top of page

Han skapar, driver och utvecklar


Entreprenör, konstnär, föreningsaktiv är bara några av de epitet Marcus Saarenpää skulle kunna skriva i sitt cv. Alltsedan barnsben har skapandet varit en viktig del i livet och lusten att driva och utveckla får han utlopp för i såväl företaget som i föreningslivet.


Han byggde möbler, designade en lampa, gjorde duschdraperi av plastpåsar. Skaparkraften hade inga gränser och Marcus var starkt påhejad av sina föräldrar. Den kreativa ådran går i rakt nedstigande led, från båda föräldrarna. Hans morfar jobbade framför allt i marsipan – och det var inte bara marsipangrisar.


Morfar jobbade på Konditori Bern och inför varje jul skapade han en del av Nyköpings stadsbild i marsipan, det var fantastiska alster som fick Nyköpingsborna att vallfärda till konditoriet i juletid, berättar Marcus. Han var också lite av en uppfinnare; han satt en rosa panter på en trehjuling som kunde styras med fjärrkontroll och ur svansen kunde vi barn få oss ett glas saft.


Ja, ni förstår att för Marcus är inte heller något omöjligt. Han har det i blodet.


Jag var inte bara kreativ jag växte upp, jag var också väldigt aktiv och hängde mycket i stallet. Jag fick snabbt ansvar och blev ungdomsledare. Det var underbart att jobba med hästar. Det kan vara 25 olika individer vars kroppsspråk man ska läsa av för att kunna hantera dem. Det var också roligt att få jobba med människor; det var ju inte bara eleverna man hade en relation till utan även deras föräldrar.


SOCIAL KOMPETENS

Marcus hade knattelektioner och även ansvar för lektioner för både vuxna och barn med funktionsnedsättningar. Jag utbildades till ungdomsledare, fick stipendier och så småningom blev jag heltidsanställt av Bullersta Ridsällskap.


Jag var ju väldigt ung men hade social kompetens och kände mig bekväm med att prata med såväl barn som vuxna. Att tidigt få en ledarroll har såklart varit till stor nytta för mig i mitt senare yrkesliv.


Marcus jobbade i hästvärlden i många år, senare i en av kommunens FIA-grupper – dagverksamhet för personer som står utanför arbetsmarknaden – och även som elevassistent för en pojke med diagnoser. Så småningom blev det ett lappkast i karriären vilket var vägen in till den plats där han befinner sig nu, på Puustelli i Nyköping. Här är han idag delägare och jobbar med att designa kök. Ungefär samtidigt som han började på Puustelli, 2015, höll han sin första utställning. Och motiven, de kommer från hästvärlden.


Min första utställning hade jag på Tärnö Säteri och då insåg jag att folk gillade det jag gör.


MALIN BAYARD VANN TAVLA

Fler utställningar följde; Eriksbergs Slott, Lida gård i Flen, Galleri Hornsgatan 96 i Stockholm. Många stora tävlingar har Marcus tavlor som priser; en av mottagarna är Malin Bayard. En målning har skapats på beställning till OS-ryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén.


En av mina målningar såldes på auktion för 10 000 kronor där pengarna donerades till Trosa Ridklubb.


För att utveckla sitt konstnärskap och få grunderna i måleri har Marcus även gått konstskola. Målet är nu att få mer tid över till målandet men det är många projekt och planer i livet som konkurrerar. Under förra året gick han en utbildning och är nu certifierad inredare, inredningsstylist och homestagingkonsult.


Inredning och styling är något jag älskar samtidigt som det blir ett ben till att stå på i yrkeslivet. Jag har inte riktigt paketerat och formaliserat mina tjänster ännu – så just nu är jag öppen för det mesta. Jag har många idéer. Jag vill att alla ska kunna ha möjlighet att få inredningshjälp och därför kunna ha olika erbjudanden i olika nivåer. Jag tycker också om återbruk och vill gärna få kunderna att tänka i banor av att använda sådant de tror inte längre passar i inredningen. Jag ser ju ofta potentialen i det mesta.


Idéer om en indredningspodd finns även. Och då ska vi nog räkna med att det blir så. När Marcus letade efter en bra och praktisk vardagsväska och aldrig hittade någon han var nöjd med så tänkte han: ”hur svårt ska det vara?”. Sagt och gjort.


Jag hittade ett företag som kunde tillverka enstaka beställningar och jag designade ett förslag som vi tog fram. Den lades ut på tillverkarens hemsida och ett antal väskor köptes. Men framför allt fick ju jag den väskan jag absolut behövde och ville ha.


SÖRMLANDS MYSIGASTE HEM

Marcus trivs med livet. Han bor i Bettna, mellan Flen och Nyköping, i drömhuset tillsammans med sin sambo. Ett hem som i tidningen Villalivet blivit utsett till Sörmlands mysigaste hem. På frågan om han ibland inte har lite för många järn i elden så säger han:


Jag tycker jag är ledig hela tiden. Det är bara nästa uppdrag i livet som dyker upp, jag ser det inte som jobb – allt är bara roligt och jag mår bra av att ha många olika saker i livet. Ibland får en del saker vänta men det är jag aldrig stressad för.


Egen häst var det länge sedan Marcus hade men han älskar föreningsliv och har på så sätt fortsatt att engagera sig i hästvärlden. Han har suttit med i Sörmlands Ridsportförbunds styrelse, planerat och arrangerat Södermanlands ridsportgala flera gånger och nyligen blev han invald i styrelsen för Tärnö Hästsportklubb.

Tärnö är ju i sin uppstart och som visionär går jag ju i gång på alla cylindrar. Här finns så mycket att göra och utveckla och jag tror att jag kan bidra. Därför erbjöd jag mig att sitta i styrelsen.


När det gäller måleriet får vi garanterat se mer av Marcus i framtiden. Han är nybliven medlem i Förening i Konst – som arrangerar Konstrundan varje år där Marcus deltog i år för första gången.


Det är en ny värld för mig att få kontakt med andra konstnärer. Jag hoppas få möjlighet att visa min konst mer och framför allt ser jag fram emot att få lära känna och inspireras av andra konstnärer, avslutar Marcus.


TEXT: CARINA WEDIN


  


Comments


bottom of page