top of page

Vinyl står högt i kurs hos samlare

Att leva på sin hobby är få förunnat. Men Magnus Uddin gör det; han samlar, köper och säljer vinylskivor. Men även CD, bandtröjor, affischer och mycket annat – allt kopplat till musiken. Butiken har dessutom blivit lite av en turistmagnet för samlare och musiknördar.En lördag i mars besökte jag Magnus Uddin, som driver skivaffär i Eskilstuna. Jag hinner dit precis innan stängning och det är fortfarande folk i butiken. Lokalen består av två rum. I det första rummet finns kassan och ”ett gäng” fina CD-boxar, Bandtröjor, knappar och skyltat med ett och annat klassiskt LP-omslag. I det inre rummet står skivor i backar på backar, sorterade i genrer, i tusenden.

- Jag hinner knappt med att packa upp alla skivor - så jag har massor i källaren också. Jag skulle egentligen behöva en dubbelt så stor lokal.

Magnus gick ”all in” 2014 efter att ha sålt skivor på sin fritid. Så nu kan han leva på det som tidigare var hans hobby.

- Jag säljer mycket skivor på nätet också. Fördelen är att där har jag köpare från hela världen. För ett tag sedan sålde jag en singel till en kille i USA med ett band som spelar Ska-musik för 4 500 kronor och han betalade 700 extra för att få den snabbare. Även Roxette säljer bra utomlands. Man kan få några tusenlappar för lite udda exemplar.

I närheten av Zombie Records ligger även en annan skivaffär, July Morning. Magnus berättar att han har många ”skivnördar” som vallfärdar hit från Nynäshamn, Norrköping och förstås från hela Sörmland och då är det bra att det finns två skivhandlare så nära varandra.

- Så lite turistmagneter är vi nog.


Hur köper du upp dina skivor?

- Många säljer sina hus när de blir äldre och då gör de ofta av sig med sina gamla LP-skivor. Då brukar jag köpa upp hela samlingar. Det kan ofta vara mycket som inte är så mycket värt men ett och annat guldkorn kan man hitta.


Magnus har alltid varit musikintresserad och varit en samlare i hela sitt liv. I sin barndom, med en tuff uppväxt med en förälder som missbrukade, då var musiken hans räddning.

- Jag flydde från alla bråken hemma genom att lyssna på hög musik med Judas Priest och Kiss i mina lurar. Jag kan fortfarande använda musik för att må bättre.


Vinylskivan har ju verkligen kommit tillbaka. Tyvärr hinner inte fabrikerna med att pressa skivor efter den stora efterfrågan så det är upp till ett halvårs kö för skivbolagen att trycka nya skivor. Det gör då att storsäljare ”tränger sig i kön” och de mindre artisterna och banden får vänta med sitt skivsläpp.


Tror du CD:n kommer att få en revival?

- Nej, inte på samma sätt som vinylen, men jag kan ändå se en uppgång i försäljningen. Så jag försöker att ha ett stort utbud även av CD i butiken. Jag själv föredrar och spar på CD-boxar och unika utgåvor. Första upplagan på CD av ABBAs alla album är idag attraktiva och säljs för tusenlappar. Det kanske man inte kunnat förutspå.

Är du själv anti Spotify?

- Nej verkligen inte. Jag är mycket intresserad av ny musik och det är där man hittar den.


Har du några rariteter i din skivaffär?

- Ja, första pressningen av Pink Floyds album Dark Side of the Moon är väldigt svår att få tag i. Skivbolaget tryckte texten i silver på etiketten på ljusblå bakgrund. Det gjorde det svårt att läsa så man ändrade det på nästa upplaga. Till skivan följer det också två klistermärken och två affischer. Den kostar närmare 15 000 kronor i fint skick. Alice Coopers LP Schools Out från 1972 är också en dyrgrip om man hittar den i bra skick. Omslaget är format som en skolbänk och man får även ett par trosor med. Lite originellt. Oftast brukar skivornas ”lull-lull” saknas och då sjunker priset. På det här exemplaret har Alice Cooper skrivit sin autograf så den kostar då 3000 kronor.

Av svenska artister är nog Thåström och Kent i en liga för sig och deras originalplattor kostar idag tusenlappar.


Säljer du även nytillverkade vinylskivor?

- Inte så mycket. Vill man till exempel ha Ghosts nya album, som kommer snart, så har man säkert förbeställt den på nätet och det kan jag inte konkurrera med.


Vad gillar du själv för skivor?

- Judas Priest med Screaming for Vengeance. Världens bästa skiva, ha haa… https://open.spotify.com/album/0V7mTTzioHiYIjfM8ATZBI?si=lO1iV130RwyDJY32GeYv6A

Sedan gillar jag ju KISS också. Jag har till och med tatuerat in dem på ena armen.


Varför tror du vinylen har kommit tillbaka?

- Jag tror många är trötta på att bara blippa fram låtar på Spotify. Att ta fram en LP-skiva är som en seans. Göra rent den med en skivborste, lägga den på tallriken och sedan sänka ned nålen och höra lite knaster och sedan lyssna i tjugo minuter innan man får resa på sig och vända på LP:n. Ljudet är också varmare.


Jag tackar Magnus för samtalet och lovar att komma tillbaka och leta efter LP-skivor Robert Broberg, Velvet Underground och Tages på vinyl. Idag hann jag inte.


Se hela intervjun på YouTube

https://youtu.be/ytkoDN8fu_U

bottom of page