept som även har en egen YouTubekanal med väl utvalda föredragshållare som exempelvis Bill Gates, Elon Musk och Greta Thunberg. Och om Jessika vinner – blir hon en av dessa. Och som om inte det skulle räcka är hon finalist i tävlingen Young Entreprenour of the year 2022 i kategorin Business for good award. Samtidigt som all den här framgången har Jessika utbildat sig till certifierad sorgebearbetare.

– Utbildningen har varit ett sätt för mig att ta tag i min egen sorg samtidigt som den nu leder till att jag kan vägleda andra i deras sorg oavsett om det handlar om dödsfall, skilsmässa, våld eller att livet inte blev som man tänkt. Och redan i höst kommer jag att ha min första grupp. I och med min berättelse om min pappa har jag under den här tiden kommit i kontakt med många människor och på så sätt fått lära mig att jobba med människors känslor. Jag ville ha lite mer att stå på för att kunna hjälpa människor på rätt sätt, därför valde jag att utbilda mig. Det har styrkt mig på flera plan.


Tydliga mål

Kommer hon att stanna upp här? Nej då, målen är tydliga. Redan om ett år hoppas Jessika att hon har nått en internationell nivå med sitt budskap. Kanske med någon form av digitala föreläsningar och kurser.

– Jag hoppas också kunna sätta upp ett mentorprogram för ungdomar som kan följa med mig på föreläsningar och på så sätt tidigt kunna få det stöd jag gärna hade haft när jag var 19 år. Allt det jag gör i stort som smått, och min absoluta drivkraft, är att hjälpa människor bli fria från skam och sorg på grund av vad en förälder gjort, avslutar Jessika.


Text: Carina Wedin Foto: Bobo Lindblad


bottom of page