top of page

Sofia brinner för återbruk

Sofias intresse för återbruk och hållbarhet var nog varken mer eller mindre jämfört med många andra. Men sakernas tillstånd kan ändras och därmed också engagemanget. Numera brinner Sofia för återbruk i alla dess former, dessutom är hon sedan drygt två år ansiktet utåt för världens första återbruksgalleria – ReTuna i Eskilstuna.

Kort sammanfattning: Stockholmstjej. Beteendevetare. Planen var att jobba med personalfrågor. Men det blev kommunikation och marknadsföring. Familjen ledsnade på storstan. Familjen flyttade till Nykvarn. Och här någonstans börjar historien om Sofia Bystedt och hennes engagemang för återbruk.

– Jag började jobba som kommunikatör på Eskilstuna Energi och när ReTuna öppnade 2015 hoppade jag över hit, då som konferenskoordinator och numera är jag centrumledare, Berättar Sofia.

För den som inte vet så är alltså ReTuna världens första galleria med företagare som arbetar med återbruk, först och främst från kommunens egen återvinningscentral. Möbler, kläder, leksaker, teknikprylar och mycket annat sorteras. Sakerna lagas, förädlas, görs om till något helt annat – och får ett helt nytt liv och kan därefter säljas.

– Man kan säga att vi är en plattform för hållbara idéer. När gallerian öppnade för sju år sedan fick man jaga folk för att få dem att etablera sig hos oss. Idag är intresset så stort att vi inte kan erbjuda ytor till alla som vill vara här.


Som ett forskningsprojekt

En höjdpunkt i ReTunas korta historia var såklart när Ikea valde att etablera sig i gallerian. De började med en testperiod men har varit där i två år nu.

– För Ikea är det som ett forskningsprojekt. De undersöker hur man kan arbeta med att ta hand om material från gamla Ikeamöbler. De blottar sitt eget avfall och vill ta hand om det i sitt eget led. Ett projekt de ligger i framkant med om man jämför med andra stora kedjor.

Eskilstuna och ReTuna är, tillsamman med ytterligare 22 kommuner i landet, med i något som kallas för Viable Cities vars mission är klimatneutrala städer 2030. Här testas nya arbetssätt och lösningar, man lär av varandra och alla jobbar mot samma mål – klimatneutrala städer.

– Här i Eskilstuna titta vi på hur vi kan jobba vidare med ReTunas idé men i citykärnan. Det är lite av en revolution som är på gång just nu då mycket händer när det gäller omställning till ett mer hållbart konsumtionssamhälle.

Trots att det finns ett antal företag i gallerian som tar hand om det som lämnas in så klarar man inte att ta hand om allt. Här tittar man på hur man kan arbeta med materialet på nya sätt och även med nya samarbeten – som då exempelvis i city.


När och fjärran

Vid sidan av försäljning försöker Sofia få igång olika typer av evenemang. Såsom sportlovsaktivitet för barn, föreläsning med Birger Schlaug på världsmiljödagen, en klädbytardag och så vidare. Besökarna strömmar till och på helgerna har Sofia noterat att det är folk såväl från Stockholm och andra städer runt omkring. Och studiebesöken från när och fjärran har blivit vardag. I dagarna väntar hon på en delegation från Israel.

– Men det går inte att kopiera rakt av, menar Sofia. Det är många faktorer att ta hänsyn till. Men vi vill inspirera och ser att liknande initiativ startar; som exempelvis i Norge, Finland, Skottland och här i Sverige i Härnösand.

Så, hur går det då på hemmaplan med att återbruka?

– Jodå, jag jobbar på att försöka få såväl min man som mina tre barn att förstå hur viktigt det är. De börjar fatta nu. Något jag verkligen anammat är att bara ge bort presenter som är återbruk. Det går att hitta så mycket fina saker och samtidigt handlar det ju också om att ge med kärlek – då förstår människor, avslutar Sofia.


bottom of page