top of page

Fyra decennier med hund högst på agendan


Såhär i efterhand kan man nog säga att det stod i stjärnorna, det var hundar Eva skulle arbeta med. När andra barn var nöjda med att få klappa och gosa en stund så tittade Eva hunden djupt i ögonen och undrade; vem är du?


Eva Bodfäldt är idag en av Sveriges mest meriterade utbildare, författare och föreläsare i hundvärlden. Hon har skrivit tre böcker varav Kontaktkontraktet är den mest kända. När den tredje upplagan, 2016, kom ut gick den rakt upp på tredje plats på Adlibris försäljningslista Sverige och på först plats i Norge en hel vecka. Det är en bok som handlar om hur man bygger en god relation med sin hund och hur vi umgås med våra hundar för att få vardagen att fungera. Och det är också utgångspunkten i Evas föreläsningar och utbildningar – en god relation med sin hund.

Och som sagt, det är ingen tillfällighet att Eva valt att arbeta med hundar hela livet, även om hästar också stod högt i kurs. Redan som barn sökte hon sökte hon blicken från familjens hund, en Dobermann som hette Kim. Hon ställde sig frågor som; vem är du? Hur tänker du?

– Vi har alltid haft hund i familjen. Jag ville verkligen lära känna hundarna och höll alltid på med dem. Kim var min första hundupplevelse och även mitt första trauma då mina föräldrar valde att omplacera honom. Det innebar att jag förlorade med allra bästa vän och jag sörjde honom lång tid.


Lära sig allt om hundar

Hundintresset bestod. Eva läste ekonomi men när hon sedan vill utbilda sig vidare var det i något helt annat. Hon vill lära sig allt om hundar. Hon sökte till Stora Sofielunds Hundskolan med Anders Wallgren som lärare, som anses vara världens första hundpsykolog. Här fick hon sin första stora utmaning; En golden retriver, Kasper, med stora aggressionsproblem.

– Min inställning hade alltid varit att en hund aldrig ska sätta sig upp mot en människa. Men Kasper gjorde mig mer ödmjuk och jag fick en förståelse för hur hundar fungerar. Det är inte smart att försöka dominera ett djur som redan har dåliga erfarenheter. I arbetet med Kasper satte jag verkligen kött och blod på spel och det finns mycket att säga om den här typen av hundar. Men kort sagt så har man som ägare ett stort ansvar både mot omgivningen och hunden. Och ibland måste man också ställa sig frågan om man kan ge hunden den livskvalitet som den är värd.

Nog om det. Eva blev utbildad hundpsykolog och började att arbeta med hundar. Men det var en svår bransch på 80-talet.

– Det gjorde att jag jobbade extra på dagis. Men vilken nytta jag hade av min hundutbildning när jag jobbade med barn. Det var en jättenyttig erfarenhet då det i båda fallen handlar om att bygga relationer.


En dröm blev sann

Efter tre år hade Eva byggt upp sitt företag och gjorde något så ovanligt som att nu försörja sig på att jobba med hundar. En dröm hade blivit sann. Hon jobbade med beteendeutredningar, tävlingskurser och inlärningspsykologi.

– Det var en spännande tid då man nu började tänka i nya banor när det gällde inlärning inom tävlingsverksamhet. Jag började tidigt med det vi idag kallar shaping, det vill säga att man bekräftar när hunden på eget initiativ gör rätt beteende. Det här är ett helt annat sätt att tänka på än gamla tidens inlärning där man kanske hade lite hårdare tag. Jag vill ju att hundarna ska var glada och dansa fram – inte känna sig nedtryckta.

bottom of page