top of page

Prisbelönt kock på matexpedition i Sörmland


Han kan tyckas vara lite sträv och butter, men någonstans där under skägget finns glimten. Han en hejare på mat – och dessutom prisbelönt. Fredrik Kämpenberg är en stor inspiratör som brinner för växtbaserad mat. Han trollar med matrester och brinner för det lokala. Nu kan du följa honom på You Tube i Se Hits ”Sörmländsk Matexpedition” som just släppt sitt andra avsnitt.

Resan har gått från Östersund och Klöv-sjö, via Grythyttan och Örebro. Nu har han landat i Sörmland. Och maten har alltid stått i fokus. Karriären började på Kårhuset i Östersund. Snart sökte han sig söderut för att förkovra sig ytterligare – det blev Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro Universitet i Grythyttan som anses vara en världsledande utbildning inom ämnet gastronomi. – Det var tre viktiga år för mig, säger Fredrik. Dessutom gav det mig en mängd värdefulla kontakter, inte minst Carl Jan Granqvist. Jag fick ju möjligheten att vara med i tre tv-produktioner som han medverkade i.


Mer vegetariskt till eleverna Fredrik har genom åren arbetat på ett antal välrenommerade krogar och restauranger som kock. Med åren gick intresset åt ett annat, kanske överraskande håll. Han blev kökschef för en skolmatsal i Örebro. – Mitt mål vara att ge eleverna bra mat genom att laga den från grunden. Dessutom ville jag ge eleverna valmöjligheten att äta mer vegetariskt.

Det här var ett arbete som resulterade i utmärkelsen Årets Stjärnskott samt en OS-medalj för kockar som arbetar i storkök och även satte en boll i rullning med bra mat i skolorna.

Även om Fredrik inte på något sätt är vegetarian brinner han för växtbaserad mat. Vilket till exempel visade förra året i Nordens första växtbaserade mattävling, Plantable Cooking Contest som han vann. Han är också noga med att råvarorna han jobbar med är lokala. – Jag tycker om att utforska det lokala och för mig handlar det om att skapa relationer. Jag vill hitta lokala producenter och väljer sedan helt enkelt att samarbeta med dem jag tycker om.


Sörmländsk matexpedition I november hade ”Sörmländsk Matexpedition” premiär på You Tube, ett samarbete mellan Tidningen Se Hit och Fredrik. Där fick vi se honom provsmaka nyttodrycken kombucha och även syrad rödkål. – Detta knyter vi ihop med en resa till Oasen på Åsen i Björkvik som råvarorna till rödkålen kommer ifrån, berättar Fredrik. I senaste avsnittet gör vi ett besök på Saltå Kvarn i Järna.

Förutom You Tube så har Fredrik många järn i elden. Han är numera kökschef på Nyköpings Hus och har projekt ihop såväl med Campus Nyköping som STUA. På frågan om han inte är sugen på att ha sin egen restaurang svarar han: – Självklart, det är något alla kockar drömmer om. Men det är ett hårt arbete vilket inte alltid fungerar som småbarnspappa. För mig är det viktigt att få vardagen att fungera också. Däremot har jag en dröm om en egen matstudio där jag kan jobba med olika event. Vad det blir får framtiden utvisa, avslutar Fredrik. 

Se alla avsnitten här: https://youtube.com/playlist?list=PLLHTaLvve7tVIr-LAV35VrnksTIPtvL0F

 

Text: Carina Wedin

Foto: David Fernandez


bottom of page