top of page

Hasse Aros högra hand i studion


Efterlyst är ett program som startade i TV3 1990, där man efterlyser uppgifter om brott som begåtts. Programmet är ett samarbete mellan polisen och TV3. Hösten 2015 flyttade programmet för en tid till TV8. Under hösten 2018 återvände Efterlyst till TV3 med Hasse Aro som programledare.

Den före detta Eskilstunabon Micke Börstell började att arbeta med programmet den 5 sep 1995 och har snart i 28 år arbetat som studioman. I sammanlagt 672 program – hittills.

Efter att ha hunnit med att arbeta som musiklärare, spela i dans- och rockband, vara entertainer på Mallorca och Kanarieöarna, arbeta som artistchef på Folkparkerna så hamnade han i TV-världen som artistbokare och redaktionsmedlem i olika underhållningsprogram.


- Då jag en gång jobbade med ett TV4-program så fattades det en studioman. Bildproducenten frågade mig om inte jag kunde hoppa in - och det gjorde jag. Som freelance så tar man de jobb som man får. Det ledde till att jag i ett annat program fick vara med i redaktionen, boka artister OCH vara studioman. Tre jobb för priset av ett…


Det var i början av 90-talet som Sverige fick fler TV-kanaler då både TV3, TV4 och Kanal 5 startade och det blev allt fler arbetstillfällen.


Under en kort period så jobbade Micke samtidigt för tre olika kanalers program på fredagkvällarna. Så zappade man runt då, så dök hans namn upp överallt i eftertexterna. Som tur var, så var de flesta dessa program inspelade i förväg.


Vad gör en studioman?

- Jag träffade nyss någon som frågade mig det och han ville själv vara ”en cool en som går runt med headset”. Men det är ju lite mer än det. Man kan säga att studiomannen är chef över det som händer på studiogolvet, en slags samordnare av hela inspelningen eller sändningen. Man har inget med själva innehållet att göra utan man ska däremot se till att allt blir gjort och på rätt sätt. På Efterlyst så ser jag bland annat till att programledaren Hasse Aro tittar i rätt kamera och räknar in honom efter inslag.


Sveriges kändaste studioman genom tiderna var Åke Starck. En man i vit rock som syntes då och då i Hylands Hörna på 60- och 70-talet. Micke berättar att en studioman egentligen inte ska synas i bild, men möjligtvis kan han själv dyka upp lite snabbt under rulltexterna i slutet av Efterlyst då han går fram till Aro och tackar för kvällens program.


Efterlyst är ju en stor succé. Brotten tar ju aldrig slut. Ändå la TV3 ned programmet för ett antal år sedan. Varför?

- Hasse Aro bytte kanal och hamnade på TV4 istället. 3:an fortsatte programmet med Robert Aschberg som programledare. Efter ett tag så tog man en paus för att sedan komma tillbaka med ett ”förnyat” utseende och innehåll. Men det fungerade aldrig - så de la ned Efterlyst till sist. TV4 försökte också att göra en variant på Efterlyst med Hasse som programledare men det lyfte aldrig riktigt det heller. När han sedan flyttade tillbaka till TV3 och på nytt Efterlyst - så blev det en stor succé på en gång.

Vårsäsongen för Efterlyst är nu till ända men Hasse Aro och studioman Micke Börstell kommer säkert tillbaka med en ny säsong i höst. ”Buset” tar tyvärr ingen paus.


Text & Foto: Peter Torsén


Comments


bottom of page