top of page

LÄNGTAR EFTER MER TRÄD

Sara Lundberg är från Eskilstuna och är en av landets mest uppmärksammade barnboksskapare. Hon har gett ut egna bilderböcker sedan 2009. Hon vunnit Augustpriset två gånger, senast 2017 med den uppmärksammade och kritikerrosade ”Fågeln i mig flyger vart den vill”.

TIO SNABBA FRÅGOR

1. Hur kom du på att du ville börja att skriva/teckna?

– Jag har alltid sen jag kunnat hålla i en penna tyckt om att teckna. Skrivandet kom väl lite senare. Men att berätta i bild har alltid funnits med mig. Minns att jag bestämde mig för att bli konstnär när jag var i sexårsåldern. Hade såklart ingen aning om vad det innebar, mer än att jag skulle få fortsätta rita, måla, skriva som vuxen. Få fortsätta vara ett barn, kanske.


2. Vilket pris är du mest stolt över?

– Det kan jag inte svara på. Priser och nomineringar är en uppmuntran en bekräftelse, och det blir man såklart glad över. Det är en klapp på axeln och ett bevis på att verket har nått fram. Det har kanske fått mig att lita än mer på min egen röst. Men nästa dag måste man ändå tillbaks till ateljén och börja om igen och då är det viktigt att inte hänga upp sig vid några utmärkelser.


3. Vad har du för relation till Eskilstuna idag?

– Jag är född och uppvuxen i Eskilstuna. Gick på Fröslundaskolan och sedan S:t Eskils Gymnasium. Jag flyttade från staden efter studenten. Min syster bor i Eskilstuna, så jag har alltid anledning att komma dit och hälsa på.


4. Har du någon framtidsdröm som du ännu inte förverkligat?

– Framtidsdröm? Oj, jag vet inte. Snart flyttar mina barn hemifrån, och då kanske jag tar mitt pick och pack och flyttar närmare naturen. Längtar efter mer träd.


5. Vad är roligast? Skriva eller illustrera?

– Att skriva och illustrera är roligt på olika sätt. Illustration, eller bildskapande är konkret, taktilt, kladdigt (om man jobbar med flytande färg) och materiellt. Färg och form är lustfyllt på sitt sätt. Det kan vara skönt att befinna sig idet ordlösa. Skrivande är eteriskt, gränslöst, ickemateriellt, ickekonkret, en text kan befinna sig och förflytta sig var som helst. Det är en sinnesvidgande aktivitet. Man lär känna sig själv genom skrivandet. I mitt fall så är en upptäcksfärd bland orden en större utmaning än att vara i bildskapandet.


6. Känner du att du har någon speciell ”röd tråd” i dina böcker?

– En röd tråd som jag upptäckt är att många av mina berättelser handlar om att gå vilse.


7. Har du fler talanger som du ännu inte visat?

– Fler talanger? Jag är jäkligt bra på att hacka lök och kärna ur granatäpplen. Sen är jag ganska bra på att hålla tal. Men usel på att jonglera och dreja.


8. Hur lever du idag?

– Jag bor i lägenhet i Stockholm. Har ateljé i Sickla. Lever ensam med min snart vuxna barn, Ella 21 och Ezra 19.


9. Kan man leva på att vara författare och illustratör på heltid?

– Jag har kunnat leva på min konst med hjälp av stipendier från författarfonden och konstnärsnämnden. Ibland har det varit tufft ekonomiskt, men på något sätt har det alltid löst sig.


10. Vad arbetar du med just nu?

– Just nu illustrerar jag en text av Sara Stridsberg, en bilderbok med titeln ”Lilla Varg”, den kommer ut i höst. Min senaste bilderbok ”Kattpromenaden” håller just nu på att dramatiseras och sätts upp på Dramaten i december.TEXT: PETER TORSÉN FOTO: STEFAN TELL


Comentários


bottom of page