top of page

Fylla jämnt men bara en gång om året

Bättre Torsént än aldrig - Med Peter Torsén


”All ev. uppvaktning undanbedes.” Känner du igen den meningen? Visst känns det lite snopet när någon av dina vänner sätter in den annonsen i tidningen.

Där sitter du med Bob Dylans stora CD-Box med 339 outgivna bonuslåtar. Du som hatar hans kraxande röst. Ska du då i alla fall uppvakta jubilaren med en present trots att du blivit snuvad på festen eller ska du sälja skivboxen på nätet och unna dig själv ett dyr champagne och fira utan jubilaren?

Jag förstår förstås att det finns människor som inte vill ”stå i ramp-

ljuset” eller känner en krypande dödsångest av att bli äldre. Men vad är egentligen alternativet till det? Jag känner ingen som blir yngre. Inte ens med botox eller med diverse lyft.

Här kommer två tips hur du kan ordna din födelsedagsfest utan att behöva stå i centrum:

1. Gör en skenmanöver. Ordna en fest i ett helt annat syfte. Invig den nya verandan eller att det är 51 år sedan den första människan gick på månen. Är du man, raka en ”måne” på skulten till Neil Armstrongs ära, ifall du nu inte redan har en.


2. Åk utomlands (när nu FHM tillåter det) och skicka en inbjudan: ”Välkommen till Öppet Hus på Hotel Costa Skjortan på Playa del Långtbortistan 18:00 17 januari 2021. Medtag egen dryck!”. Garanterat kul om någon dyker upp.

Här är tre tips för att göra din födelsedagsfest billig och lite annorlunda:

1. Gå till en krogägare och säg att du kan fixa 60 gäster åt honom en tisdag när restaurangen annars brukar vara tom. Krögaren blir då glad att du hjälper honom att fylla lokalen så han bjuder dig och dina gäster på pastasallad och varsin öl. Släpp sedan lös gästerna i baren med deras egna pengar.


2. Googla lite goda recept, handla in råvaror och bjud in dina gäster till en ”gör-det-själv-fest”. Förse alla med förkläde och skärbräda. Ni gör maten tillsammans och hjälps åt med både dukning och disk. Alla kommer garanterat att ha en rolig kväll. Själv går du runt och ”glänser”. Till maten dricker ni de dyra vinerna som du fick i present.


3. Men så länge covid-19 bestämmer över våra liv så kan du bjuda in dina vänner på ett Zoom- eller Teamsmöte. Bjud på dig själv och låt gästerna få tillreda maten efter ditt recept. Låt festen börja men glöm inte att upplysa alla om ditt swishnummer. Man vill väl ha presenter när man fyller år?

 
Peter Torsén, skribent


Comments


bottom of page