top of page

Rastlös popnörd med många strängar på sin lyra

Multikonstnären Peter Torsén ses allt som oftast på scen i olika musikaliska sammanhang med egna låtar eller så river han av en humorshow med sitt alter-ego Walter Kurtsson. Med samma lätthet skapar han en tidning, eller en bok, fotograferar och tecknar. Varsågod – här presenterar vi Se Hits eminenta formgivare, skribent och fotograf!Torshällakillen Peter satt på sitt pojkrum och lyssnade på Beatles. Redan i första klass, efter att ha sett bandet på TV, var målet att få spela i ett eget band och få höra tjejerna skrika.

– Och om det inte lyckades så skulle jag bli serietecknare eller journalist, berättar Peter. Jag pryade i 8:an på tidningen Folket och upptäckte att det inte var en så glamourös tillvaro som jag trodde. Det röktes konstant och en och annan hade en flaska till hands i skrivbordslådan.

Istället satsade Peter på att teckna serier. Som 14-åring blev han publicerad i 91:an och fick fin kritik i Expressen. Men musiken som tog över mer och mer. Drömmarna om ett band fanns där och som 18-åring bildade han och några kompisar bandet Inferno inspirerade av Lou Reed och hans band The Velvet Underground.

– Vi debuterade på ”Djurgårdsfestivalen” i Eskilstuna och även om tjejerna inte skrek särskilt hysteriskt så var det en häftig upplevelse att få stå på scen och spela rock.


Fyra på Europatoppen

Inferno kom så småningom att formateras om till Heartbreak Hotel, sedermera endast Heartbreak, och efter några år i replokalen fick skivbolaget Sonet och den gamla popikonen Ola Håkansson korn på bandet.

– Det var en tid när punken just vaknat i Sverige och Ola, som var vår producent, ville gärna se oss som ett renodlat punkband. Men där kände vi oss inte hemma. Vi kallade vår musik för pop´n´roll. Stora upplevelser med Heartbreak var vår allra första riktiga turné som vi fick göra med Tears som var stora då och när vi kom fyra på Europatoppen.

Under några framgångsrika år gjorde bandet tre album, ett flertal singlar, medverkade i Måndagsbörsen som var det populäraste nöjesprogrammet vid den här tiden och turnerade i hela Sverige och Finland. Man kunden läsa intervjuer och recensioner i såväl kvällstidningar som musikmagasin. Självförtroendet var det heller inget fel på och i en intervju i Aftonbladet 1981 säger Peter: ”När vi har en riktig hitlåt kommer vi igen med en ny platta. Men då vill vi ha Nick Lowe som producent. I Sverige finns inga riktiga producenter…”.

– Men 1983 gick luften ur, gamla popband var ute och det var Carola för hela slanten.

Heartbreak upplöstes så småningom och tillsammans med bandkollegan Micke Byström skapades ”Grabbarna” som fortfarande spelar tillsammans. Vid den här tiden tog Peter upp figuren Walter Kurtsson som han skapade redan som 17-åring men lade i malpåse under popbandstiden. Walter kom av en ren tillfällighet, som en protest mot att Peters poplåtar ständigt ratades av Sveriges Radio.

– Jag blev irriterad, för jag var ju minst lika bra som många andra som spelades på radio. Det tyckte jag själv i alla fall. Så mitt svar på hela den här situationen var att göra mitt absolut sämsta. Jag improviserade en låt om sommar, sol och bad och sjöng den halvtaffligt in i mikrofonen utan att kompa mig på något instrument. Och skickade in den.


Debut i radio

Det kom att bli Peters debut i radion, i programmet ”Pop i sommarnatten” med ingen mindre än Kjell Alinge som programledare. Det var den 22 juli 1972 – alltså för 50 år sedan. Han gjorde det under pseudonymen Walter Kurtsson. Förnamnet inspirerat från hans idrottslärare och ett efternamn som han inte trodde fanns tidigare. Så småningom får Peter, i egenskap av Walter, göra en egen halvtimme i P3:s ”Bandet går vidare”. Walter Kurtsson, ständigt 47 år, lever fortfarande i högsta välmåga. Han har en diger karriär där han underhållit på otaliga event. Han har var en del i Lorrygängets krogshow på Tyrol i Stockholm 1990 och under några år ett stående inslag i Radio Sörmland. Han har gett ut skivor och uppmärksammats i såväl TV som kvällspress. Walter har till och med underhållit kungen och drottningen på en privat fest.

– Det var såklart en speciell fest att få underhålla på. Efteråt viskade drottningen i mitt öra: ”det här var verkligen kungens och min humor”.

I somras firade Walter 50-årsjubileum på Fristadstorget i Eskilstuna med ”Världens näst största orkester”.

– Det blev så lyckat, berättar Peter, trots att vi var tvungna att i sista stund byta dag på grund av vädret. Vi var över 500 personer som spelade och sjöng ”En sång om sommar, sol och bad”. Allt spelades in med sju kameror och nu ska det bli en film av detta galna event.

Walter dök såklart även upp på årets Picnic i Parken som ju Peter tillsammans med sin vapendragare Micke Byström är initiativtagare och arrangör till. Picnic i Parken arrangerades fyra soliga onsdagskvällar i juli för fjärde året i rad i Stadsparken i Eskilstuna – med mängder av artister.

– Det är ett stort evenemang och direkt efter sista tillfället undrar vi ju såklart om vi orkar ett år till. Man blir ju inte yngre. Men känner jag mig själv rätt så lär det med all säkerhet bli Picnic i Parken även 2023.


Älskar det jag gör

Som ensamföretagare är det såklart bra att ha många strängar på sin lyra. Det har Peter verkligen tagit fasta på. Han är formgivare, fotograf, illustratör, bandbokare, festivalarrangör…

– Jag är tacksam att jag får göra så många olika saker och älskar allt det jag gör. Skulle nog bli rastlös om jag höll på med samma sak hela tiden.

På frågan om hur framtiden ser ut så konstaterar Peter att inget är självklart. Efter att under 2018 varit väldigt sjuk och förlorade funktionen i båda händerna så är han ödmjuk och tar inget för givet. Han återhämtade sig och det är full fart igen. I och med att det är Walters jubileumsår så kommer han att göra fem krogshower med bandet ”Kjell & Kompani”. Premiären är den 30 september.

Om fyra år fyller Peter 70 men han konstaterar att om man tittar på de gamla rockikonerna i Beatles och Rolling Stones så verkar det som om 80 är det nya 50.

– Så jag har inga planer på att trappa ned utan tänker fortsätta att underhålla på scen, i tidning, bok eller film även som 86-åring.


Avslutningsvis då, vad kommer det stå på din gravsten?

– Ja det blir nog något osentimentalt som: ”Något Torsénare” alternativt webadressen till mina filmer på youtube: ”www.youtube.com/walterkurtsson”.


bottom of page