top of page

Efter boksuccé – fokus på politiken och familjen


Responsen har varit överväldigande! Det berättar Ahmad Eid som nu i bokform har berättat om sitt liv. Titeln säger väl allt; ”från ligist till aktad affärsman”. Det har varit en tuff och känslomässig resa att minnas tonåren och hur han lyckades vända den nedåtgående spiralen. Efter ett antal år som framgångsrik affärsman satsar han nu fullt ut på politiken.

– Jag är lite chockad över alla som hört av sig med positiva reaktioner efter att de läst boken. Hade nog inte riktigt förväntat mig det, säger Ahmad. Men jag har såklart höga ambitioner, redan nu har vi sålt över 1500 böcker.

Intervju i Expressen och medverkan i Svenska Dagbladets podd ”Ledarredaktionen” är bara några av de effekter ”First Eid – Från ligist till aktad affärsman” fått. Det är många känslor som rivits upp under arbetet med boken. Ahmad tänker på vad han utsatt sin mamma och även sin storebror för. Pappa försvann tidigt och såhär i efterhand konstaterar Ahmad att det troligen inte gått snett om pappan funnits kvar i bilden. Däremot tror han att mycket av revanschlusten och drivkraften trots allt kommer ur den stökiga tonårstiden.

– Jag försöker relatera till mina egna barn och inser att de är bortskämda med att alltid ha haft en trygghet och kärlek omkring sig, kanske med risk för att de inte får samma drivkraft. Men jag kommer alltid finnas där för dem och vara deras bollplank vad än de tar sig för.

Våldet har eskalerat

Ahmad är glad att det inte är idag, 2021, som han är tonåring. Livet för den som hamnar snett är så mycket hårdare och våldet har eskalerat jämfört med hur det var för tjugo år sedan.

– Visst var det många som bar kniv men aldrig att de fick för sig att använda den. Ungdomar, och även barn, som hamnat snett i tillvaron idag, saknar ofta respekt och känslor. De har blivit immuna mot våldet.

Föräldrarna bär det stora ansvaret anser Ahmad. Han menar att det alltid finns ett föräldraansvar och en viktig faktor är engagemanget i föreningar som ofta saknas idag.

– Föreningslivet är så viktigt då de suger upp många barn som kanske annars skulle fara illa. Men det hänger sist och slutligen på att föräldrarna engagerar sig. Jag är själv föreningsaktiv och ser att det blir svårare och svårare att få föräldrarna delaktiga – vilket i slutänden drabbar deras barn.

Skapa trygga miljöer

Men Ahmads anser också att politikerna måste ta gängkriminalitet och det ökade våldet på stort allvar och skapa trygga miljöer för alla som växer upp idag. Det här är en av orsakerna till att han sedan flera år tillbaka är politiskt aktiv.

– Jag vill med den erfarenhet jag har från mitt tidigare liv och även min kompetens som jag fått i egenskap av egen företagare bidra genom mitt politiska engagemang. En av mina hjärtefrågor är framför allt arbetsmarknadsfrågor och företagande vilket också innefattar frågan hur vi ska kunna ge människor som står utanför samhället en väg in i arbetslivet.

Efter många år som framgångsrik företagare, mentor åt nya företagare och även så kallad affärsängel inom Sörmlandsfonden så väljer Ahmad att trappa ned sitt engagemang i de företag han har ett ägande i men självklart finns han kvar som bollplank. Från och med nu är det mer eller mindre bara fokus på politiken – och familjen.

– Jag ställer upp för moderaterna i Nyköping och mitt mål inför nästa val är att bli heltidspolitiker. Min motivation och mitt engagemang finns här i Nyköping – jag har dock ingen längtan efter att göra politisk karriär på riksnivå. Det lockar mig inte ett dugg, dessutom vill jag ju finnas här för min familj och den ekvationen går inte ihop. Min fru Frida har alltid funnits här för barnen och mig under mina år som aktiv företagare. Nu är det min tur att finnas här för dem.

Lugn och godmodig

Ilskan som fanns där i unga år och missnöjet med livet har helt runnit av honom. Idag är Ahmad en lugn och godmodig person som vill åstadkomma saker och gärna så det gynnar andra människor vilket ju talar sitt tydliga språk såväl genom hans engagemang i politiken som i nya företag. Han kommer fortsätta investera i företag med goda idéer men framför allt som drivs av bra människor.

– Jag tycker om att göra affärer med nya människor och testa nya utmaningar. Har insett att en stark affärsidé inte är allt. Numera tittar jag mer på vem som driver företaget, det är ofta det avgörande för om det ska bli en framgång eller inte, avslutar Ahmad.


”En av mina hjärtefrågor är framför allt arbetsmarknadsfrågor och företagande vilket också innefattar frågan hur vi ska kunna ge människor som står utanför samhället en väg in i arbetslivet.”


Text: Carina Wedin

Comments


bottom of page