top of page

Inspirerande engagemang när Anna Maria är på besök


På vårens rundresa i Sverige stannade Anna Maria Corazza Bildt till på flera platser i Sörmland. Bland annat besökte hon Yallaprojektet i Nyköping som jobbar med en av hennes hjärtefrågor; integration. Men resan genom Sverige handlar också om att uppmuntra och motivera människor att stå upp för fred och demokrati och gå och rösta i EU-valet.


Yalla. En verksamhet vi skrev om här i Se Hit inför starten för ett år sedan. För den som inte vet; Yalla är ett arbetsintegrerat socialt företag som drivs av utrikesfödda kvinnor som nu lever och bor i Nyköping. Yalla driver restaurang, catering samt lokalvård. Företaget blomstrar och utvecklas och Anna Maria berättar att hon följt Yallaverksamheten som bedrivs i Malmö.


–  Jag var involverad i projektet under en period, berättar Anna Maria. Jag är imponerad av deras arbete och bjöd därför in dem till EU-departementet så de fick berätta om hur man kan bedriva integration på ett framgångsrikt sätt. Det är viktigt att lyfta in bra exempel i de stora rummen, säger hon.


Därför var det självklart för Anna Maria att besöka just Yalla när hon nu skulle till Nyköping. Hon brinner för integration men också för det systerskap den här typen av verksamhet skapar; där man värnar om varandra och varandras barn och familjer. Intresserat lyssnar hon till kvinnornas personliga berättelser och Ingela Ljung som var en av initiativtagarna berättar om resan med att starta Yalla.


–  Vi har stött på många byråkratiska hinder i processen med att starta upp Yalla. Allt tar helt enkelt onödigt lång tid när man måste slåss mot svensk byråkrati. Samtidigt blev Yalla av tack vare modiga lokalpolitiker som brann för frågan och vår idé, berättar Ingela.


Anna Maria är medveten om trögheten och säger att en samordning mellan myndigheter skulle förenkla för många verksamheter och företag där allt inte följer mallen. Efter att ha rest runt i Sverige i tio dagar känner Anna Maria att avståndet till Bryssel är väldigt långt, trots att vi tillhört EU i snart 30 år. Hon menar att det är en stor distans mellan


–  Jag vill verkligen lyssna och förstå vad som händer i vårt land och minska klyftan mellan oss politiker och den svenska befolkningen. Jag vill möta människor och lära mig mer om dem. Jag har till och med skaffat ett TikTok-konto för att lära mig mer om ungdomar, säger hon och ler.


Anna Maria har en imponerande bakgrund. Hon har arbetat för Unesco i Paris, som expert vid Italienska utrikesdepartementet och inte ett flertal olika uppdrag inom FN. Hon började engagera sig i den svenska politiken, då för Moderaterna, för drygt 20 år sedan och i valet 2014 var hon den som fick flest personkryss.


IDAG HANDLAR DET OM SAKFRÅGOR

På frågan om hon ser en skillnad i ungdomars engagemang idag jämfört med när hon började sin politiska bana svarar hon:


–  Ja, det finns en stor skillnad. Förr var man partipolitisk, idag handlar det mer om sakfrågor som klimat, vård, integration och så vidare. En stor skillnad är också att kampen till stor del förs i sociala medier, det gör det svårare att nå ungdomarna och att samtala med dem. Jag är också bekymrad över att språket och tilltalet har förändrats. Det är en hård retorik och det finns ett hat som många engagrade människor får ta emot. Det gör att det kan ta emot att ta steget att gå in i politiken. Det finns ett hat, inte minst mot kvinnor, som aldrig funnits tidigare och det är oavsett politiskt färg. Det gäller att kunna hålla det ifrån sig om man ska orka vara politiskt aktiv, säger Anna Maria.


Hon menar att medmänskligheten måste stå i centrum.

–  Det grundläggande ska alltid vara att man tänker att det är en människa – oavsett vad den har för åsikt.


MÄNS VÅLD MOT KVINNOR

Anna Maria slutade arbeta politiskt 2018 men återvände – i ny partikostym – 2023, numera för Liberalerna.


–  Jag återvände till politiken för att kriget i Ukraina hade startat och för att en av mina hjärtefrågor är mäns våld mot kvinnor. Något som i hög grad används som krigsföring och som jag såg på nära när jag bodde i Sagreb samtidigt som Balkankriget pågick. Jag ser det som mitt uppdrag att berätta om det jag ser och det jag vet. Och jag vet hur det förhåller sig när det gäller sexuellt våld i krigsdrabbade länder.


–  Jag kan inte sitta på läktaren när det brinner i Europa, därför kandiderar jag till EU igen. Löser vi inte freden är inget annat viktigt, säger hon. Vi kan aldrig ta fred och frihet för givet. Hela samhället och hela Europa har svängt mot högerextremism och där har vi en viktig uppgift i EU att motverka det, därför är det så viktigt att man röstar även i EU-valet, avslutar Anna Maria.


  TEXT OCH FOTO:: CARINA WEDIN

bottom of page