top of page

Kräftfiske

Första gången - Med Stefan Kemi


Äta kräftor är ingen höjdare. Mycket pill för lite mat. Är säkert 20 år sedan jag senast var på kräftskiva. Har inte heller tålamodet för att försöka fånga dom. Trodde jag ja. För en vecka sedan förändrades det. Hade köpt åtta burar och la i dom på premiärkvällen. Det fick bli kräft- pellets som bete då jag inte fångat någon betesfisk. Planen var att vittja burarna vid midnatt och sedan låta dom ligga i till nästa morgon. Det blev inte riktigt så. Min brist på tålamod, kombinerad med konstant nyfikenhet, gjorde att jag var vaken hela första natten. Spännande är bara förnamnet. Lyfte på burarna och konstaterade att de var tomma. Va inga kräftor?!? Flytta dom till en annan plats. Lyfte, rodde och flyttade burar. Så där höll jag på. Ända tills jag bestämde mig för att nu får de ligga orörda tre timmar. Resultatet blev 26 kräftor och jag var nu lika fast i kräftfiske som kräftorna var i burarna.

Vad var det som hände egentligen? Enkelt uttryckt, blev det här roligt för att jag lyckades fånga kräftor. Men svaret är mer komplext än så. Val av burar, plats i sjön, väder och bete. Ta det här med bete till exempel. Kräftor kan man fånga med många olika slags beten. Fisk är det överlägset vanligaste, men kanske inte det bästa? Det jag hunnit lära mig på sju nätters fiske är att jag får bra med kräftor på min hemliga mix. Den består av 50 procent kräftpellets blandad med en maträtt som var mer vanlig på 70-talet än idag. Nej, inte kassler med ananas. Den är hemlig sa jag. Allt är förresten hemligt med kräftfiske. Ingen avslöjar något. Eller så mörkar man, även jag. Har jag fått 35 kräftor en natt och får frågan av någon annan fiskare om hur det gått, drar jag av 30 och svarar ”jag fick bara fem”, och tillägger ”skall nog inte fiska mer nu”.

Samma kväll är jag ute igen och lägger i burarna. Tidigt nästa morgon, gärna senast 05:00 när solen går upp. Vilken känsla. Lyfta en bur i taget. Hoppas. Gör inget de dagar då fångsten är nära noll. Det är känslan som räknas. Allt är som sagt var hemligt med själva kräftfisket, men inte med kokningen. Det här receptet är en höjdare en- ligt de som testat mina kräftor. Per kg kräftor; 3 l vatten, 0.5 l Porter öl, 1 dl grovsalt, 4 sockerbitar och minst 20 dillkronor.

 
/ Stefan Kemi, krönikör

bottom of page