top of page

Berikar stan med konst

Mats Boussard är en de Eskilstunabor som vill göra vår stad rikare. Rikare på kultur och upplevelser. Efter att ha flyttat ifrån stan i slutet av 80-talet och mest arbetat med sociala arbeten som att köra taxi i Vingåker, jobbat med missbrukare på Vallmotorp och sälja kläder på Dressman i Katrineholm kom han tillbaka till sin födelsestad för tio år sedan efter att ha blivit arbetslös.


Han var först ett år på Parken Zoo Camping och därefter på Mälarbadens Golfklubb.


– Det jobbet var skitkul. Jag ställde i ordning golfbanan och snackade med golfare. Jag trivs att jobba med människor.


Det var då Mats fotointresset blev mer påtagligt och han köpte sin första digitala kamera.


– Jag hade tidigare aldrig ens provat en sådan. Men redan från början tog jag lite mer konstnärliga bilder än gemene man.


Mats fick kontakt med Göran Hogestadh som peppade honom att fotografera mera. Det ledde till en fotoutställning på Elite Stadshotellet i Eskilstuna. Hela foajén och matsalen var full med foton.


– Jag hittade min stil rätt fort. Fotograferar ofta i svartvitt och använder mig ofta av dubbelexponeringar. Ibland är det någon detalj i färg och resten i svartvitt.

En bild som Mats har fått stor uppmärksamhet för är bilden som ni ser honom hålla här intill på sidan. Det är snöstorm i april, en man med paraply. Mats tog bara tre bilder och lyckades fånga mannen i steget. I dessa digitala tider kan man som fotograf ta hundra bilder och då veta att någon är bra. Här räckte det med tre.


– Han bara dök upp. Inget är tillrättalagt eller regisserat. Det enda som jag gjort är att mörka ned själva ansiktet så personen förblir anonym. Jag har sedan gjort riktigt stora kopior på den, 100 x150 cm.


Men hur kom det sig att du öppnade ett galleri?

– Jag letade egentligen efter en lokal där jag kunde fotografera. Min pappa var konstnär och syrran var också duktig, så det finns i släkten. Så när jag fick reda på att Köpmangatan 48 var ledigt så slog jag till.


Mats målade om den då färgglada lokalen i svart och vitt för att bättre passa som galleri. Och så fick det bli. Galleri Boussard öppnade i januari 2023 och är rätt unik genom att byta konst var 14:e dag. Så varannan lördag är det vernissage.


Mats är bra på marknadsföring. Ingen kommer undan. Han sprider information på sociala medier, på kommunens affischtavlor och kontaktar vår lokala press. (Och vi på tidningen SE HIT är en av dem)


– Det är bra att kunna byta konst i de fem skyltfönstena. Det ska hända något så

man blir

sugen på att gå in och titta på tavlor eller foton som visas på väggarna.


Köpmangatan börjar bli en riktig kulturgata. Håller du med?

– Ja verkligen. Förutom mitt galleri så har vi nu 5-6 gallerier längs gatan. Det är kul. Jag tror att "Keramik by Anna" var den senaste.


Köpmangatan är en unik miljö. Brukar du själv fotografera mycket i området?

– Jag har tagit många porträtt här och krupit i vattenpölar för att ta spegel-

bilder. Och andra sidan ån är Eskils-

tunas mest fotograferade plats. Det är verkligen en utmaning att hitta nya vinklar och inte bara ta ”vykortsbilder” som alla gör. Jag vill hitta det där ”lilla extra”.


Jag tackar Mats Boussard för ett trevligt samtal och det känns efteråt som jag har fått en ny kompis.

Vi på tidningen SE HIT önskar honom lycka till i framtiden.


TEXT OCH FOTO: PETER TORSÉN

Comments


bottom of page