top of page

Med rockstjärnor i siktetMats Vassfjord är en man med många strängar på sin lyra. Fyra för att vara exakt. Han har nämligen spelat bas i hela sitt vuxna liv. Och då inte bara i lokala hårdrockband utan även bakom Bruce Kulick och Vinnie Vincent. Båda två med förflutet i Kiss vilket måste kännas häftigt för en riktig Kiss-fan. Han är även en framgångsrik fotograf – och allt började med rockstjärnorna.

Idag spelar Mats i det legendariska hårdrockbanden 220 Volt och även i Impera. De senare aktuella med ett nytt album. Sitt intresse för musik startade då en kompis storebror hade varit i London och köpt en kassett med Kiss, någon gång i mitten av 70-talet. – Som liten kille var det häftigt att höra och framför allt att se dessa fyra sminkade superhjältar.

Hela tiden har Mats haft ett stort fotointresse och drömde om att en dag få fotografera sina idoler.

– 1987 drog jag och en polare över till USA och såg Kiss på turné. På den tiden var det inte lika svårt att komma nära banden.

Grabbarna gick rätt och slätt upp på bandets skivbolagskontor och frågade om de fick fotografera några av deras spelningar.

– Det var absolut inga problem. De gav oss backstagepass och fotopass direkt. När vi väl kom till konserten så visste Kiss redan att det skulle komma två svenskar. Jag hade inte ens fyllt 20 när det här hände. Drömmen var verklighet. Det blev min inkörsport till att ta bilder på rockstjärnor.

Kompisen från den här och många andra resor heter Johan Kihlberg. De släppte 2017 en stor ”coffetable-bok” med Johans historia med Kiss och Mats bilder från alla konserter genom tiderna. De fick även hjälp med skrivandet av Carl Linnaeus från Sweden Rock Magazine. Boken är gjord för en internationell marknad så den är helt skriven på engelska.

Mats berättar att Kiss-basisten Gene Simmons köpte ett exemplar av boken från Bengans internethandel. Stort!

Mats Vassfjord är idag en mycket uppskattad fotograf och filmare. Han har en fin ateljé på Köpmangatan i Eskilstunas gamla stad. Idag fotograferar han inte bara på rockkonserter; det kan vara allt från bröllop, barnbilder till modeller och mäklarbilder. Förra året blev Mats svensk mästare i kategorin: Klassiskt porträtt. Utnämnd av en internationell jury. Inte illa. Han har ”känsla för feeling”, denne herre.

Mats tycker fortfarande att Kiss är bäst. Han föredrar självklart det sminkade originalet med Paul Stanley, Gene Simmons, Peter Criss och Ace Frehley framför dagens upplaga.

– Även om dagens version av Kiss är mycket mer musikaliska så är det ändå den klassiska sättningen som gäller, avslutar Mats vår pratstund med, det är dags för hunden Lester att ”slå en drill”.
bottom of page