top of page

Tog saken i egna händer och blev deckardrottning

Det har gått elva år sedan Emelie debuterade som författare. Då fick hon ta saken i egna händer eftersom ingen ville ge ut boken. Ytterligare sex böcker och 2,5 miljoner exemplar senare är Emelie flerfaldigt prisbelönt och debutboken har nu blivit teveserie.
Att skriva har gått som en röd tråd genom livet för Emelie Shepp. Tidigt i karriären Jobbade hon på gratistidningen Söndagskuriren i Linköping som då drevs av Andreas Norlén – numera riksdagens talman. Dessutom har hon jobbat med Se Hit:s föregångare Succé. Men det är knappast den här delen av hennes liv som gjort henne känd.


– Efter många år av reklam och event kände jag att det var dags att prova mina vingar, se om jag kunde få ur mig en bok. Barnen var små, jag avsatte kvällar och helger och tog tag i min dröm. Jag tyckte det saknades en tuff kvinna i litteraturen så jag skapade Jana Berzelius och byggde berättelsen runt henne.


Efter ett par veckor hade Emelie ett råmanus som hon skickade till Norstedts. Och för första gången fick hon känna på hur det är att bli refuserad. Historien upprepade sig – inget annat förlag var heller intresserade. Men skam den som ger sig. Debutromanen ”Märkta för livet” var nu ett faktum och ville inte bokförlagen ha den så skulle hon lösa det själv.

– När boken var klar tog jag tillvara på allt jag lärt mig i reklam- och eventbranschen. Jag tryckte min bok och bekostade den själv. Hon tänkte strategiskt och gav ut den i pocket då den skulle vara lättare att sälja.


STOD PÅ MARKNADER

Emelie åkte själv landet runt och sålde sin bok. Hon stod på marknader och besökte butiker. På mindre än sex månader hade hon sålt hela 40 000 böcker. Så det är inte utan orsak hon kallas Sveriges främsta egenutgivare. Och som alla vet stannade det inte vid 40 000 böcker.

– När jag var på Skänninge marknad kommer det fram en person och presenterar sig. Han var agent och frågade om han fick pitcha boken på stora mässan i Frankfurt där världens alla bokförlag samlas. Och självklart ville jag det.


Flera utländska bokförlag nappade och såklart stod nu även de svenska på kö för att knyta Emelie till sitt förlag. Det var Norstedts som vann kampen om den nya deckarstjärnan som redan från start kunde leva på sitt författarskap. Idag har hon givit ut 7 böcker på 30 språk med Jana som huvudkaraktär. Det man kan vara säker på med Emelies böcker är att man får mycket mord för pengarna.


– Ja, jag har nog rekord i lik i mina böcker. Men det jag vill är att skriva berättelser som engagerar så jag håller läsarna vid liv. Det är också stort fokus på Jana i böckerna, hennes personliga resa och utveckling är en viktig del i böckerna.


SAMTAL FRÅN FELIX

När ”Märkta för livet” kom ut för elva år sedan kunde hon inte ana att hon en dag skulle få ett telefonsamtal från ett produktionsbolag som vill göra en teveserie på boken. Nästa samtal kom från Felix Herngren som i sin tur blivit tillfrågad om han ville göra serien. Under våren hade filmatiseringen i sex delar premiär på Prime Video. I rollerna syns bland andra Johan Ulveson, Pernilla August, Moa Gammel och Madeleine Martin som spelar just åklagaren Jana Berzelius. Serien regisseras av Felix Herngren tillsammans med Henrik Björn.


– Emelie Schepp har skapat en helt unik värld kring Jana Berzelius. Böckerna är sprängfyllda av intressanta karaktärer och nagelbitande historier som det har varit otroligt lustfyllt att få sätta tänderna i. Våra uttryck som serieskapare har smälts samman under en fantastiskt rolig och kreativ process. Resultatet är ett mustigt spänningsdrama som vi hoppas både roar och berör, säger Felix och Henrik.


– Seriens tillblivelse har varit en rolig resa, säger Emelie. Jag har fått komma med synpunkter på manusarbetet men har velat att manusförfattarna skulle känna att de kunde vara fria och ändra för att det skulle passa in i serien. Roligt är såklart att stora delar av serien är inspelad i Norrköping där mina böcker ofta utspelar sig. Så den som kan sitt Norrköping kommer verkligen att känna igen sig. Jag bor inte så långt ifrån Norrköping så jag har kunnat besöka inspelningarna då och då. Och självklart vore det också roligt om den första serien om Jana följs upp med ytterligare en, avslutar Emelie.”Men skam den som ger sig. Debutromanen ”Märkta för livet” var nu ett faktum och ville inte bokförlagen ha den så skulle hon lösa det själv.”TEXT: CARINA WEDIN FOTO: PRESSBILD

  

Comentários


bottom of page