top of page

Hållbart är ekonomiskt, hälsosamt och njutbart

Det får vara nog nu tänkte Mårten när han läste om hettan, torkan och alla skogsbränder för fyra år sedan. Han blev drabbad av Gretas engagemang och hennes skolstrejk. Kan hon så kan jag. Som professionell gitarrist flög han över hela världen och det kan det tyckas vara ett stort beslut att förändra det – men för Mårten var det enkelt och idag lever han ett hållbart liv på mer än ett sätt.


Mårten Falk är klassisk gitarrist och har levt på sin musik och spelat på scener runt om i världen under ett kvarts sekel. Han flög flitigt mellan kontinenterna, för det var ju enda sättet att ta sig till de platser där han skulle spela. Samtidigt grodde det dåliga samvetet och katastrofåret 2018 med hettan och alla bränder fick det att klicka till i mig.

– Jag konstaterade att jag inte kan fly undan mitt ansvar längre. Att flygresorna var i jobbet var inget försvar. Kan Greta Thunberg ta segelbåten till USA så behöver inte jag heller flyga tänkte jag, berättar Mårten.

Den som stökar till, den städar upp är Mårtens inställning och han anser att hans generation är den som ställt till det.

– Det var ett enkelt beslut. Jag ringde min bokare och förklarade läget; inga fler konserter som kräver flyg. Det var ingen större uppoffring, jag har fått se världen och ska vi kunna rädda vårt jordklot måste också jag avstå. Mina konserter betyder ju ingenting i sammanhanget.


Gretas skolstrejk

Mårten berättar om hur han redan på mellanstadiet blev drabbad när man pratade om växthuseffekten i skolan, och miljöintresset har funnits där sedan dess även om det var Gretas skolstrejk och alla internationella protester mot förstörelsen av klimatet som gjorde att han tog beslutet fullt ut.

– Jag vill få ned mitt koldioxidavtryck radikalt eftersom jag vill att min dotter ska ha en framtid. Mitt flygstopp sammanföll märkligt nog med pandemin som ju blev ett dråpslag för alla scenartister. Men faktum är att det hjälpte mig att ställa om mitt liv.

Idag bor Mårten i ett litet torp utanför Eskilstuna. Han odlar sina egna grönsaker, skaffade höns, sålde bilen och skaffade en cykel och cykelvagn som fungerar fint året om. Att köpa nytt undviker han, utan väljer så långt det går begagnat. Han är dessutom vegetarian vilket såklart också minskar påverkan på klimatet.

– Ett visst odlingsintresse fanns sedan tidigare, berättar Mårten som idag är helt självförsörjande på potatis. Jag hoppas kunna utöka min mark för att ha ännu större odlingar. Själva odlandet tar inte så lång tid som man tror, dessutom är det en stor tillfredställelse och i det närmaste en rekreation att följa växandet.


Utveckla självförsörjning

Han vill utveckla självförsörjningen, har gått en biodlarkurs och funderar även på att skaffa får. Den här omställningen har även betytt mycket för Mårtens inre liv.

– Jag levde ett liv med hög konsumtion och mycket prylar, två bilar och solsemestrar. Dessutom var det mycket stress, jag sov dåligt och gick upp i vikt. När jag bestämde mig för att lägga om mitt liv för klimatets skull förstod jag inte hur bra det skulle vara för mitt välmående. Det liv jag lever nu är ekonomiskt, hälsosamt och njutbart. Det blir en god spiral vilket till exempel gör att jag inte behöver jobba så mycket. Tänk bara cykel istället för bil; inga bränslekostnader, ingen bilförsäkring eller skatt. När jag började cykla förbättrade jag min hälsa radikalt och gick snabbt ner tio kilo.

Solpanelerna på taket gör att Mårtens elräkning är minimal och löftet till sig själv att handla allt second hand är både en ekonomisk besparing samtidigt som han slipper bidra till ökade utsläpp från industrier. Engagemanget har inte stannat vid Mårtens eget agerande. Han är aktiv i, och talesperson för, organisationen Klimataktion som bland annat jobbar med utbildningar av klimatinspiratörer.

– Den här debatten sker ofta bland redan frälsta, vårt mål är att nå ut till dem som inte förstår, eller inte satt sig in i klimatfrågan ännu. Vi vill sätta en boll i rullning och få människor att förstå vilka stora vinster det är, både för individen och för jorden, om man hoppar av konsumtionssamhällets hets.


Cykelturné med brandtal och musik

Vid två tillfällen har Mårten och en musikerkollega gett sig ut på cykelturné. De cyklade 90 mil och gjorde nedslag på orter runt om i landet där man inledde med ett brandtal om klimatet och sen bjöd på en konsert.

– Det var ett utmärkt sätt att nå människor för i första hand var de ju där för att lyssna på musiken.

Mårtens framtidsplaner är att fortsätta jobba med det som är hans stora passion i livet – klassisk gitarr. Men nu turnera genom att åka tåg – går inte det får det helt enkelt vara. Han tänker fortsätta kämpa.

– Jag hoppas att fler och fler förstår att utan ett fungerande ekosystem som ger oss ren luft, rent vatten och en frisk jord så överlever vi inte. Naturens lagar kan man inte bryta utan att det blir ödesdigra konsekvenser. Men jag drömmer och hoppas att vi ska klara av det, avslutar Mårten.

OM MÅRTEN
Kommer från en författarfamilj. Kerstin Thorvall är hans farmor.
Har turnerat i stora delar över världen och gjort över hundra uruppföranden av ny musik.
Har släppt tolv skivor varav sju soloskivor.
Haft ett eget radioprogram i P2: ”Falks musikhistorier”.
Gett ut en gitarrlärobok i två delar.
Är en av talespersonerna för organisationen ”Klimataktion”.

bottom of page