top of page

Storheter i stan

På stan - Med Anders Tegner


På span på stan med Grahn kallade vi en populär spalt i en tidning jag var med i förr. Nu tar vi upp den spaningen, dock utan Lennart Grahn själv. Fast han får bli första no- tisen. Sedan tjugo år är denne popikon från ljuva 60-talet Nyköpingsbo. Det är också hans poppolare Lalla Hansson, likväl som sångaren Håkan Hemlin i Nordman liksom Therese Grankvist i Drömhus. Alla storheter flyttar hit alltså. Men hur många stora män eller kvinnor är födda i Nyköping? Svaret får du längst ner i spalten. Men tänk efter först.

Mötte trubaduren, skådespelaren ja, kulturoraklet Kenneth Bodin på Stora torget. Han har också flyttat till Nyköping för en massa år sedan. Han kanske inte är någon rocksångare som de övriga här men han spelade faktiskt Jerry Williams som ung med Jerry i pjäsen om vår rockkung. Nu stod han inför att göra sista Nyköpingsvandringen för i sommar. De har slagit publikrekord i år av alla år. Fler har gått och sett denna vandring ”Solbågar & Regnfjädrar”, än någon annan av de åtta historiska vandringar de har gjort i Nyköpings Stads Teater.

Vårt behov av kulturhändelser är ju större än någonsin.

Vad ska den här På stan-spalten handla om då, frågar du. Jag frågar mig detsamma! Nej, men en blandning av den gamla fina Flanören, Per Klangs lördagsspalt i Sörmlands Nyheter och Rondören i Rondellen, mitt första svar på det i tidningarna Frotté och Succé och förstås Grahns spalt. Det kan ju smita in en och annan ordvits, om jag finner någon vits med det. Fast jag ska inte gå in på Hans Nilssons domäner här i Se Hit med tillbakablickar, i alla fall inte längre tillbaks än 1977 då jag anlände till Nyköping en vårdag med ett Hö- ganäskrus om halsen. Nej, nu ljög jag. En mahjongjacka hade jag och inte något krus.

Annat som har varit populärt på Stora torget och i park- erna omkring är feriepraktikanter på stan under namnet ”Sommaren i city” (erkänn att du sjöng nittonhundranitti där!) på Nyköpings kommun med Linda Engström som har förskönat betongklossar och lekt med våra barn. Stort tack också till alla som har hand om blomsterarrangeman- gen i vår vackra stad. Inte bara sitta på Stora torget – nej då, kan nog tänka mig ner till Smörtorget också! Stort tack till den som kom på att sätta upp bojar som gräns mot vackra trappan vid hamnen så vi slapp gässen där i alla fall. No till gäss. Yes till bojar.

Och om vi tar oss till Gumsbacken så passerar vi den fina solrosodlingen som lantbrukaren Henric Claesson sått för att du ska kunna självplocka och stödja Barncancerfond- en. Vilket enkelt och alldeles utmärkt sätt att dra sitt strå till stacken. Svar på frågan: Inga. Även i Nyköping är det bara små barn som föds.

 
/ Anders Tegner, skribent


bottom of page