top of page

Med fokus på det friska

Det är en plats att mötas på, återfå sin produktivitet och sitt självförtroende och även få stöd i att återuppta sitt liv för att återinträda i samhället. Fontänhuset i Nyköping är ett av 14 i Sverige och målgruppen är personer som drabbats av psykisk funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa.

Fontänhusets syfte är att erbjuda en arbetsorienterad dag. Medlemmar och anställda handledare driver huset och arbetar sida vid sida; det kan vara inköp, i köket där man lagar mat och bakar, målningsarbeten, städning eller jobb med administrativa uppgifter såsom ekonomi, söka bidrag, marknadsföring, sociala medier och så vidare.


Idén till Fontänhuset kommer från USA – där heter det Fountain House. Det första huset låg i New York och det låg en fontän på gården, därav namnet. Året var 1948 och före detta patienter på mentalsjukhuset Rockland State Hospital ansåg att mentalvården enbart betraktade dem som sjuka och inte kunde erbjuda vägen till ett friskt liv. De ville skapa ett alternativ till den traditionella psykiatriska vården med fokus på det friska. Såhär 78 år senare finns det drygt 300 Fontänhus i över 30 länder som jobbar utifrån samma riktlinjer.


Det var författaren och radioprofilen Lis Asklund som efter ett besök i New York skrev ett reportage om Fountain House och samma år, 1980, startade hon Fontänhuset på Götgatan 38 i Stockholm. Och där ligger det fortfarande. Det var inte bara Sveriges första Fontänhus det var även det första som startades utanför USA.


Mer socialt interaktiv

Fontänhuset i Nyköping är alltså ett av 14 i Sverige med ett 60-tal aktiva medlemmar. Idag ligger verksamheten på Brunnsgatan 5A mitt i stan och Lukas och Mikaela är två av husets aktiva medlemmar.


– Jag kommer hit tre dagar i veckan, berättar Lukas som varit medlem sedan 2019. Jag hörde talas om Fontänhuset när jag hade kontakt med psykiatrin. Jag har sjukpenning och för mig har det betytt otroligt mycket att vara här. Jag är mer socialt interaktiv än tidigare och känner att jag får ta ansvar. Christine Aldis, handledare på Fontänhuset, fyller i att Lukas är betydelsefull för huset då han ofta kommer med smarta lösningar och rycker in i situationer när det behövs.


Både Lukas och Mikaela är medlemsrepresentanter i styrelsen. Det innebär att de är med på styrelsemötena och även varit ute och berättat om Fontänhuset på exempelvis kommunen.


Mikaela har varit medlem sedan 2009 och efter några års uppehåll kom hon tillbaka för några år sedan och är nu på Fontänhuset fem dagar i veckan. Hon har kommit att bli en konstant i verksamheten.

– För mig handlar det om att bryta isoleringen och att känna att jag bidrar, säger Mikaela. Jag har blivit mer öppen och social och vågar ta för mig mer än jag gjorde tidigare.


Mikaela arbetar helst med administration med allt vad det innebär och just nu håller hon på att lär sig mer om hur man sköter och uppdaterar en hemsida. Hon hjälper även till med ekonomiuppgifter.


– Mikaela har stor kunskap som vi kan luta oss mot, säger Christine, och ibland är det hon som får lära oss saker.


Tillfredställande för hjärnan

Sedan i våras finns det en skaparverkstad i huset. Här jobbar man med att sy, klä om stolar, måla såväl tavlor som väggar och annat kreativt.

– Att arbeta med händerna är tillfredställande för hjärnan, säger Christine, och har man inte hittat sin plats i huset så kan skaparverkstan vara en bra plats att börja på. Vi tillverkar saker till huset såsom kökshanddukar men också väskor och nyckelfodral för marknadsföring.Vi har även en plats för dem som gillar att snickra.

Alla fyller en funktion och kan bidra på något sätt – vilket är grundbulten i verksamheten.

– Fontänhuset är ju en inkörsport för att öka sin kapacitet, säger Lukas. Man kan gå hit, landa och träna på att arbeta och ta ansvar innan man går ut i arbetslivet. Här får man också hjälp med att skriva sitt cv och stöd med arbetsintervjuer om man känner att man behöver det. Och viktiga att komma ihåg är att bara för att man börjar jobba så kan man ändå alltid ha kontakten med Fontänhuset.


Vill nå fler

Mikaela är en av dem som är ansvariga för Fontänhuset i Nyköpings sociala medier och målet är att nå ut till fler.

– Vi vet ju att många som skulle behöva Fontänhuset inte ens vet vad det är och det vill vi verkligen ändra på. Vi vill i högre utsträckning marknadsföra oss, visa vad vi gör och föreläsa. Vi vill nå andra som drabbats av psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning. Alla är välkomna hit.

Det är bara att komma förbi så berättar vi och visar verksamheten. Man kan även ringa eller skicka ett mejl.


Ett tillfälle när man planerar att synliggöra verksamheten ordentligt är på Psykiatrins dag den 10 oktober mellan 13.00 och 19.00.


– Då bjuder vi in såväl allmänheten som professionella inom området och bjuder på mingelfika, rundtur i huset och även medlemsberättelser och hoppas på att få möta många som är nyfikna på verksamheten, avslutar Christine.


bottom of page