top of page

Slussvaktarn lever än


Faktoriholmarna i Eskilstuna är viktiga i stans industrihistoria. Men idag är det inga skorstenar som ryker eller maskiner som för oväsen där.

Idag en det en oas mitt i staden med nyrenoverade hyres- och bostadsrätter, ett uppskattat stadsmuseum och ett lokalt bryggeri med pub och restaurang.


Som ”grädden på moset” finns också SLUSSVAKTARN. En rätt oansenlig och gullig liten gul stuga som ligger där ån är som finast.

Eskilstuna Ölkultur driver där en sommarpub från mitten av maj och över hela sommaren. Utsikten där, en solig sommarkväll, är magisk. Den här sommaren kan man även sitta inomhus om vädret skulle vara lite kylslaget. Huset har renoverat varligt för att behålla sin charm från fornstora dagar. En och annan ”fiskargubbe” kan du se på väggarna.


Gamla anor

Slussen vid Faktoriholmarna byggdes 1865. Redan 1860 var kanalen och slussarna i Torshälla färdiga och båtar kunde ta sig från Mälaren upp till Munktells Mekaniska Verkstad, norr om fallen vid Faktoriholmarna.

Slussvaktarbostaden låg från början på andra sidan slussen men flyttades när det stora huset byggdes. Där har tidigare ABF och andra studieförbund, i modern tid, haft sina lokaler. Idag är huset sedan några år full med hyresrätter. Sämre utsikt kan man ha.


Det sista lastfartygen slussades i november år 1964. År 1998 öppnades slussen återigen vid Faktoriholmarna efter att ha restaurerats för en halv miljon kronor.

I Gevärsfaktoriets gamla lokaler är sedan år 1979 Stadsmuseet inrymt. 2014

invigdes där Lilla Museet. Där upptäcker barn och vuxna Eskilstunas historia tillsammans. Utställningen är utformad för barn mellan tre och tio år.

Museet är till vidare stängt på grund av covidsmittan men hoppas kunna öppna igen när myndigheterna tillåter det.


TEXT & FOTO: PETER TORSÉN

GAMLA FOTON: ESKILSTUNA STADSMUSEUM


Comments


bottom of page