top of page

Svenska Filminstitutet satsar på Linda

Det började med dansen, sen en tid som skådespelare. Nu står hon bakom kameran – som manusförfattare och regissör. Linda Krogsaether påbörjar snart inspelningen av kortfilmen ”Juvenis – tänk om man dör innan man har vågat leva”.


Kreativiteten sitter i kroppen. Att hon skulle dansa var liksom ristat i sten. Linda kommer från Norge och gick baletthögskolan för att sen fortsätta på London Contemporary Dance School där hon läste koreografi.

-Tillbaka i Norge så arbetade jag som dansare och koreograf på Nationalscenen i Bergen. Under den perioden blev det även en del teaterroller vilket jag snabbt fick smak på, berättar Linda. Under en tid blev det både dans och skådespeleri.

Linda träffade sin man, som är svensk, och de bosatte sig i Stockholm. Att språket skulle komma att bli ett hinder för fortsatt skådespelarkarriär hade hon inte räknat med.

– Jag hade lite för mycket norsk brytning för att man skulle ge mig några roller här i Sverige. Och dansen hade jag vid det här laget lagt helt på hyllan. Det gjorde mig lite vilsen, jag visste inte riktigt vad jag skulle företa mig.


Koreografi och regi

Så småningom hamnade Linda och hennes man i Nyköping och allt började falla på plats igen. Hon fick kontakt med Teater Sörmland där hon jobbade med koreografi och regi. Hon jobbade med Kulturskolan med både skådespeleri och manus – och där är hon kvar fortfarande.

– Jag hade som sagt slutat helt med dansen när jag träffade Katariina Edling som driver en dansstudio. Hon övertalade mig att ta dansklasser hos henne. Så efter 30 års uppehåll var jag igång med dansen igen vilket jag aldrig trodde och det kändes väldigt bra.

Samtidigt som dansen och undervisningen nu var hennes huvudsakliga syssla började ett filmmanus ta form. Och en film blir det. Linda är uttagen av Svenska Filminstitutet och Film i Sörmland till projektet ”Talent to Watch”. Manuset har hon vidareutvecklat tillsammans med Valentina Chamorro från SVT Dokumentär och Axel Danielsson, Plattform film. Filmen är en berättelse om en fjortonårig tjej, Vilja, som bor tillsammans med sin mamma och pappa i utkanten av en mindre stad i Sverige. I huset råder en stämning av handlingsförlamning och det man borde prata om tystas hellre ner.

– Tiden står still i deras tillvaro, berättar Linda. Mamman är nervig och bitter, pappan är kuvad och flickan känner sig kvävd. Vilja har drömmar men är ändå rädd att hamna i samma destruktiva mönster som sina föräldrar. Hon förstår snart att om hon vill förändra sitt liv måste hon göra det själv.


Gräver där man står

Som många författare och filmskapare gräver man där man står. Linda berättar att hon inte kom från en konstnärlig familj och att hon därför redan som barn kände sig väldigt annorlunda, så lite av Linda finns det i Vilja. Filmens målgrupp är främst ungdomar – kanske i samma sits som Vilja.

-Det jag vill förmedla är att man måste ta tag i livet. Det är farligt att stänga behov och önskningar inne istället för att välkomna dem.

Projektet med filmen har betytt mycket för Linda, inte minst då hon lärt känna många nya människor. Filmen kommer att spelas in i Nyköping, skådespelarna är tillsatta, en av rollerna spelas av Guldbaggenominerade Cecilia Milocco. Fortfarande saknas det några funktioner, men Linda räknar med att allt ska vara klart i god tid till när första filmscenen tas någon gång i augusti och hon får ropa; tystnad – tagning.


Enklare att förmedla

-Även om det är lite av en sorg att inte skådespelarkarriären blev av så ser jag stora fördelar med att ha den erfarenheten nu när jag jobbar med regi. Det är enklare att förmedla det jag vill till skådespelaren.

Hur det slutar för Vilja, ja där blir det lite av en cliffhanger för Linda ser ju framför sig en fortsättning i form av en långfilm. Manuset – det finns. Och om Linda får som hon vill så är filmen om Vilja inte den sista.

– Jag har andra manus som ligger och väntar på att utvecklas och drömmer väl om att det är det här jag ska hålla på med i framtiden, avslutar Linda.
Comments


bottom of page