116 006. Det är numret till Brottsofferjour. Dit kan offer, anhörig eller vittne till brott ringa. Du får tala med Bert, Lena eller någon annan frivillig person som är bra på att lyssna, vet hur lagen fungerar och har lång erfarenhet av livet.
– Man gör nytta. Bara att få prata med någon som lyssnar hjälper, de jag pratar med är så tacksamma.
Bert Törnblom är ordförande i Brottsofferjouren Eskilstuna och har arbetat en stor del av sitt liv på Hällbyanstalten. Efter pensionen har han nu suttit i telefon med brottsoffer i tre år. Han är inte den ende.
– Kränkningen är svårast att bära. Andra har bestämt över dig och hotat din personliga säkerhet. Våld kränker din personliga integritet mer än olyckor och naturkatastrofer. Många letar förklaringar till det som hänt och det kan leda till skuldkänslor, säger Lena Åkerlund som är samordnare i föreningen Brottsofferjouren i Eskilstuna.
Självklart under sekretess
Brott som väskryckning, rån, misshandel, inbrott eller bedrägeri är omskakande, alla kan bli chockade, oroliga, rädda eller ledsna. Då finns Brottsofferjouren i Eskilstuna, en ideell förening som funnits sedan början av 1990-talet. Genom journumret eller kontakt via polisen ringer Eskilstunas stödjare upp och hör om den utsatte vill prata om det som hänt. Självklart under sekretess.
– De flesta av våra stödjare är äldre med livserfarenhet och ibland också erfarenhet från rättsväsendet. De får en teoretisk och praktisk utbildning av oss, berättar Lena Åkerlund.
De frivilliga har jour en vecka i taget och totalt hann de med drygt 400 samtal i Eskilstuna förra året. Utöver att lyssna på vad som hänt kan de berätta hur det går till hos polis och i domstol och informera om försäkringar eller skyddad boende för våldsutsatta.
– Vi har också vittnesstödjare i tingsrätten. Vi finns på plats och pratar med dem som ska vittna i domstol, inte om målet utan som moraliskt stöd för den som inte varit i domstol, säger Lena Åkerlund.
Lokala jouren hör av sig
116 006 är ett nummer som gäller i hela Sverige och hela Europa. I Sverige finns 73 brottsofferjourer som alla har gemensamt nummer. När någon från Eskilstuna ringer får den lokala föreningen ett e-postbrev och ringer upp. Polisen kan också fråga offer, anhöriga eller vittnen i samband med anmälan eller utredning. Om personen önskar skickar de ett e-postbrev med kontaktuppgifter till den lokala jouren.
– Vi vill gärna bli fler och välkomnar nya stödjare! Det är bara att ta kontakt med oss via info@eskilstuna.boj.se säger Bert Törnblom och Lena Åkerlund.
Text: Anna Jerdén
Foto: Peter Torsén
Comments