top of page

Teaterdirektör, clown och idéspruta


Rebecka Melin har många strängar på sin lyra. Hon är både teaterdirektör, producent och clown. Sedan ett par år tillbaka driver hon, tillsammans med Lars Kjellström, teatersalongen Beckalin. En syssla hon varvar med den viktiga rollen som sjukhusclown.


Beckalin är en liten teatersalong med hög mysfaktor i en före detta affärslokal på Köpmangatan i Gamla Staden, Eskilstuna. Teatern har plats för sådär 20-30 personer – lite beroende på hur man möblerar och hur man vill ha scenen.

Till vardags är det kontor i lokalen som snabbt kan göras om till teatersalong. Rebecka visar att det går att skapa fem olika salonger; en stand-up-salong, en för sagoberättande, en för musik och så vidare.


– Jag är väldigt förtjust i små lokaler, absolut ingen arenapersonlighet, säger Rebecka. Intima, små salonger nästan som ett vardagsrum – det gör min själ glad.


Rebecka startade upp sin verksamhet med teatersalongen strax före pandemin. Än så länge har hon endast hunnit med två föreställningar – det var stort intresse och utsålda hus. Näst på

tur står berättarkvällarna med Marie Selander och Tuomo Haapala som kommer att bjuda på en serie äventyrliga kvällar.

– De framför egen musik och varje kväll har de samtal med en gäst som har koppling till trakten. Det är ett evenemang som återkommer en gång i månaden fram till maj.


Ibland står Rebecka själv på scenen – då som Estradpoeten. En svår poet med komiska inslag. Poeten kan vara vardaglig men också prata om de stora frågorna i livet.


– Det är en komisk figur som jag tror kommer utvecklas en del med tiden. Poeten har skapats utifrån mitt intresse för att skriva komik. Clownen som jag gör och Estradpoeten ligger väldigt

nära varandra även om man inte får se poeten snubbla eller vara klädd i röd näsa och rolig hatt.


För den som är nyfiken så finns Estradpoeten på YouTube och Instagram.

Teatersalongen Beckalin kommer att bjuda på ett brett spektra av kultur, underhållning, stand-up, berättarsalonger, musik, sagoläsning och barnteater. Barn som publik ligger Rebecka

varmt om hjärtat och här har hon ett mervärde i salongen genom maskeradkläderna, som dessutom fyller upp hela foajén.


– Maskeradkläderna har jag här just för att barn ska kunna komma och kläut sig. Man har även möjlighet att hyra kläder.


Själv sätter hon gärna på sig sin röda hatt och röda näsa och blir Beccalur. En karaktär såväl på teatern som när hon arbetar som sjukhusclown. Enligt Rebecka är Beccalur en naiv och lite lat personlighet. Men alltid nyfiken och öppen för nya idéer. Och att vara öppen och lyhörd är extra viktig i rollen som sjukhusclown.

– Att vara sjukhusclown och möta sjuka barn för att sprida lite glädje eller kanske

bara lite distraktion där barnen får tänka på något annat en stund än sin sjukdom känns som en viktig uppgift. Det finns många dimensioner i det arbetet; både glädje och sorg. Jag tror att

sjukhusclownen är ett bra komplement till sjukvården.


Rebecka berättar att ClownClubben besöker Nyköpings lasarett ett par gånger per månad och Mälarsjukhuset två gånger i veckan.


– Men vi jobbar även inom äldrevården, demensvården och gör hembesök hos den som vårdas i hemmet.

Beccalur är en karaktär som Rebecka använder sig av även i andra sammanhang, inte enbart som sjukhusclown. Såklart dyker Beccalur upp på teatersalongen men även i den portabla föreställningen, Varieté Sax, som hon och saxofonisten Lasse Kjellström brukar framföra.

Så vi kan nog förvänta oss att såväl Beccalur som Estradpoeten kan dyka upp både här och där i framtiden.


TEXT: PETER TORSÉN FOTO: PETER TORSÉN

bottom of page