top of page

Cirkulärt är skönt även för ögat och själen


Anna och Ingela i det stora konferensrummet med enbart återbrukad inredning.


Med sin verksamhet vill man påverka och influera människor, och inte minst företag, att tänka hållbart. Att tänka cirkulärt. Anna Bergström och Ingela Ljung tänker cirkulärt in i minsta aspekt; allt från möbleringen i konferensrummet till människorna som jobbar hos dem. Allt och alla ska ges nya möjligheter.


När Anna berättar om hur det kom sig att hon och Ingela startade Cirkulenterna så citerar hon Jakob Hellman: ”Jag har hittat allt man kan tänka sej, i en blå container fann jag dej..”.

– Det var Ingela som tog kontakt med mig. Vi var lite på samma plats i livet. Våra verksamheter var i limbo och vi behövde ta ett steg till, säger Anna. Vi bollade idéer och allt stämde.

Ingela ser det som att de hade en dejtingfas och plötsligt flyttade Anna in i Gamla Residenset där Ingela huserat under flera år.

– Det var en häftig process och där vi konstaterade att våra likheter men också olikheter matchar varandra. Vi har fått en väldigt nära förhållande, nästan bättre än ett äktenskap. Vi förstår varandra väldigt väl och ibland behöver vi inte ens uttala vad vi tycker, vi bara förstår.

Vad är då Cirkulenterna? Jo, det är Anna och Ingelas sätt att bidra för att rädda jordklotet. Husets 20 rum och kök ska utifrån alla aspekter fyllas med det som är hållbart. Men det handlar först och främst inte om att producera och sälja. Vi utvecklar och vill inspirera, höja kunskapsnivån och visa hur man kan leva hållbart och få människor att förstå vad cirkulärt tänk är.

Förslagslådan är stor

Det sprutar idéer och den interna förslagslådan är stor. En del idéer plockar man upp direkt, andra får ligga och vänta på rätt tillfälle. De har till exempel tagit ett uppdrag där de inredde en hel lägenhet med enbart återbrukad inredning. De visar en annan av sina idéer som de hoppas att något företag kanske nappar på att producera; nämligen att skapa ljuddämpande plattor för studioverksamhet med gamla kläder.

– Vi ska bygga en poddstudio och tänker såklart inreda den med våra egna ljuddämpande mattor. Det är inte bara hållbart, det blir snyggt också, säger Ingela.

I huset finns konferens- och mötesrum i olika storlek alla i en mysig miljö där allt är återbruk. Den cirkulära tanken är såklart poängen men det blir ju dessutom skönt för både ögat och själen. Ibland också överraskande för konferensdeltagare som blir inbjudna till free-shopen där de helt enkelt bjuds in att shoppa något – utan att betala något. Poängen är att man tar något man tycker om och återanvänder det och framför allt vill ju Ingela och Anna få konferensdeltagarna att tänka till när det gäller konsumtion.

Och man kan inte tänka sig en bättre plats att bedriva den här typen av verksamhet på; Gamla Residenset byggdes 1726 på murarna till slotten Nyköpings Hus efter att det brunnit ned. Huset har genom åren inte riktigt kommit till sin rätt. Nu vill Ingela och Anna återbruka huset och använda det helt utifrån husets egna förutsättningar.

– Det är ett härligt hus att jobba i, här finns mycket energi. Till och med spöken hävdas det. Det är dock inte alltid helt enkelt att bedriva en verksamhet med många små rum och mycket trappor. Vi har möblerat om ett antal gånger, säger Anna och skrattar. Men vi är kreativa och hittar alltid lösningar.

En ny möjlighet

Så sent som i oktober förra året invigdes verksamheten och idag sprudlar det av aktivitet. Något både Anna och Ingela brinner för, och som Ingela har erfarenhet av sedan innan, är att även ge människor som av olika anledningar hamnat utanför arbetsmarknaden en ny möjlighet.

– Vi försöker ta tillvara på den kunskap de besitter. Den som är kreativ och tycker om att skapa får jobba i vår verkstad, är man social och är duktig på service passar man kanske bäst att jobba med vår konferensverksamhet. En del vet inte vad de är bra på – då är det vårt jobb att identifiera det, säger Ingela. En viktig del är också att alla som jobbar och har jobbat hos oss även får stor kunskap om hållbarhet.

Allt sker dock inte innanför Gamla Residensets väggar, de kallar det ”Cirkulenterna on tour”.

– Här tar vi externa uppdrag som exempelvis på mässor, konferenser och events och även som föreläsare, rådgivare och konceptutvecklare för hållbarhet, socialt företagande, inredning handels- och mötesplatser. Drömkunden är såklart den som står allra längst ifrån oss i sitt tänk. Vi är också medvetna om att alla företag inte gör helomvändningar men vi vill belysa att varje steg är viktigt och att man inte ska jämföra med andra.

Kunskap om cirkulär ekonomi

Cirkulenterna är medlem i det rikstäckande nätverket CirEko och genom dem får de hålla så kallade Cirkula Workshops som är en speciell metod där man på ett inspirerande och kreativt sätt får kunskap om cirkulär ekonomi.

– Det är en workshop för företag och organisationer som skapar bra och kreativa möten och sätter igång tankarna hos deltagarna. Vi har fått bra feedback från deltagare som även efter workshopen fortsatt konferensen i samma anda. Och då har vi ju verkligen lyckats.

Avslutningsvis trycker Anna på att det handlar om att göra något litet, istället för inget alls.

– Vårt mål är att få människor och företag att förstå den globala effekten och samtidigt få dem att förstå vikten av att agera lokalt.”Vårt mål är att få människor och företag att förstå den globala effekten och samtidigt få dem att förstå vikten av att agera lokalt.”


Comments


bottom of page