top of page

Friluftsfrämjandet är inne när alla vill vara ute

– Nu är det lättare att få folk att ställa upp på fritidsaktiviteter, säger Peter. År 2020 innebar ett lyft för uteaktiviteter och då även ett lyft för Friluftsfrämjandet runt om i landet och så även i Nyköping. Vi träffar verksamhetsansvarige Peter Tholse som håller till i Ryssbergens föreningsstugan.


Peter har fina meriter inom volleyboll med OS-deltagande 1988 och EM-silver 1989. Han är också med sin fru Lena engagerad i beachvolleyn i Nyköping. De ordnade bland annat det populära beachvolleycuperna på Stora torget ett par år. Sedan tio år är Peter stationerad i Ryssbergen för Friluftsfrämjandets främjande. Friluftsfrämjandet startade redan 1892 i Sverige och här i Nyköping 1953. – Vi har 931 medlemmar nu och det brukar öka när vi öppnar backen. Under vintern handlar det mest om utförsåkning på skidor eller snowboard eller långfärdsskidor och långfärdsskridskor.

Fyra snökanoner

När vi hälsar på Peter så snöar det lite lätt och de fyra snökanonerna har gjort ett bra jobb med en början på slalombacke. – Vi får kylvatten från SSAB i Oxelösund så vi kan spruta på rejält. Det är många som vill hjälpa till med att få backen i ordning. Framför allt har vi två familjer som ställer upp nästan dygnet runt för backens skull. Det är familjerna Eriksson-Sköld och Lindberg.

Ryssbergens slalombacke är, i skrivande stund, öppen i helgerna mellan 10:00 och 18:00. De kör två pass 10:00 till 13:45 och 14:15 till 18:00 allt för coronan. Men Peter ber er att kolla i facebookgruppen ”Ryssbergens slalombacke” för aktuell information. Här finns både skidskola och skiduthyrning. – Vad det gäller långfärdskridskoverksamheten så har Friluftsfrämjandet coronaanpassad teoriutbildning på Söra för dem som vill bli medlemmar. Alla måste ha gått den för att få följa med på våra långfärdsturer.

Att vistas ute När vi ber Peter berätta vad Friluftsfrämjandet gör när det inte finns snö eller is så rabblar han upp så gott som alla sätt att vistas ute. – Vi har ju vår aktiva stavgångsgrupp, motionsspåren i Ryssbergen, kajakpaddling med bas vid Helgö Kajakuthyrning. Du kan även hyra friluftsgården i Ryssbergen för olika aktiviteter. Det finns fina grillplatser. Vi har olika aktivitetsgrupper som ordnar med olika större engagemang även om de nu legat lite lågt under covidtiden.

Friluftsfrämjandet är verkligen till för alla. De är din röst för friluftslivet. Handen upp alla som har varit ute med Skogsmulle. Skogsmulle skapades redan 1957 av dåvarande verksamhetsansvarige på Friluftsfrämjandet. Undrar vilken figur som Peter ska skapa? – I Nyköping har vi Mulle och Strövargrupper nu men det finns grupper för de allra minsta också, avslutar Peter.

 

Text: Anders Tegner

Foto: David Fernandezbottom of page