top of page

Nu är det dags för Ölkultur 2.0


Eskilstuna Ölkultur är ett lokalt bryggeri som etablerades redan 2006. Ett par år senare öppnades restaurang och pub i den gamla vapensmedjan i centrala Eskilstuna. Många liter öl har tappats genom åren och en hel del vatten har runnit under broarna.


När Micke Örn såg att Eskilstuna Ölkultur gått i konkurs sa han till kompisarna Morgan Lindberg och Viktor Persson. ”Vore det inte något för oss”.


– Sagt och gjort, utan något större konsekvenstänk, var vi nya ägare av Ölkultur. Vi kunde inte så mycket om vare sig bryggerier eller restauranger. Vi är glada amatörer och drivna entreprenörer som är bra på olika saker och övertygade om att vi ska kunna ro det här i hamn. Men det gäller att vara ödmjuk när man startar en verksamhet man inte kan så mycket om, säger Micke.


Eskilstuna Ölkulturs grundkoncept och bas är mikrobryggeriet vilket är ekologiskt certifierat. Här tillverkas öl med hantverksmässiga, traditionella metoder och råvaror av högsta kvalitet. Det finns två stora kopparpannor med en kapacitet på 1 000 liter per bryggning. Och allt sedan starten är det Robin Andersson som är bryggare. Ölkultur tillverkar öl i flera stilar och det finns i dagsläget sex olika sorter att köpa på Systembolaget. Ölen finns även hos många restauranger och pubar i Eskilstuna.


–  Vi har ett varierat sortiment; allt från öl för finsmakaren till mer bredare smaker som många tycker om, berättar Micke. Vi brygger även åt den som vill ha en egen etikett.


MINDRE KLIMATAVTRYCK

I allt högre utsträckning så tappas ölen på plåtburkar, vilket är ett önskemål från Systembolaget då det ger mindre klimatavtryck än glas och släpper bara ut en tredjedel så mycket koldioxid när de tillverkas.

–  Vi har till och med en egen tillverk-

ning av plåtburkar i anslutning till bryggerier.


REJÄLT ANSIKTSLYFT

Bryggeriet är Ölkulturs ena ben. Det andra är restaurangen och puben som efter att nya ägarna tog över har fått ett rejält ansiktslyft och även en ny inriktning vad gäller såväl mat som pub.


–  Vi samarbetar med kockarna på Marys Café Barbeque som nu under vinterhalvåret arbetat hos oss och även tagit med sitt uppskattade koncept med fokus på just BBQ. När det gäller våra drycker är vi lite bredare än tidigare. Vi satsar på ett fåtal men goda viner, bra cava, irish coffee och så vidare. Kort sagt, vi strävar efter en hög kvalitet rakt igenom – inte bara när det gäller ölen.


Micke berättar att man tack vare Morgan och Viktors andra verksamhet, Konditori Janelings, kan skapa många synergier.


–  De bakar vårt hamburgerbröd, vi serverar deras praliner och snart även deras egentillverkade glass.


Snart är det sommar och då öppna Slussvaktarn upp. Den ligger vackert intill

Eskilstunaån, tillhör Ölkultur och har en enklare restaurang och pub där hela sommarhalvåret.


–  Konceptet med BBQ kommer finnas

även där och vi fortsätter det framgångsrika samarbetet med Marys Café.


STOLT ÖVER DET HAN SER

Ölkultur har fått lite av en rivstart. Gästerna har strömmat till från dag ett och allt som oftast är det fullbokat. Micke är stolt över det han ser.


–  Jag är stolt över all vår personal som väljer att jobba hos oss för att de tycker det är roligt, de flesta har ju andra jobb. Jag är stolt över alla glada gäster som kommer till oss och inte minst vad jag och mina två kollegor tillsammans har åstadkommit så här långt, avslutar Micke.


TEXT: CARINA WEDIN/PETER TORSÉN

FOTO: MICKE ÖRN/PETER TORSÉN


留言


bottom of page