top of page

Bryggeriets konstkollo – ett smörgåsbord av kreativitet

Sommar, sol och kreativt skapande. På gamla bryggeriet i Nyköping var det full fart under vecka 26 och 27 på Bryggeriets konstkollo. Deltagarna fick ta del av olika tekniker med bland andra Marja Fiander och Susanne Öjert som delar med sig av sin kunskap.



- När konstkollot grundades, hette vi Bryggeriets kulturförening, berättar Marja. Kommunen ville att vi skulle bedriva någon typ av verksamhet för barn och då kom vi på den här idén; att starta konstkollo som består av en vecka under sommaren. Första gången var det åtta deltagare.


Femton år senare, har både kollot och deltagarantalet ökat. Konstkollot sker nu under två veckor och på årets upplaga, var det totalt 49 barn som besökte gamla bryggeriets lokaler för att lära sig mer om konst och skapande. I början var det föreningsbidrag från kommunen som finansierade verksamheten. Men för att kunna bedriva verksamheten samt ha låga deltagaravgifter så söker man finansiering hos Sörmlands Sparbank och i år bidrog även Länsförsäkringars Jubileumsfond. Kollot får även ekonomiskt stöd från Föreningen Bloom.


-Vi dukar upp ett smörgåsbord bestående av olika kreativa aktiviteter, förklarar Marja när hon beskriver vad barnen får ta del av under konstkollot.

Susanne berättar att hos henne får deltagarna måla porträtt. Där barnen först får skissa med blyerts och sedan måla på duk. Tidigare år har det skett på akvarellpapper med akryl. Om det finns någon deltagare som tycker det är svårt med porträtt kan de få skissa av djur eller liknande.


Teckna och fotografera

I år bestod även kollot av en kurs med Regin Wellander, där lite äldre deltagare fick möjlighet att lära sig teckna. Med Bobo Lindblad fick deltagarna lära sig att fotografera med mobilen och hur de ska tänka med ljus och motiv, vilket även upplevs vara en kreativ kunskap som barnen tar med sig hem.


- Hos mig gör vi dekorationsmåleri, berättar Marja, och i år målade vi pallar. Det används olika verktyg för att måla, bland annat breda penslar eller trasa. Barnen får sedan skissa idéer som sedan förs över som dekorationer på pallen.


Projektet kompletteras med Olivia Broman, möbeltapetserare, och hos hennes fick deltagarna skapa sittdynor till sina pallar. I år gjordes dessa genom att sy ihop bollar i olika färger. Hos Jacob Wintsell fick kollodeltagarna lära sig om återbruk och skapa med träspill, ståltråd och tidningar. Jacobs aktivitet skedde genom assemblage, montering, för att skapa dessa skulpturer.


Avslutades med vernissage

De kreativa dagarna avslutades med vernissage. I år hölls denna på NK-villan.


- Vi hänger upp alla tavlor på väggen och ställer ut allt som vi har gjort, så det blir en fin utställning, säger Susanne. Det är kul för barnen att få visa upp sina kreationer under den en timmes långa utställningen och att få se föräldrarnas imponerande miner. Vernissagen öppnades med tal av bland andra ordförande för NK-villans vänner och en representant från Nyköpings kommun.


Under 2020 och 2021 hölls vernissagen på ett annorlunda vis, med hänvisning till de restriktioner som fanns till följd av corona-pandemin. Även kollot hölls under lite annorlunda former – men lyckades ändå genomföras.


- Bryggeriets konstkollo är en viktigt verksamhet eftersom de bidrar till att föra ett kulturarv vidare. Då det sker i ledarnas egna verkstäder, bortsett från under pandemin, så får deltagarna uppleva och se att det går att arbeta med en kreativ dröm, avslutar Marja.


TEXT: Linnea Glasberg

FOTO: Bobo Lindblad

Comments


bottom of page