Att köket är bostadens hjärta håller nog de flesta med om; här umgås man, lagar mat och till och med jobbar. Trender och stilar förändras och återkommer. Köksön har bestått under många år och en, kanske otippad, uppstickare är de betsade träluckorna. Naturligt, neutralt och jordnära är vad många vill ha i sina kök idag. Samtidigt som återbruk och nostalgi är en stark trend.
Marcus Saarenpää
Trender kommer och går, så även i våra kök. Och ofta är det händelser i vår omvärld som skapar trenderna; som exempelvis pandemin där allt fler började jobba hemma.
-Många väljer att sitta i köket med sin laptop vilket skapar nya behov; som exempelvis ett USB-uttag för datorn, säger Marcus Sarenpää, som dagligen jobbar med på Puustelli Kök i Nyköping. Och varför inte gå så långt att man skapar en särskild plats just för den som jobbar hemma, en yta med skjutdörrar som du kan dra för när arbetsdagen är slut.
Bostadens ytor har i allt högre utsträckning öppnats upp och köket flyter ihop med vardagsrummet. Det gör också att det ställs lite högre krav på köket. Det blir en viktig del av inredningen, som en möbel i sig.
-Marcus återkommer till skjutdörrarna som man ju med fördel kan ha för att dra för den del i köket som kan bli lite stökig när man lagat maten. Istället får man en stor vacker vägg.
ALLT GÅR I CYKLER
Men vad är det då som gäller just nu och vad är det gemene man lockas av när de byter sitt kök? Markus berättar att betsade träluckor och varma toner blivit mer och mer populärt. Just den typen av kök som varit väldigt otrendigt under lång tid. Men allt går i cykler.
-Den naturliga känslan kommer alltmer; exempelvis träluckor och granitbänkar. Den av våra luckor som sålts allra mest under senaste året är en mörkbrun, betsad trälucka. Försäljningen av just den har ökat med 645 procent vilket ju visar tydligt vilken känsla dagens kunder strävar efter; trä, naturligt, neutralt och jordnära. Taupe är en gråbrun kulör i ett stort antal nyanser som blir alltmer populär. Passar perfekt för den som vill ha en neutral bas för att sen komplettera med detaljer som gör köket personligt.
Dock har under många år lackade luckor i vitt, beige och grått varit de mest populära.
-Och det kommer de vara även fortsättningsvis då många upplever att det är ett säkert kort.
TÄNKER HÅLLBART
Marcus har även noterat att en del gärna väljer de större golvspisarna och rostfritt material på såväl vitvaror som köksbänkar. Dels tänker man hållbart – ett rostfritt kök håller väldigt länge, dels vill man ha känslan av ett restaurangkök. Många väljer numera bort kaklet i köksmiljön. I stället har man så kallade stänkskydd, ofta i samma material som köksbänken.
Kikar man på kommande trender så är det enligt trendoraklet Stefan Nilsson en färgskala där exempelvis burgundy, grågrönt och jordtoner dominerar och med accentfärger som kornblått, rosa och orangea. Formerna ska vara runda. Stefan har skapat årets trendkök som Puustelli lanserar i slutet av september. Han tar såklart ut svängarna vilket han gjorde rejält när han skapade förra årets trendkök – då ett kök i rött och rosa. Såklart skapade detta inte någon köpstorm, för vem vågar sig på ett kök i rött och rosa? Och det var nog inte riktigt meningen heller.
- Det här var ett kök som stack ut och som de flesta varken ville eller vågade satsa på, säger Marcus. Men det är inspirerande, det skapar tankar och idéer. Och vill man satsa på något mer trendigt ska man inte glömma att köksluckor är enkelt att byta utan att man behöver bygga om hela köket. De flesta som byter kök idag gör det med ett hållbarhetsperspektiv, de vill ha kök som håller över tid både när det gäller utseende och kvalitet. Slit och slängtiden är över. De kök vi säljer här hos Puustelli ska hålla i 30 år.
Stefan Nilsson
HÖG ÅHH-FAKTOR
Stefan Nilsson pratar om att vi lever i en tid där åhh-faktorn är viktig. Det är oroliga tider på många sätt och vi behöver små saker som gör oss lyckliga – som får oss att uttrycka ”åhh” när vi ser det. Ett kök som är fint och där man trivs har en hög åhh-faktor. Det är en plats där man får möjlighet att glädjas åt små saker; god mat, gott umgänge, fina detaljer som inte helt sällan är nostalgiska.
-Just nostalgi och återbruk är ofta det som gör våra kök personliga, säger Marcus. Det kan vara ärvda saker som betyder mycket eller sådant man köpt för att återskapa en känsla från förr med hög igenkänning. Gamla plåtburkar, en tavla med Cacao-loggan och kökshanddukar som påminner om farmors.
Sammanfattningsvis tipsar Marcus:
-Skapa en neutral bas, exempelvis med någon nyans av taupe, addera till det som gör köket till ditt: återbruk, nostalgi, klassiskt, asiatiskt eller kanske moderna detaljer. Var inte heller rädd för att blanda olika stilar – det gör det ännu mer personligt, avslutar han.
TEXT: CARINA WEDIN
FOTO: MARTIN CEDERBLAD
Comments