top of page

En viktig pusselbit i Eskilstuna som framtidsstad


Eskilstunas logistikhistoria började redan i slutet på 1990-talet. Motorvägen och järnvägen banade väg för att staden skulle kunna bli ett strategiskt läge för logistik i framtiden. Under de kommande åren förvärvade kommunen strategiska markområden och planer började dras upp för det som idag är ett av landets hetaste lägen.

Motorn i verksamheten är Eskilstuna Logistikpark som började anläggas för 15 år sedan. Man kan misstänka att ingen då anade vilken utveckling logistikparken skulle få och vilka aktörer som skulle välja att slå sig ned i just Eskilstuna. Det började med H&M som tidigt valde just Eskilstuna. Andra företag följde efter som i sin tur banade väg för den framgång logistikparken haft de senaste åren. Tack vare Eskilstunas hållbara helhetslösningar och god kunskap om logistik inom inte minst e-handel och datacenter har företag som Sportamore, KitchenTime, Amazon Web Services, Arken Zoo, Footway och Apoteket valt Eskilstuna.

Manuel Brändeborn

Det mest uppmärksammade är såklart Amazon som etablerade sig i Eskilstuna förra året och snart bygger Coop sitt nya centrallager med helautomatiserad terminal på en yta stor som 51 fotbollsplaner.


– Coop gör en jättesatsning som ska försörja alla deras 800 butiker med varor, berättar Manuel Brändeborn, marknadschef på Eskilstuna Logistik.


Långa beslutsprocesser

Idag består Eskilstuna Logistikpark av 420 hektar mark varav två tredjedelar är sålda. Hittills i år är det planerat för nya verksamheter på cirka 250 000 kvadratmeter nybyggnation. Det är långa beslutsprocesser kring en ny etablering och förgås ofta av långa diskussioner och ett stort jobb innan man når så långt som till avtal.

Mikael Jonsson

– En process på flera år innan avtal skrivs är inte ovanligt, säger Mikael Jonsson, etableringschef på Eskilstuna Logistik, som också berättar att det är ungefär ett på fyra projekt som man går i mål med. Förra året blev vi till viss del påverkade av pandemin då en del företag valde att avvakta eftersom de inte vågade göra stora investeringar just då. Å andra sidan märker vi att det är ett paradigmskifte när det gäller e-handel som ju tagit rejäl fart under pandemin


Örat på rälsen Eskilstuna är i dag rankat som ett av Sveriges sex bästa e-handelslägen. Det är en bransch som har skjutit i höjden och det är en utveckling som man inte ser någon ände på.


– Det gäller att ha örat på rälsen för att ligga steget före. Vi har en tät dialog med e-handelsbranschen, så vi hela tiden kan förbereda och planera för den utveckling som befintliga kunders krav men även att vi kan motsvara nya kunders förväntningar och erbjuda dem det de behöver.


Högt på agendan Idag kan Eskilstuna Logistik betraktas som Europas största automatiserade logistikläge – självklart av stor betydelse för många företag men numera är hållbarhet och miljö av lika stor vikt.

– Det står högt på agendan hos de flesta företag vilket det också gör hos oss. I allt där vi kan minska miljöpåverkan, så ska göra vi det


Den utveckling som skett betyder mycket för en stad som Eskilstuna. Det borgar för ännu fler företagsetableringar inom dessa framtidsbranscher och inte minst många nya arbetstillfällen. – Fram till 2025 finns det förutsättningar att öka antalet arbetstillfällen här i Eskilstuna med cirka 3 000, vilket är betydande för en stad av den här storleken.


Dessutom kan oväntade och positiva synergier uppstå. Vem kunde ana att Amazon Web Services etablering skulle innebära en högre skidbacke? – När AWS anläggning byggdes fördes alla jordmassor bort till vår stads slalombacke i Vilsta friluftsområde. Backen höjdes med hela 30 procent vilket såklart har uppskattats mycket av alla våra slalomåkande invånare, avslutar Mikael.

 

Text: Carina Wedin

Foto: Eskilstuna Logistik


Comments


bottom of page