top of page

Kvinnliga musiker i Eskilstuna

Jag träffar Emma Gustafsson och Marie Selander mitt i deras utställning ”VI ÄR MÅNGA - musiker i Eskilstuna” på Stadsmuseet i Eskilstuna. Emma jobbar som ”kultur-allt-i-allo”, skribent och sjukhusclown och Marie känner vi som musiker, kompositör och författare till böcker, ofta med kvinnoperpektiv. Hon har alltid stått upp för att lyfta fokus på musik och

kultur av kvinnor. Det glöms ofta bort när historien skrivs… av män.Anledningen till min nyfikenhet är att de nu precis har släppt boken ”Herrarnas Kalas - De kvinnliga musikerna i Eskilstuna genom tiderna”. Utställningen baserar sig på den boken.


Jag frågar Marie om hur de fick idén till boken.

Hon berättar att hon och hennes man flyttade till Eskilstuna 2017 och slogs av att musiken var så manligt dominerad och att det var så få uppgifter om kvinnliga musiker. Kvinnorna glöms bort. När jag sedan blev inbjuden till ett offentligt samtal med Alar Kuutmann tillsammans med Frida Herchenröther så fick jag nästan en chock då jag förstod att unga tjejer upplever samma historia som jag gjorde på 60-talet. Där och då bestämde vi oss för att skriva en bok. Marie kontaktade sedan Emma Gustafsson som fixade finansiering från Statens Kulturråd så att de till och med kunde få arvode för att skriva boken.


- Jag tror att vi har fått ungefär 10 kronor i timmen, säger Emma och skrattar

gott.


Förutom Emma och Marie, som är huvudförfattare av boken, så har även Frida

Herchenröther och Linnéa Lindbom medverkat till den. De har alla kompletterat varandra genom årtiondena för att få en helhetsbild på hur det har sett ut ur ett kvinnligt perspektiv.

- Det bästa vore att vi inte hade behövt skrivit den här boken utan att kvinnlig musik skulle synas lika mycket som männens. Men så är inte verkligheten.

Så vi vill bara säga ”Hallå, vi finns också”. Och det är skönt med kvinnliga förebilder för yngre tjejer. Vi vill med boken ge energi och att kvinnor ska våga ta plats.


Jag tackar Emma och Marie för pratstunden och de ger mig ett nytryckt exemplar av denna fina och lättlästa bok med massor av härliga bilder på en uppsjö kvinnliga musikanter från alla tider. Många har jag aldrig hört talas om. Jag hoppas att framtiden blir mer jämlik även inom musiken och att boken får oss att förstå det.


UTSTÄLLNINGEN ÄR ÖPPEN TILL DEN 8 MARS. BOKEN FINNS ATT KÖPA NU.

Commentaires


bottom of page