top of page

Framgångsrik klubb med stark förankring i samhälletSporten har gått från att förr utövas i svettiga gymnastikhallar till att idag spelas på de stora arenorna. Det är den näst största sporten i Sverige räknat i antalet utövare – innebandyn är helt enkelt den nya folksporten. I Nyköping och Oxelösund är det Onyx Innebandy som sätter sporten på kartan med cirka 1500 medlemmar vilket gör dem till en av Sörmlands största klubbar.


På kansliet på Rosvalla hittar vi Anna Karlsson och Kecke Lundh – båda är just nu delvis permitterade på grund av coronapandemin. Klubben har, som all annan idrottsverksamhet, drabbats hårt. Men nu startar snart serierna – inledningsvis utan publik. Men ändå… verksamheten kommer äntligen igång.

– Ett beslut om att vi får spela inför publik skulle såklart betyda mycket för klubben, säger Kecke som är Onyx klubbchef sedan fem år. Pandemin slår hårt mot vår ekonomi.


Onyx är en aktiv klubb med lag från knatteligan upp till herrlaget i allsvenskan och damlaget i division ett. Samtidigt som man satsar på bredd finns en stor satsning på elitlagen. Målet är såklart att både dam- och herrlag ska nå högsta serien; Svenska Superligan. Säsongen 2019-2020 landade herrlaget i nedre halvan men faktum är att vi året dessförinnan kvalade laget till SSL (Svenska Superligan). Så att ha Svenska Superligan som mål är verkligen högst realistiskt.


– Vår strategi är att främst jobba med egen talangutveckling vilket innebär att vi ska skapa goda förutsättningar för ungdomslagen och dess ledare, säger Kecke. När det gäller spetsspelare så händer det att vi värvar men i årets upplaga av båda våra A-lag är merparten egna produkter.


Ung klubb

Onyx är en relativt ung klubb, den startades 2004 då man slog ihop ett flertal mindre klubbar. Namnet är en sammanslagning av Oxelösund och Nyköping.

– Vi bedriver stor verksamhet både i Nyköping och i Oxelösund och har kansli både här på Rosvalla och på Ramdalen i Oxelösund, berättar Anna. Vi är den största verksamheten på Ramdalen.


Att innebandyn blivit en stor folksport tror Anna beror på att den är lättillgänglig och billig att utöva.

– Det enda du behöver är klubba och skor, säger hon. Det är dessutom en stor publiksport. Onyx har normalt i snitt 700 personer på sina matcher – vilket gör att vi är bland de 15 bästa i Sverige när det gäller publikantal.

 
Kecke Lundh
Anna Karlsson


 

Duktiga på cuper

När det gäller framtiden så planeras SDF-SM – dis- triktslags-SM – där landets bästa 16-åringar spelar


i respektive distriktslag. Det blir ett 40-tal lag som deltar och det är första gången cupen spelas i nya sporthallen i Nyköping.

– D


en är planerad att gå av stapeln i januari både 2021 och 2022 och vi kan förvänta oss några tusen deltagare och besökare. Att bli riktigt duktig på cuper är definitivt ett mål vi har, säger Kecke.


Både Anna och Kecke är stolta över Onyx och på vilket sätt klubben utvecklats under senare år. Bekräftelserna har haglat in; inte minst för ett framgångsrikt värdegrundsarbete och för sina


integrationsprojekt.

– Vi är en modern förening, starkt förankrad i samhället. Vi välkomnar alla oavsett förutsättningar, avslutar Kecke.


 

Text: Carina Wedin

Foto: Lasse Jansson & David Fernandez

Comments


bottom of page