top of page

Podd för hållbar livsstilMed klimatfrågan som gemensam nämnare hittade Karin Sundby och Anna Bergström varandra. Det resul- terade i podden ”Sen då?” och som de själva uttrycker det; ”med ett allvarligt hälso- och klimatläge på halsen är det dags för mänskligheten att på allvar kavla upp ärmarna”.

Anna känner de flesta som ansiktet utåt för ReTuna i Eskilstuna under dess fem första år. I början av 2020 hade hon startat en ny karriär, nu som återbrukskonsult med föreläsningar bokade såväl i Sverige som i andra delar av Europa. Så kom den då, pandemin och allt ställdes in. – Min dotter praktiserade hos mig och vi diskuterade hur vi nu skulle nå ut med vårt budskap, berättar Anna. Det vi landade i var en podd med budskapet hållbar livsstil. De spånade på innehåll och form. Tog kontakt med Jorge Campusano som var väl bevandrad i det tekniska. Men fortfarande saknades något. – Jag insåg ju att en samtalspartner eller två behövdes och det resulterade i att jag, Karin och min efterträdare på ReTuna, Sofia Byst- edt, startade podden ”Sen då?”

Ny plattform att nå ut

För Karin, som driver företaget Ideando – även det med fokus på klimatet och hållbar livsstil, var det självklart att säga ja när Anna frågade, då även hennes verksamhet påverkades av pandemin. – En podd var en ny plattform för oss alla, säger Karin, och gav oss en ny möjligheter att nå ut med vårt budskap. Ämnet kanske inte alltid upplevs helt enkelt, kan till och med vara tungt och ångestframkallande, därför försöker vi lyfta svåra saker men ändå med en underhållande och humoristisk underton. Målet med podden har ju från börjat varit att locka folk till lyssning för att skapa ett intresse och kanske få någon att förändra något i sin livsstil, säger Anna. Många bäckar små... Jorge som mest jobbat bakom kulisserna har numera fått en mer framträdande roll, då Sofia tagit ett break den här säsongen. Jorge är den som ser till att samtalet hålls begripligt. – Det kan lätt skena iväg och bli för nördigt när två specialister samtalar med varandra och om man inte förstår, då finns det risk att man som lyssnare tröttnar, säger han. På frågan om han själv, genom att ha fått följa poddens innehåll, har tagit till sig budskapet så svarar han ja. – Jag har lärt mig otroligt mycket och det går såklart inte att låta bli att förändra vissa saker i vardagen, även om det hittills är små förändringar.

Anspråkslös och lättillgänglig Vem lyssnar då på podden? Karin tror att tack vare att podden är rätt anspråkslös och lättillgänglig i sitt budskap så är det nog många som har ett visst intresse och är lite klimatsmarta i hemlighet och som vill lära sig mer. – Vi kommer inte heller att vara så produktiva som vi var första säsongen. Nu tar vi ett steg tillbaka och fokuserar inte på att kom- ma ut ett visst antal gånger – det viktiga är innehållet. Självklart har den här kreativa kvartetten funderat på vad de kan göra tillsammans efter pandemin. – Vi tror att vi skulle kunna åstadkomma något riktigt coolt och annorlunda som gör att vi kan nå ut till ännu fler med vårt budskap. Vad det blir, det återstår att se, avslutar Anna.


 

Lyssna in podden Sen Då?


 

Text: Carina Wedin

Foto: Patric Pennersten


bottom of page