top of page

Malunis glaskonst helt unik i sitt slag

Efter många omvägar landade Maluni äntligen i det hon velat ägna sig åt hela livet – konsten. Idag är hon etablerad konstnär, har utvecklat en egen teknik och finns representerad bland annat på World Trade Center i Stockholm med ett 27 kvadratmeter stort verk i glas.

Maluni Martina Lundin – kallas Maluni och är född och uppvuxen i Stockholm. Redan som barn var hon lite av en multikonstnär; hon dansade och sjöng professionellt, spelade piano, skulpterade och målade.

– Jag blev ett introvert barn under mina föräldrars utdragna dramatiska skilsmässa. Att uttrycka mig genom konsten blev min räddning, berättar Maluni. Mina lärare tyckte att jag skulle läsa konst och filosofi redan på högstadiet, men mina föräldrar sa nej – jag skulle ha en yrke där jag kunde tjäna pengar. Jag läste vidare inom grafisk form, eftersom vi hade en lång rad med kända grafiker i familjen och jobbade kvällar på Moderna Dansteatern där jag upptäckte en värld med konstnärlig dekor.

Hon var en livskraftig tonåring som fick klara sig själv. Flyttade hemifrån som 17-åring och tillsammans med en äldre väninna inom dekorvärlden startade hon dekorföretaget Deco Design samma år.

– Vi var drivna, kreativa och hade gott självförtroende med min styvfars konstnärsateljé i ryggen. Vi fick en rivstart och jobbade med kända butiker och inredningar som ville sticka ut.


Intensiva år

Innan 26 års ålder hade Maluni startat eget företag, sålt företaget, studerat och jobbat i Köpenhamn, flyttat till LA där hon studerade på högskola, jobbade och bodde i fyra år.

– Det var intensiva år i LA, jag läste visuell kommunikation och konst, jobbade med företagets extravaganta magasin och lärde mig art direction utav de bästa. Att bygga en karriär i Los Angeles kräver att man använder armbågarna och sätter sig själv i första rummet. Allt handlar om konkurrens. Jag längtade hem.

Hemma i Sverige igen påpekade Maluni för ansvariga på Medborgarskolan som då ägde Påhlmans Handelsinstitut att Stockholm helt saknade en yrkesinriktad dekor- och reklamlinje, vilket resulterade i att hon fick uppdraget att starta en. Sagt och gjort. Hon skapade ett lärarteam av några av de bästa och utbildningen blev enormt populär. Under tiden konsultade hon stora butikskedjors konceptgrupper inom visuell kommunikation, färglära och ljussättning. I samband med det blev hon rekryterad att vara initierande AD för det exklusiva magasinet Connoisseur.

- I samband med Connoisseur blev jag gravid och fick tvillingar, strax efter blev jag riktigt sjuk i två år. Jag förstod att jag inte skulle orka arbeta så intensivt och i egen rehab utbildade jag mig till hälsostrateg, vilket under utbildningen resulterade i ett numera känt folkhälsoprojekt för att skriva ut fysisk aktivitet på recept.


Utvecklade något nytt

I slutet av projekttiden fick Maluni sin tredje son och kände kallet igen till det konstnärliga, hon startade en verksamhet där hon frilansade inom yrkeshögskolor och fick uppdraget att utveckla en inredning av glas med tryck. Ett av trycken blev misslyckat och Maluni fick försöka reparera det hela för hand, men utvecklade istället något nytt. Det blev startskottet för den konstform hon skapar idag.

Malunis glaskonst är unik i sitt slag; stora format med minst fem lager av blandade tekniker, medier och metaller på baksidan av glaset. Hon har tagit fram egna medium för att få fram de effekter hon skapar. Resultatet blir magiskt när man ser det i verkligheten. Hennes mest uppmärksammade verk finns på World Trade Center i Stockholm och mäter 27 kvadratmeter med en vikt på 400 kilo.

– Min strävan genom mitt arbete är att få oss att stanna upp och uppleva den organiska magi vi lever i och tar för given, berättar Maluni. Jag studerar naturen på detaljnivå och försöker med mina tekniker lyfta den magiska estetik jag ser och försöker återspegla, och förhoppningsvis inspirerar mina verk till att förhålla oss med långt större försiktighet till vår förunderliga värld.

Idag jobbar Maluni i princip uteslutande med det som ligger henne allra varmast om hjärtat. Mest beställningsjobb för offentliga miljöer och privatpersoner. Nu är siktet vidare internationellt med en ny agent som jobbar Internationellt. Jag jobbar intensivt i perioder sen loggar jag ut och måste återhämta mig. Jag har lärt mig känna in vad jag behöver. Kopplat till sin konst arrangerar hon även konstkurser och har ett stort engagemang för konst- och kulturnäringen i Nyköping.


Vill lyfta kulturnäringen

– Jag vill lyfta konstnäringen i Nyköping. Jag är förundrad över hur kommunen förhåller sig till sina egna yrkeskonstnärer och tror att det finns mycket att göra för att förbättra den situationen. Dessutom tror jag att man behöver se konst och kultur som ett medel för att minska konsumtionsberoendet i samhället och skapa en hållbar framtid, säger Maluni.

Maluni är en kämpe för kulturnäringen på många sätt vilket vi med all säkerhet kommer att få höra mer om – både här i Se Hit och i andra forum – var så säker! Snart kan du se Malunis konst på Kulturnatten i Nyköping den 25 mars där hon ställer ut ett 7,5 meters ambulerande verk i glas utomhus som närmast kommer från Gothia Towers. Mer om hennes verk hittar du på www.maluni.se.


Comments


bottom of page