top of page

Eleverna lär sig bidra och påverka med sitt konstnärliga uttryck

Redan 1997 genomfördes den allra första insamlingen ”Tillsammans för Världens Barn”. Förra året landade insamlingen på nära 60 miljoner kronor och totalt genom åren har 1,7 miljarder kronor samlats in som fått komma barn över hela världen till del. En viktig samarbetspartner är de kommunala kulturskolorna; i Eskilstuna har man en egen gala varje år.



Tillsammans för världens barn är så mycket mer än den TV-gala vi ser varje år. Insamlingen bygger till stor del på alla initiativ ute i landet. Det är föreningar, kyrkor, företag, scourörelsen, skolor och inte minst privatpersoner som på olika sätt engagerar sig. Pengarna som samlades in 2022 har bland mycket annat gått till att skapa trygga platser för barn som flytt kriget i Ukraina, till att barn i Somalia med funktionsnedsättningar ska få gå i skolan och att barn i flyktingläger i Libanon får tillgång till rent vatten och toaletter. Insamlingen ger stöd till fler än 40 olika projekt för barns rättigheter världen över.

En viktig aktör för insamlingen har kommit att bli de kommunala kulturskolorna runt om i landet.


– Under cirka femton år har detta kommit att vara ett fruktsamt samarbete, berättar Göran Klingensjö, regionsamordnare på Världens Barn, som var den som initierade samarbetet efter att ha noterat Kulturskolan i Flens engagemang för Världens Barn för många år sedan.


Ett 80-tal skolor bidrar

Göran såg då till att det blev ett nationellt samarbete och före pandemin var cirka 100 kulturskolor engagerade i Världens Barn. Idag är det ett 80-tal skolor som genom att visa upp sin sång, musik, dans och annat som utövas på skolorna också samlar in pengar.

– En del skolor har lite enklare till ställningar, andra har större föreställningar. Kulturskolan i Eskilstuna tillhör dem som har ett av de största evenemangen i landet. Under våra 15 år har vi i Eskilstuna dragit in cirka 60–80 tusen kronor varje år, berättar Göran som även arbetar lokalt med Världens Barn.


Att ordna en lokal Världens Barn-gala är ett stort jobb som kräver planering, några sponsorer, många frivilliga samt även någon artist som bjuder på sin närvaro. Alla intäkter ska rakt ner i bössan. Och basen i föreställningen är just Kulturskolans elever och lärare men varje år kryddar man med någon lokal kändis och inte minst någon nationell kändis. Genom åren har Eskilstunas Världens Barn-gala besökts av Lill-Babs, Christer Lindarw, Danny Saucedo, Towa Carson, Lasse Lönndahl bland många andra. I år är det Lili och Susie som gästar Eskilstunas gala som hålls i Stålforsskolans konserthall den 4 oktober.


Ärofyllt och meningsfullt uppdrag

Anna Häggbom är biträdande enhetschef samt producent på Kulturskolan och genomför i år sin andra gala.


– Det är en föreställning som är så bra för barnen och ungdomarna att få genomföra ur många perspektiv, menar Anna. Det är ett ärofyllt och meningsfullt uppdrag vilket gör det till en speciell upplevelse samtidigt som det blir lite annorlunda för dem då det faktiskt är en betalande publik, det vill säga en riktig publik, inte bara nära och kära som ofta annars. Det blir ett proffsigt sammanhang. Eftersom det är kort repetitionstid och en intensiv galadag så är det mest elever som gått på kulturskolan ett tag och är lite självgående som är med. Men det är även en del nya elever; som exempel i större nummer med många stråk- eller blåselever och i barnkörerna.


Använda sitt konstnärliga uttryck

Totalt är det cirka 100 elever som med sitt uttryck – musik och dans – nu få möjlighet att bidra och påverka.


– Jag tycker det är så fint att våra elever får möjlighet till det här. En strävan är ju att eleverna tidigt ska får såväl insikt som lärdom om att man genom att använda sitt konstnärliga uttryck kan påverka någon annan människas liv till det bättre och att man med kultur faktiskt har möjlighet till ett stort inflytande. Jag upplever att många av de elever som är med verkligen får en aha-upplevelse när de känner att de når fram till andra människor, avslutar Anna.

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: PETER TORSÉN





bottom of page