Många väger för och nackdelar. Ska favoritfåtöljen få en andra chans – eller inte? Men att ta hand om gamla möbler, ge dem ett nytt liv i en helt ny kostym, är ju den bästa av två världar. Har en möbel hållit i 100 år, håller den garanterat 100 år till med lite omsorg. I Mellösa hittar ni Lotta som är möbeltapetserare och hon älskar att ta hand om gamla möbler.
I ateljén i den gamla nedlagda fabriksbyggnaden Mellösaverken huserar Charlotta Lundin – eller Lotta som hon helst kallas. Här driver hon Charlottas Ateljé i en vacker lokal med stora välvda industrifönster som släpper in ett fint dagsljus både i ateljén och verkstaden. I ateljén hittar man ett stort sortiment av väl utvalda tyger från när och fjärran. Hon säljer även inredningsdetaljer och en del antikviteter nu under sommaren, i en lokal vägg i vägg med ateljén. Härlig blandning av nytt och gammalt. Här finns såklart också exempel på sådant som Lotta skapat – inte helt sällan färgstarkt med mycket mönster.
– Ja, det är något jag verkligen tycker om och varje gång en kund väljer ett tyg som sticker ut blir jag lite extra glad, säger Lotta. Det blir liksom roligare att skapa en ny möbel när förändringen verkligen syns. Att välja ett färgstarkt tyg behöver inte innebära att man möblerar hela hemmet med starka färger. Men jag kan tycka att det är snyggt att göra ett statement där man kanske har en eller två fåtöljer med ett tyg som drar tag och blir ett blickfång. Det och några kuddar som passar till så får man genast en mer ombonad miljö.
Återskapar känslan
Men, medger Lotta, det är ju också fantastiskt med möbler där kunden bestämt sig för att bevara den gamla stilen helt och hållet.
– Då kan det vara en utmaning att tillsammans med kunden hitta rätt tyg som återskapar känslan av 1800-tal eller till och med 1700-tal.
Och i Lottas sortiment finns naturligtvis ett stort antal stiltyger som passar dessa möbler. Här finns verkligen något för alla, urvalet är stort. Exklusiva tyger, vardagliga tyger, traditionella tyger, färgstarka tyger, sparsmakade tyger. Ja, ni fattar.
Att vara möbeltapetserare är ett jobb som kräver noggrannhet men också fysisk styrka och inte minst tålamod. Det går oftast åt många timmar till varje möbel då det är mer att göra än glädjen av att få klä möbeln i sitt nya fina tyg. Spikar ska dras, gammalt tyg tas bort, kanske stoppning bytas och kanske till och med spiralfjädrarna, eller resårhuset som det heter, för att få spänst i sitsen igen. I botten på alltihop sitter sadelgjorden.
– Det är ju ett jobb som inte syns så många förstår nog inte riktigt processen, säger Lotta. En av de mest komplexa saker man gör som tapetserare är när spiralfjädrarna ska knytas ihop. Dessa resårer knyts ihop till ett ”resårhus” och är en av de mer komplexa saker man kan göra som en tapetserare. Det är både tungt och ett väldigt precist arbete.
Vårda det man redan har
Lotta berättar att varje snöre och varje knut i ett resårhus fyller en funktion. Det betyder att man knyter i olika banor och med olika knutar för att få resårerna att agera som en enhet. Man knyter ner varje spiral till rätt höjd och lutning så att sitsen blir hård. Det beror också på vilken typ av sits det är så skiljer det sig hur man knyter och vilken lutning det ska vara.
– Men allt det hårda arbetet överskuggas av glädjen att få leverera en färdig fåtölj till en nöjd kund, det slår det mesta. Som möbeltapetserare bidrar jag ju också till en hållbar konsumtion och ett tänk där man väljer att ta tillvara på saker och vårda det man redan har, vilket gör mitt jobb känns ännu mer betydelsefullt för mig.

”Att vara möbeltapetserare är ett jobb som kräver noggrannhet men också fysisk styrka och inte minst tålamod”