top of page

Svensk 80-talspop får nytt sound


Det som började som en idé på en strand i Thailand för ett par år sedan – blev bandet History. Idag har de ett tiotal låtar på Spotify och YouTube; svensk 80-talsmusik levereras i en tyngre rockig stil med nya arrangemang.


– Jag, Håkan och Tomas var i Thailand tillsammans och där började vi spåna om att spela tillsammans, berättar Peter Persson, en av de fyra bandmedlemmar i History. Vi har det gemensamt att vi gillar 80-talsmusik och melodiös hårdrock. Vi blev snabbt överens om att det var de här två musikstilarna vi ville kombinera. Vi skulle arrangera om låtarna och ge dem ett tyngre rockigare sound.


Sagt och gjort, det som dock saknades var en sångare. Här kommer bandets sångare Peder in i bilden. Alla kände att hans röst stämde med det de sökte och därmed var bandet komplett; Peter Persson på bas, Håkan Zetterkvist på gitarr, Thomas Karlsson på trummor och Peder Fransson, sång. Nu började inspelningarna av en tilltänkt serie av fem EP med fyra låtar var som skulle heta Svenska Legender Vol.1 till Vol.5. Efter en period av studioarbete släpptes Svenska Legender Vol.1 och den innehöll bland annat Hansa Band’s ”Mörkret Faller På” som släpptes 1980.


– History var från början mer ett projekt, kanske inte så allvarligt, men vår första utgivning togs emot betydligt bättre än vi hade drömt om så det kändes självklart att satsa lite mer på allvar.


EN GAMMAL KOMPIS från Nyköping, Anders ”Nippe” Fästader, kontaktades om videoinspelning. Han har gjort flertalet musikvideos och ville gärna hjälpa till. En video spelades in med ”Mörkret faller på” och bandet fick många lyssningar på Spotify och visningar på YouTube.

– Vi spelade sen in Lena Philipssons legendariska ”Dansa i neon”. Den blev en succé, berättar Peter.


Och det är just svenska legendariska låtar de vill lyfta upp och ge ett nytt liv. Hitlåtar men också musik som blivit oförtjänt bortglömd. Låtar som Dan Hylander’s ”Skuggor I Skymningen”, Gyllene Tiders ”Man blir yr” och Martin Stenmarcks ”Sjumilakliv” är några av de låtar de tagit sig an.


– Det finns så mycket bra musik från 80-talet, och även början av 90-talet, som ingen längre lyssnar på. Låtar som är värda att lyftas igen, säger Peter.

Vilka är då History? Jo, fyra killar på 50+ som alla har sysslat med musik på ett eller annat sätt – på hobbynivå eller professionellt. Håkan var en del av pudelrockens framfart under 80-talet och turnerade en hel del. Skrytfaktor; han har spelat in i den berömda Abbey Road-studion i London. Peter har även han ett förflutet i musikbranschen; spelade med Nyköpingsbandet Case i folkparkerna tillsammans med Håkan och Thomas, och han har även jobbat som ljudtekniker. Thomas och Peder har genom åren spelat i coverband – tillsammans och var för sig.


DE FYRA FÖRENAS I sitt intresse för 80 och även 90-tals musik. De gillar det svenska men har alla sina influenser från den melodiösa hårdrocken; som Bon Jovi, Kiss och inte minst Def Leppard som Peder gärna skryter om att han sett live. Peter kontrar med att han såg Sweet live på Gröna Lund.


Att nå ut med ny musik idag är såklart inte alltid enkelt. History finns självklart på Spotify med ser också stora fördelar med att finnas på YouTube.

– Vi har märkt att YouTube ger ett större genomslag än förväntat och har valt att släppa våra låtar även där.


Dansa i Neon har i skrivande stund över närmare 180 000 visningar på YouTube. Peter Fröjd på Downstairs Photo kontaktades och han ville jättegärna spela in och producera den tillsammans med History. Det är en genomarbetad video inspelad på Nyköpings Teater där även balettdansösen Katariina Edling medverkar. I Historys version av Barbados låt ”Kom hem” får gruppens spelevink Peder visa prov på sina skådespelartalanger, handlingen utspelar sig i ett dockhus… Den här videon har uppemot 40 000 visningar.


IDÈER LIDER DE INTE BRIST PÅ – snarare tid då alla har ett arbete att sköta också. Listan är lång på guldkorn de planerar att spela in.

– Men det är ju inte alltid att alla låtar fungerar. De ska ju till exempel stämma bra med Peders röst, gör låten inte det får vi gå vidare till nästa.


Nu ska Svenska Legender-serien slutföras och därefter väntar nya projekt för History. Framtiden ser ljus ut och väldigt spännande. Trots att bandet har funnits i två år har de ännu inte stått på scen. Och när de gör det trycker Peter på att det ska det vara full produktion som i videon ”Dansa i neon”.


– Vi vill även skaffa oss en större låtkatalog innan vi spelar live. Men självklart ser vi fram emot den gången när vi första gången kliver upp på en scen inför publik – kanske på en krog, i en folkpark eller på en festivalscen. Och vi hoppas det blir snart, avslutar Peter.

Text: Carina Wedin

Foto: Peter Fröjd


"Vi har det gemensamt att vi gillar 80-talsmusik

och melodiös hårdrock. Vi blev snabbt överens om

att det var de här två musikstilarna vi ville kombinera".


bottom of page