top of page

En kreativ själ – i glädje och sorg


Han utstrålar energi och kreativitet. Men där finns även en sorg och ett mörker som följt honom livet igenom. För drygt 30 år sedan blev Jim Grundström sörmlänning i själ och hjärta och här tänker han stanna.


Vi tar det från början. Jim är född i Halmstad på 50-talet. En härlig tid att växa upp i säger han. Familjen splittrades och när han var 12 år flyttade Jim och hans mamma till ett litet fiskesamhälle i Skåne.


– Här fanns en inskränkthet och människor som inte kunde acceptera någon som mig, som var lite annorlunda. Jag blev väldigt mobbad och det var svåra år som satt spår för resten av livet.

Jim har alltid varit öppen med sin psykiska ohälsa. Det har såklart påverkat såväl arbetsliv som privatliv.


Han anser att psykisk ohälsa är inget man ska behöva dölja och inget som ska tystas ned. Nu ser Jim på framtiden med tillförsikt och sjukdomen är idag hanterbar.

- Jag är medveten om att mina känslor är min största tillgång samtidigt som de även är en stor belastning. Och det är nog inte helt ovanligt bland kreativa människor. Yrkesmässigt blir ju dock

resultatet ofta väldigt bra.


Redan som sjuttonåring flyttade Jim hemifrån och skaffade en lägenhet i Helsingborg. Livet kom att bli lite enklare. Han pluggade och så småningom blev han student i Lund där han läste historia och svenska. Han kom även in på journalisthögskolan men var väldigt sugen på att jobba istället.


I Malmö fanns en av norra Europas finaste modebutiker – Ohlssons – där fick Jim anställning.


– De skulle satsa på en yngre publik och tyckte att jag passade för att utveckla den delen av verksamheten. Ett roligt men ansvarsfullt arbete för en så ung kille.

Där ska han jobba

Men Jim ville vidare. Egentligen var det till London han ville, där var ju allt tillåtet på sjuttiotalet. Men så blev det inte, Stockholm fick duga.


– I Stockholm kunde jag ändå stå för den jag var och min tuffa barndom hade gjort mig stark. Han siktar in sig på Sveriges största klädkedja, Hennes & Mauritz. Han bestämmer sig helt frankt för att där ska han jobba och inställningen var att ”varför ska de annonsera ut ett jobb när de kan ringa mig direkt”.


– Jag fick träffa en av cheferna. Berättade vad jag kunde tillföra och ljög om att jag hade ett annat erbjudande. Det hela slutade med att jag fick träffa företagets grundare och dåvarande vd – Erling Persson. Jag fick jobbet och dessutom en nära vän i Erling.


Efter en tid på HM gick Jim vidare till den då trendiga butikskedjan Blommor & Bin som skapades av RFSU 1969. Här såldes allt från kondomer till kläder och litteratur.

– Det var en fantastisk idé och en rolig och kreativ miljö. Under mina nio år i företaget var jag vd under två år.


Jim trivdes aldrig riktigt i Stockholm, efter några vändor med andra satsningar, hittade han och blivande maken Alexander sitt drömställe av en ren tillfällighet.

– Vi var ute och åkte båt tillsammans med vänner på Svärtaån och där ån breddar sig ser vi ett bedårande hus med brygga vid ån. Huset står tomt och är till salu. Jag tror på ödet – det var helt enkel meningen att vi skulle ha Å-stugan.


Å-stugans café med den lilla butiken öppnar 1986. Platsen blev snabbt ett populärt och välkänt utflyktsmål för sörmlänningarna. Att driva den här typen av verksamhet kräver dock att man har ytterligare ett ben att stå på yrkesmässigt. Jim hade redan i Stockholm börjat jobba som konsult på mässor vilket resulterade i en kontakt med prinsessans Christinas man Tord Magnuson som ville att Jim skulle arrangera hans 50-årsfest. Skyll dig själv, sa Jim som aldrig gjort något liknande.


– Jag tog uppdraget och det var ett beslut jag aldrig ångrade. Tack vare det har jag och Alexander fått så många fina uppdrag genom åren av såväl kungahuset som de allra mest exklusiva familjerna i Sverige. Dessutom har vi varit med som kreatörer för fyra Nobelfester.


Festkreatörer för kungahuset

Jim berättar att ett av de roligaste uppdragen var när han gjorde ett storbondekalas i en loge på Lovön för kungahuset. Men när kungen föreslog underhållning i form av en lokal orkester

från Mauritius och Lill-Babs, då sa Jim ifrån.


– Jag hade fria händer vilket kunde vara både roligt och utmanande, men en minnesvärd fest blev det.


Efter tio år med verksamheten på Åstugan ville Jim vidare, under viss protest från Alexander. Jim hade sett att Wreta Gästgiveri var till salu och här ville han förverkliga sin dröm.

Problemet var att huset var nedgånget och det krävdes en tung renovering.


– Jag är bra på mycket men kanske inte så träffsäker när det gäller att göra en budget, säger Jim och skrattar. Men vilken fin verksamhet vi fick igång och såhär i efterhand kan jag ändå känna att jag gjorde en kulturhistorisk gärning som räddade den fina gården.


Ohälsan tog över

Wreta Gästgiveri blev under några år Nyköpingstraktens självklara finkrog. Men Jims psykiska ohälsa tog alltmer över och han ville inte att Alexander skulle behöva dra det tunga lasset själv så de bestämde sig för att sälja och återvände nu under några år till Stockholm. De startade butiken Oscar & Clothilde på Nybrogatan och gjorde en kort sejour i Skåne där de startade en butik. I den här vevan blev även skilsmässan mellan Alexander och Jim ett faktum.


– Det har varit en stor sorg för mig men jag är ändå glad över att vi fortfarande är så goda vänner och att vi fortsatt att driva våra företag ihop – efter 30 år tillsammans är vi ändå alltid en familj.


Idag är alltså Jim tillbaka i Sörmland och driver nu sedan ett par år den fina butiken, och under sommaren även kafé, Vacker Vardag lantligt belägen strax utanför Runtuna.


– Det är en lagom stor verksamhet för mig och jag älskar att få bo i Sörmland igen, finns absolut ingen längtan tillbaka till Stockholm. Jag kommer att bo på mitt älskade Ekbacken så länge jag

kan – man kommer att få bära ut mig, avslutar Jim.


"Mina känslor
är min största
tillgång samtidigt
som de även är en
stor belastning"

Comments


bottom of page