top of page

Hon valde konsten framför showbiz


Margareta Sjödin verkade som konstnär i USA i 25 år och har ställt ut världen över. Hon utrycker sig med blandteknik, olja, akvarell, lera, glas – ja det mesta. Och inspirationen kommer ofta från naturen och inte minst från det ångermanländska landskapet där hon är född.


Den mångsidigt begåvade flickan från Härnösand visste tidigt att hon hade ett behov av att uttrycka sig. Hon dansade klassisk balett, sjöng i kyrkokören och kände tidigt stor lust för att måla. Den kreativa sidan uppmuntrades av föräldrarna samtidigt som de tyckte att hon måste ha ett ”riktigt” jobb. Margareta utbildade sig till folkskollärare hemma i Härnösand och flyttade därefter till Stockholm för att jobba på Katarina skola. Samtidigt som hon jobbade gick hon på teaterskola – och på den vägen är det. Det blev teater, revy, film och tv. Men bildkonsten lockade mer och mer och hon tog även kurser där.


I BÖRJAN AV 70-TALET flyttade hon till USA, inte för att söka lyckan inom showbiz, utan för att hennes dåvarande man som var entreprenör skulle utveckla sitt företag. De bodde i Malibu i Kalifornien.

– Jag märkte snart att det var svårt att slå sig in på den amerikanska scenen och mitt skapande började ta form allt mer. Jag kom till ett vägskäl där jag kände att jag måste ta ett beslut – och det var enkelt. Jag släppte skådespeleriet helt för att koncentrera mig på bildkonsten, berättar Margareta.

Hon utbildade sig på Los Angeles School of Art and Design och även på Santa Monica Collage. Dessutom gick hon som elev hos konstnären Keith Finch. Hon ville utveckla sitt måleri och provade hela tiden nya tekniker.

I början målade jag nästan bara akvarell, poetiska naturbilder med skog och snö. Men jag gick vidare mot det mer abstrakta och utvecklade färg och form och det spontana uttrycket. Det var inte alltid en enkel process – men något jag ville och kände att jag var tvungen till i mitt skapande. Jag har sedan alltid växlat mellan olika konstformer. Allt från måleri med olja, akvarell eller akryl. Skulptur och även glas.


SIN ALLRA FÖRSTA utställning hade Margareta redan 1972 och hon blev snabbt en omtyckt och prisad konstnär i USA. Inte minst såklart uppskattad av svenskamerikanerna.

– Jag hade ett eget galleri intill huset där vi bodde, Swedish Art of Malibu. En av gästutställarna var Sigvard Bernadotte.

Det var en spännande tid för Margareta och något av det hon minns särskilt var när hon hade en gemensam utställning med den världsberömde popkonstnären Andy Warhol, det var i Los Angeles 1986.

– Jag minns att när vi gick på röda mattan så var det en fåordig och blyg man jag hade vid min sida. Tyvärr dog han kort efter den här utställningen. Jag beställde en tavla av honom som han aldrig hann att leverera.

I mitten av 90-talet flyttade Margareta, make och tre barn hem till Sverige. Processen med att flytta startade efter den stora branden i Kalifornien som var 1993. Massor av hus brann ned till grunden. Margaretas hus, som fått utmärkelsen ”ett av Los Angeles vackraste”, blev allvarligt skadat även om det klarar sig. Efter branden kom skyfall och jordbävningar som gjorde det svårt att bo kvar.

– Det var en hemsk tid så vi beslutade oss för att återvända till Sverige, säger Margareta.


DET VAR SJÄLVKLART att hon skulle fortsätta med sin konst. Genom åren har hon haft utställningar över hela världen; Los Angeles, Mexico, Shanghai, New York, Seattle för att nämna några platser. Och så Sverige såklart. Margareta har nyligen fyllt 82 år. Hon är i allra högsta grad aktiv som konstnär fortfarande och drivs av experimentlusta.

– Jag testar nya metoder hela tiden. Målar med sand, sågspån, glasfärger, gör metallskulpturer och collage. Och den här tiden på året längtar jag till det blir lite varmare så jag kan börja vara i min ateljé i Tyresö för att få börja skapa igen.


"Jag kom till ett vägskäl där jag kände att jag måste ta ett beslut – och det var enkelt. Jag släppte skådespeleriet helt för att koncentrera mig på bildkonsten"Det började på scenen

Att skriva om Margareta Sjödin utan att nämna hennes skådespelarkarriär går så klart inte. För oss som minns tv på 60-talet är hon den fräsiga blondinen i succéprogrammet ”Partaj” med Sveriges humorelit Carl-Gustav Lindstedt, Sonya Hedenbratt och Lars Ekborg. Paradrollen var som dum blondin med den stående repliken ”Har jag gjort bort mig nu igen”. Själv tycker hon det är lite trist att det är just den rollen som svenska folket minns henne för.

TV, film och teater var hennes hemvist under ett antal år, en del filmer var inspirerade av den franska vågen. Och vad många inte vet var att hon varit med i ett antal filmer långt innan Partaj. Redan 1966 spelade hon i Ormen med såväl Christina Schollin som Harriet Andersson i rollerna och året efter i den första Martin Beckfilmen, Roseanna, som hade premiär 1967. Hon har varit motspelare till Ernst-Hugo Järegård och spelat in musik med Sven-Bertil Taube. Margareta spelade även teater; hon spelade Solveij i Per Gynt med Riksteatern och spelade även på Maximteatern, Intiman och Pionjärteatern. Inte att förglömma Knäppupp-revyn med Povel Ramel och revyn Ta av dig skorna med Povel Ramel och Beppe Wolgers. ­


bottom of page