top of page

Författardrömmar med barn i fokus

Torshällatjejen Nina Statheus har begåvats med guld i strupen och flyt i pennan. Efter att ha provat på några olika karriärvägar har hon nu landat i ett jobb som bibliotekspedagog. Men hon har även tagit tag i drömmen om att skriva själv, en tredje barnbok finns snart i bokhandeln. Då och då får hon dessutom kombinera litteraturen med sången – kan inte bli så mycket bättre.

Sång, färg och form, teater. Nina ville göra allt när hon växte upp. Kreativiteten har alltid funnits där och hon har dessutom en enorm bredd. Nina har jobbat med sång, som kock, språklärare, drivit kafé och galleri och mycket annat. För tio år sedan bestämde sig hon och maken att flytta från Stockholm, där de då bodde, för att börja driva kafé i Nyköping.

– Vi hade vid ett tillfälle varit på besök i Nyköping och var och fikade på Å-stugan och blev helt förälskade. På skoj sa vi att om det här blir till salu, då ska vi köpa det.

Sagt och gjort. När Å-stugan blev till salu slog de till. I mars 2011 flyttade de in och under sex hektiska år drev de kafé och galleri.

– Det var en rolig tid fylld av härliga möten. Vi valde att stänga på grund av flera saker men bor fortfarande kvar på gården och det finns såklart planer för vad vi skulle kunna göra där vi tidigare hade vår verksamhet.


Skriva på vinterhalvåret

Nina som alltid tyckt om att laga mat utbildade sig till kock i Stockholm för drygt 15 år sedan. När de flyttade till Nyköping jobbade hon även som lärare på restaurangskolan här.Hon hade även börjat gå en skrivarkurs då längtan att skriva fanns där. Planen när de drev Å-stugan var att Nina skulle jobba med kaféverksamheten under sommarhalvåret och skriva på vinterhalvåret, hon kom aldrig så långt just då.

– När jag så småningom såg annonsen om jobbet på Nyköpings Stadsbibliotek så föll allt på plats. Att få jobba både med barn och litteratur kändes perfekt. Jag älskar att jobba med barn. De är härliga, fria och direkt. De har en nyfikenhet om jag tycker om och de vågar ställa frågor.

Dessutom hade Nina nu börjat att komma igång med sitt eget skrivande vilket resulterade i boken ”Lugn & Fin på spökjakt” som gavs ut 2019 och redan året efter kom ”Lugn & Fin på skattjakt”. Ytterligare en bok beräknas till jul, den är dock fristående från de andra två men del tre i ”Lugn & Fin”-serien är på gång den med. Ninas första bok har till och med gått i omtryck vilket får betraktas som ett kvitto på att den är populär. Det var tack vare skrivarkurserna Nina tog tag i skrivandet på allvar och att skriva för barn har varit målet från början.

– Jag har alltid tyckt om barnberättelser och som författare kan man vara lite friare. Jag tycker om att skapa udda figurer, fantasifigurer och inte minst hitta på ord som egentligen inte finns. Mina böcker bygger mycket på det jag upplever i vardagen med mina egna barn såklart och de är även mina främsta kritiker då jag alltid testläser för dem.


Käppar i hjulet

Som författare har såklart de två senaste åren varit tuffa, pandemin har satt käppar i hjulen för att kunna åka runt och prata om boken. Men nu börjar det lätta och Nina har en del inplanerat.

– På höstlovet ska jag vara på Palstorps Äventyrsgård och jag hoppas även ha sagostund på Hjortensbergsbadet. Den senaste boken är ju inspirerad av simhallarna i Nyköping och Eskilstuna så det blir nog även något i Eskilstuna framöver. Jag hoppas ju också kunna komma ut och besöka bibliotek och skolor framöver. Jag ska ju även vara med på LitterArts författartorg när det går av stapeln i oktober. Är ju även genom jobbet med i bibliotekets arbetsgrupp som jobbar med arrangemanget.

Skrivandet har även gjort att Nina gärna vill få igång andra att skriva. Hon börjar nu en skrivpedagogutbildning som hon kan få användning av i jobbet men även som författare.

Sången då, har hon lagt den helt på hyllan?

– Nej, absolut inte säger Nina. Jag har ju glädjen av att kunna använda mig av den i jobbet på biblioteket där vi ibland har sångstunder. Jag har även gjort en liten trailer till den senaste boken med min sång. Så sången finns där hela tiden.Trivs i Nyköping

Nina och hennes familj, vilket också inkluderar Jack Russeln Bosse, trivs väldigt bra i Nyköping.

– Det är en tilltalande stad med ett stort kulturutbud och många kreativa arrangemang som exempelvis LitterArt.

Detta till trots gör familjen gärna nedslag på andra platser – i andra länder. Boken som släpps i höst kom delvis till i Tyskland där familjen bodde i ett halvår.

– Vi tycker om att upptäcka nya platser. Vi har vänner som bor i Sydtyskland och fick möjlighet att hyra en lägenhet i deras hus. Vi nappade och satte barnen i tysk skola och jag jobbade med att skriva. Ett fantastiskt halvår, inte minst för barnen som fick introduceras i det tyska språket. Fler utflykter av det här slaget kommer det med säkerhet att bli, men nästa gång siktar vi nog in oss på ett engelsktalande land, avslutar Nina.


Text & Foto: Carina Wedin


Commenti


bottom of page