När Bodil 81 år kom in i Marias Wensunds liv förändrades allt. Idag måste hon förhålla sig intervjuer i såväl tv som tidningar, möten med bokförlaget och ett och annat telefonsamtal med Colin Nutley. Samtidigt ska vardagen i Hemsjö rulla på med hus, familj och ett vanligt jobb.
Maria tillsammans med Helena Bergström och Colin Nutley som nu har filmrättigheterna till böckerna om Hemsjö.
-Ja, stor del av min tillvaro består numera av intervjuer, berättar Maria och skrattar. Men jag är ju en drömmare med inställningen att inget är omöjligt så när första boken kom ut och media började att höra av sig så kändes det ändå helt rimligt.
Maria Wensunds debutroman Tillbaka till Hemsjö handlar om Bodil 81 år som tappat livsgnistan och inte har så mycket annat i livet kvar är sin följeslagare Bosse, en svart labrador som inte har så lång tid kvar att leva.
Bodil bestämmer sig för att återvända till Hemsjö och barndomshemmet en sista gång. Och här börjar den gripande berättelsen om Bodil och sommaren i Hemsjö.
-Hemsjö är en liten by utanför Alingsås där jag och min familj bor sedan några år tillbaka, berättar Maria. En dag när jag står och tittar ut genom fönstret ser jag framför mig hur en äldre kvinna och hennes hund kommer gående på grusvägen. Det var en fantasi men det som fick berättelsen om Bodil att börja gro inom mig, berättar Maria.
SKRIV EN BOK
För att backa bandet lite så hade Maria redan skrivit en bok. Den byggde på en verklig händelse och handlade om en pojke som blivit utsatt för övergrepp.
-Jag kom att bli en viktig vuxen för den här pojken och hjälpte honom i hans situation med polisanmälan, rättegång och kontakt med psykolog och så vidare. Och vid ett tillfälle sa han ”jag vill att du skriver en bok om det här”. Och den uppmaningen har följt mig under många år. Till sist tog jag tag i saken trots att jag inte hade en aning om hur man skriver en bok.
Men Maria ville lära sig. Hon hittade en skrivarskola i poddformat som hon lyssnade på och gjorde allt enligt konstens alla regler. Hon skickade boken till en lektör som återkom med ett utlåtande.
-Jag nådde inte riktigt hela vägen fram, så boken har aldrig givits ut, men lusten att skriva väcktes och när jag väl satt mig framför datorn och började fundera på vem Bodil var så var det som att skruva på en kran.
Snart stod Maria där med en färdig bok och nu var frågan hur hon skulle sticka ut bland alla andra bokmanus som bokförlagen tar emot varje dag. Men påhittig som hon är kom hon på att en ljudfil med de två första kapitlen inlästa, det borde få bokförlagen att höja på ögonbrynen. Sagt och gjort, hon tar kontakt med sin favorituppläsare, Anna-Maria Käll, och berättar hur hon tänker. Anna-Maria tycker idén är bra, problemet är bara att hon är uppbokad ett helt år framåt. ”Du kan väl gå upp lite tidigare en morgon”, replikerar Maria snabbt. Anna-Maria skrattar och svarar att visst kan hon det – bara Maria fixar en studiotid.
-Det kändes helt fantastiskt att få höra Anna-Marias röst läsa min berättelse, säger Maria. Det var stort.
FEM FÖRLAG NAPPADE
När ljudfilen var klar så skickades den och manuset till 14 bokförlag samtidigt, även det lite oortodoxt. De flesta skickar till ett förlag i taget.
-Jag var beredd på lång väntan och många nej. Men efter bara tio dagar hade jag fem förlag som ville ha boken. Så jag hade ynnesten att få välja det jag tyckte passade mig bäst.
Det här är bara början på sagan om Marias författarskap. Redan på manusstadiet fick Marias sambo Dennis såklart läsa boken. Reaktionen var att boken är jättebra, men att den skulle göra sig ännu bättre på film – helst gjord av Colin Nutley. Du måste ringa honom, sa han.
-Efter några dagar när jag smält vad han sa så tänkte jag att det får väl bära eller brista. Jag ringde produktionsbolaget och berättade om min bok och bad om att få prata med Colin Nutley.
Men riktigt så enkelt var det inte. Maria är ju liksom inte ensam om att ringa om ”bra” filmidéer till Colin Nutley. Hur det än må vara lovade personen som tog emot samtalet att ge Colin bokmanuset och ljudfilen.
Det gick några dagar och telefonen ringer när Maria och Dennis är ute i trädgården och jobbar – Maria svarar och sätter på högtalaren eftersom hon var lite jordig om händerna. ”Hello, this is Colin Nutley”. Maria och Dennis tittar på varandra, funderar en kort stund och Dennis säger: ”Is this a practical joke”?
-Men det var inget skämt, berättar Maria. Colin och Helena hade lyssnat på ljudfilen och blivit förtjusta. De ville få några dagar på sig att läsa hela boken och på den vägen är det. De har nu filmrättigheterna till alla tre böckerna om Hemsjö.
FÖRÄNDRINGAR I LIVET
Redan på idéstadiet visste Maria att det skulle bli en triologi. Men efter att ha skrivit den första boken insåg Maria att det var en fritidssysselsättning som tog mycket tid. Det krävdes förändringar i livet. Maria jobbar som ekonomichef plus att hon driver egen redovisningsbyrå.
- Är inte helt övertygad om att böckerna är något jag kommer att kunna livnära mig på så jag vill fortsätta mina vanliga jobb. Förändringen jag gjorde var att sälja mina hästar, det var ett tufft beslut men nödvändigt. Tiden fanns helt enkelt inte längre.
Inom loppet av två år skrev Maria hela triologin. Bok nummer tre kommer ut om några veckor. Maria avslöjar att hon har ett block där hon för in tankar om titlar, berättelser och karaktärer och nästa bok börjar redan ta form. Den ska handla om två kvinnor som av olika orsaker och oberoende av varandra ger upp sina liv i Sverige. De ses på planet till Thailand och där tar berättelsen sin början.
-Mer vill jag inte avslöja, men det blir en helt annan typ av berättelse än den om Hemsjö. Jag har också fått en förfrågan om att skriva om en verklig händelse och det blir spännande att ta mig an något jag inte valt själv. Dessutom har jag ambitionen att någon gång bearbeta om boken som handlar om den lilla pojken som utsattes för övergrepp och försöka få den utgiven. Det skulle kännas bra, avslutar Maria.
Text: Carina Wedin
Foto: Peter Torsén
Comments