top of page

Ett liv i popens värld

Musiken har varit central i hela hans liv; från det han såg The Beatles första gången och är det än idag. Som radioreporter intervjuade han Paul McCartney för första gången och med en dokumentär om Beatles producent George Martin var lyckan på SVT gjord.


Rolf har haft ett stort intresse av musiksedan tidigt 60-tal. Speciellt efter att The Beatles slog igenom.

– Jag såg Beatles uppträda i Stockholm 1964 och därefter startade jag och några

kompisar ett popband den hösten, berättar Rolf. Vi spelade på ungdomsgårdar och skoldanser. Repertoaren bestod av låtar från Beatles, Rolling Stones, Tages och Mascots och så några få egna låtar.


För att det var kul

Rolf hade egentligen inte några drömmar om att bli stor popstjärna utan spelade mest för att det var kul. Och musikintresset har hållit i sig. I början av 70-talet lade bandet ned efter att hunnit spela både lite tyngre rock och folkrock. De flesta av medlemmarna började plugga. Den sista och största spelningen gjorde de 1971, för 50 år sedan, på Ruis Rock i Finland med över 100 000 i publiken.

– Efter studierna började jag att jobba på Sveriges Radio och blev då Eskilstunabo.

Efter ett tag så smög jag in mitt intresse för 60-talspop i programtablån. När Eskilstuna skulle fira att det var ”twenty years ago today” sedan Beatles spelade i Sporthallen så tog jag med mig en bandspelare och åkte till London på vinst och förlust.


Rolf lyckades att få en intervju med Paul McCartney, vilket var väldigt svårt de här åren, efter mordet på John Lennon. Rolf träffade honom av en slump, då Paul klev ut från en hiss. Rolf hejdade honom och fick en ”tumme upp” för att göra en intervju dagen efter.


– Jag fick blodad tand och presenterade nu en vild idé för Sveriges Television. Den att få göra en dokumentär om Beatles producent George Martin. Det hade aldrig gjorts förut, varken i Sverige eller i något annat land. Det blev starten för min TV-karriär.


Intressanta dokumentärer

Nu fick Rolf chansen att än en gång intervjua Paul McCartney och även andra från den eran. Sedan följde många fler intressanta dokumentärer med anknytning till musiken från 60-talet. Ett stort projekt var filmen om Klaus Voormann, en viktig ”figur” från denna tid. Han är från Tyskland och mötte beatlarna redan då de spelade i Hamburg långt innan genombrottet.

Rolf berättar att Klaus och hans tyska konstnärsvänner gjorde ett stort avtryck på The Beatles. Det sägs att den berömda ”beatlesfrisyren” och de mer konstnärliga bilderna på gruppen inspirerades av de tyska vännerna. Han skapade det prisade albumomslaget till skivan Revolver. Ett banbrytande omslag i svartvitt som blandade Klaus teckningar med fotografier.

Ett slags kollage som fick en Grammy för bästa skivomslag i mars 1967.

I samband med dokumentären, som visades på SVT första gången 2002, fick Rolf chansen att intervjua Paul McCartney för tredje gången. Detta utmynnade i att han presenterade programidén ”Sixties”, där hela 60-talets musikvåg skulle presenteras med både utländska och svenska artister. Programserien blev en stor succé med fina recensioner och över 1,6 miljoner tittare. Detta gjorde att Rolf även fick göra en andra säsong med 13 nya avsnitt.

Rolf har aldrig riktigt slutat musicera själv. Under 80- och 90-talen spelade han sextiotalsmusik med coverbandet Still Fresh & Young och de senaste åren har han och gamle 60-talskompisen

Christer Palmquist gjort inspelningar med egna låtar under bandnamnet Two of Us. De finns både på Spotify, CD och vinyl. Rolf har dessutom fått Eskilstuna Kommuns Musikpris och Eskilstatyetten.

Sitt intresse för 60-talspop innebär inte att han bara lyssnar på äldre musik.

- Nej, jag är ett stort fan av såväl Kent, Bruce Springsteen och många yngre artister och band.


Böcker som Rolf Hammarlund skrivit.

Mitt Eget Sixties (Premium Förlag)

Popåret 1967 (Vaktel Förlag)


Two of us på SpotifyNågra av de 60-talslegender som Rolf har träffat och intervjuat:

Paul McCartney

Ringo Starr

Barry Gibb (Bee Gees)

Paul Jones (Manfred Mann)

John Sebastian (Lovin’ Spoonful)

Roger Daltrey (The Who)

Mary Quant (Modeikon)

Mike Love (Beach Boys)

Michelle Philips (The Mamas and the Papas)

Tony Hicks (Hollies)

George Martin (Producent)

Spencer Davis (Spencer Davis Group)

Percy Sledge

Hank Marvin (Shadows)

Mary Wilson (Supremes)

B B King

Yoko Ono


Fem viktiga låtar enligt Rolf:

Strawberry Fields Forever

A Whiter Shade of Pale

The Boxer

Be My Baby

Positively 4th Street


Text & Foto: Peter Torsén Foto på Rolf och 60-talsikoner:Henrik Gårdstedt och Rolf Hammarlund

Comments


bottom of page