top of page

Mycket verkstad och en del prat i Konstnärernas Kollektiv


Bakre raden: Gunilla Carlsson, Katarina Divander, Mita Lundin, främre raden Lea Karlsson och Lena Forsberg

Föreningen KKV Sörmland (Konstnärernas Kollektivverkstad) har 32 medlemmar och de flesta finner vi i gamla Bryggeriet i Nyköping. Se Hit blev intresserade av vilka som låg bakom upplevelsevandringen ”Bland vättar och väsen” som finns längs Nyköpingsån. Det visar sig vara just KKV tillsammans med projektledare Ingela Ljung på Ingela Ljung Event.


Vi träffar tre av de ansvariga konstnärerna Katarina Divander, som dessutom är ordförande för KKV, Lea Karlsson som är sekreterare och Mita Lundin som bor i Haninge men är med i KKV Sörmland. Inne i grafikverkstan står Gunilla Carlsson och Lena Forsberg och visar hur man gör kolografi. Här finns koppartryckspress, högtryckspress och två screentrycksbord med mera. Även arbetslokal där de kan hålla kurser för ett tiotal deltagare, i normala fall.


Alla KKV- verkstäder är medlemmar i KKV Riks men hur började KKV Sörmland?

– Det började som Grafikhuset i röda villan intill Nicolaiskolan 1987. Riksorganisationen KKV har 25 konstnärliga verkstäder runt om i landet med 3700 verksamma konstnärer.


Vad är fördelen med KKV?

– Gemenskapen, svarar de tre med en mun. Att vi kan använda pressar och annat i verkstan som skulle vara väldigt dyrt och jobbigt att ha själva. Att slippa sitta själv, som jag gjorde förr när jag hade egen lokal, hävdar Lea. Att vi kan inspirera varandra, säger Mita som är här ofta men har egen lokal i Haninge också. Ja, vi inspirerar varandra att prova olika tekniker, säger Katarina. Vi har ju olika erfarenheter och det finns så många varianter av teknik.


Mita berättar att som medlem kan man använda konstnärsverkstäder var man än är i Sverige.

– En annan fördel är att vi har gemensamma utställningar och projekt. Vi ställde ut tillsammans här på Galleri Fiskhuset, vi var med på LitterArt Gästabud och Konstrundan som vi är med på även i år. Vårt senaste projekt var upplevelsevandringen ”Bland vättar och väsen”.


Ja, just det vilka väsen eller vättar är ni tre skyldiga till längs åpromenaden?

– Jag har gjort den vita ormen intill hängbron vid Paradiset på Hållet, säger Lea. Katrina berättar att hon och Mita har gjort vita och svarta älvor. – Vita älvor som flyger i ring i mitt fall, borta i Harg. Det var så roligt för ett par stod och väntade när jag satte upp min installation, för de hade läst att vi skulle sätta upp dem. Vi har fått fin respons på det här. Tanken är att de ska finnas kvar där. Sedan blir det ett härligt livligt samtal om vättar och hållbart material och allt möjligt mellan himmel och jord. Det är inte bara verkstad hos dessa konstnärer utan ganska mycket prat och diskussioner också.

 

Text: Anders Tegner

Foto: Carina Wedin
bottom of page