
Många av er har säkert noterat att det är liv och rörelse i Nyköpingsån vid Perioden då och då. Det är Nyköpings Forspaddlare som tränar och ibland är det även tävlingar. Det är en utmanande sport där det handlar om att lära sig att läsa vattnet.
Nyköpings Forspaddlare har funnits sedan 2008. Sporten har funnits sedan 70-talet och är en OS-gren sedan 1996. I Nyköping finns det 15-20 personer som paddlar kontinuerligt – en del för att få vardagsmotion, andra för att tävla. Året om, varje vardag halv fem samlas entusiasterna vid Perioden, där även klubblokalen ligger, för att träna tillsammans. Inom forspaddlingen finns fem grenar; kanotslalom, freestyle, störtlopp, kajakcross samt kanotpolo. Största delen av utövarna ägnar sig åt kanotslalom, vilket slalompinnarna i ån avslöjar. En gren inte helt olik alpin slalom. På samma sätt som en skidåkare måste läsa sitt underlag måste en forspaddlare det också.
– Det gäller att läsa vattnet, vilket kan vara extra knepigt i något så oregelbundet som en fors, och lära sig att använda krafterna till sin fördel, säger Ludwig Andersson, en av eldsjälarna i klubben. Det är lite som till skidåkning i pudersnö – underlaget gör lite som det vill.
Frankrike största nationen
Nyköpings Forspaddlare är för sin storlek en framgångsrik klubb med tre killar i kanotslalomlandslaget. De ligger topp 40-50 i världen. Dock är det inte en jättestor sport, många vet inte ens att den existerar. Störst är sporten i Europa och Frankrike är den störs
ta nationen. Duktigast är Storbritannien och Slovakien. Intresset har gått upp och ner här i Sverige och just nu finns det cirka 100 utövare.
Tävlingsverksamheten är såklart lite grädde på moset för dem som gillar att tävla. Varje år hålls en nationell tävling i Nyköping. På grund av pandemin gjordes den om till en klubbtävling i våras så nu hoppas klubben på en vanlig tävling i maj 2021 i stället.
Fastnade för sporten
Ludwig fastnade för sporten som femtonåring, redan första gången han satte sig i en kanot. Han minns det som igår.
– Jag gick all in från början och tävlade några år på landslagsnivå tills ryggen pajade. Vilket var otur då det egentligen är en rätt skonsam sport.
Idag är Ludwig en av klubbens ledare som vill få andra att tycka sporten är lika rolig som han tycker. För honom är det mer en fritidssyssla idag.
– Men visst, då och då kan jag inte låta bli att delta på en tävling, avslutar han
Text: Carina Wedin
Foto: David Fernandez