top of page

"Reko-ringens enkla idé gör att vi aldrig behöver skörda i onödan"


MaryAnn Fargo började odla grönsaker för att det kändes meningsfullt och var ett positivt inslag i livet. Det började med en kolonilott och idag har hon och sambon Martin en gård i Björkvik och är numera helt självförsörjande på grönsaker. De är även en av producenterna i Reko-ringen Nyköping.


– I och med att det alltid blir mer än det vi behöver av det vi odlar så är Reko-ringen ett utmärkt forum för oss att kunna sälja våra produkter till dem som vill köpa direkt från producenterna.


Grönsaksodlingarna utvecklades snabbt på gården och idag har de även kalkoner, höns och myskankor samt biodlingar.

– Kalkoner är fantastiska djur och ett naturligt inslag på högtidsdagar för mig som är uppvuxen i Kanada. Av myskankorna får man stora fina ägg som är jättegoda att baka med. Hönsen ger ägg och vi kan sälja kycklingar.


Snart tillförs även kaniner på gården och vem vet kanske även ett par grisar.

– Målet är också att vi ska ha ett litet slakteri för fjäderfän och hardjur, berättar MaryAnn.


Det finns gott om mark som ännu inte är odlad så nya odlingar anläggs hela tiden. I det 52 kvadrat meter stora växthuset växer bland annat gurka, chilifrukter och tomater. Här har man även en fungerande vinterodling, trots att växthuset inte är uppvärmt. Vintersallad och olika kålsorter går utmärkt att odla på vintern, något som MaryAnn också ska ha kurs om.


Utbildade biologer

Både MaryAnn och Martin är utbildade biologer så det har hela tiden funnits en grundförståelse för hur jord, vatten och ljus påverkar. I övrigt har deras stora förebild varit trädgårdsexperten och författaren Sara Bäckmo. MaryAnne berättar att hon slukade Saras böcker när hon började med odlingar på kolonilotten.

– Det vi har lärt oss är att det finns inget ”ska” när man håller på med odlingar – allt handlar om förutsättningar och förhållanden. Man får helt enkelt testa sig fram.


Minskar matsvinnet

Framtida projekt på gården är att skapa odlingar så det verkligen även räcker till försäljning. I och med att slakteriet byggs så kommer man även att kunna sälja köttprodukter som exempelvis rökt kalkonkött och såklart kommer gårdens honung att finnas i sortimentet. MaryAnn uppskattar Reko-ringens enkla idé där producenten skriver på Facebook vad som finns just den här veckan och köparen beställer det den vill ha.

– Det gör att vi kan förbereda och ta med oss exakt så mycket som vi vet kommer att bli sålt. Vi behöver aldrig skörda något i onödan vilket minskar matsvinnet. Det gillar jag, avslutar MaryAnn.

 

Text & Foto: Carina Wedin

Comments


bottom of page