top of page

Boken är inte död


Christer Bergström är färgstark 62-åring med ett förflutet som basist i flera Eskilstunaband sedan 70-talet. Han driver idag Vaktel Förlag i Eskilstuna.

Christer hade i många år skrivit böcker som givits ut på andra förlag men förstod efter ett tag att man har mer kontroll om man ger ut dem själv. Och så blev det. Förutom sina egna böcker ger Vaktel ut musikböcker, barnböcker, romaner och samhällslitteratur. De har till exempel gett ut boken om Torshälla 700 år.

Parallellt med sitt skrivande var han i många år gymnasielärare i historia och samhällskunskap på S:t Eskils gymnasium. Men till sist bestämde han sig för att satsa hundra procent på sitt bokskrivande och att ge ut böcker. Modigt gjort i dessa tider. Hans fru Maria arbetar heltid med det administrativa på förlaget.

Christer upplever att bokläsandet har ökat i dessa coronatider. – Vi försöker ändå att hänga med och har nu börjat att ge ut ljudböcker. Och snart även digitala böcker. Så boken är inte död, varken i tryck, på skärm eller i hörlur. Christer är även en erkänd kunnig expert på andra världskriget. Hur började ditt intresse för det?

– Båda mina föräldrar var med i flygvapnet. På så sätt fick jag ett intresse för både flyg och det militära. Jag har också alltid varit intresserad av att skriva och av historia. Tack vare att jag är bra på språk så har jag kunnat gå i olika länders arkiv för att få reda på nya fakta och där har jag intervjuat veteraner från andra världskriget. Det har jag gjort ända sedan 70-talet då jag var tonåring, så jag har kommit ganska långt i mitt forskningsarbete.

Christers militärhistoriska böcker har bliv- it utgivna på många språk; Bland annat på engelska, franska, spanska, polska och till och med kinesiska. Hittills har det blivit cirka 35 böcker. Den senaste boken heter ”Bortrivna sidor ur historien”. Det är Christers första bok som inte har direkt koppling till andra världskriget. Den handlar om sådana händelser som har plockats bort från den ordinarie historiebeskrivningen och därför glömts bort och skrivits ut ur historien. Tills nu.

 

Christers favoriter från egna förlaget Popåret 1967 av Rolf Hammarlund och Peter Torsén. Mina svarta stjärnor av fotbollsvärldsmästaren Lilian Thuram.

Härifrån till musikbranschen av Peppe Maier.

 
 

Text & Foto: Peter Torsén


Comments


bottom of page