top of page

Kärleken till jazz blomstrar


Jazzen är i allra högsta grad levande. I Nyköping har vi nystartade ”Jazz i Nyköping” och i Eskilstuna finns den mer väletablerade ”Eskilstuna Jazzklubb” med 42 år på nacken.

Se Hit träffar Catrin Carlsson, Malena och Calle Wellander, Marja Fiander och Linda Engström; det vill säga hela styrelsen i ”Jazz i Nyköping”. Linda Sohlberg som är musiklärare på Kulturskolan är med på borggården där vi träffas. När hon spelar upp på sin saxofon för fotografens skull så börjar Linda och Catrin dansa lite lindy hop direkt. Åh, vad vi alla längtar efter livemusik och livedans.

Initiativtagarna saknade en jazzförening i Nyköping och tog sig an den biten i början av förra året. De hann planera att ha konsert under förra våren men sedan vet ju alla vad som hände. Den planerade konserten och starten av föreningen sköts till november. Då blev det en covidanpassad men uppskattad konsert på Nyköpings teater med Hannah Svensson Group.


Varför blev det just jazz då?

De flesta ur gruppen har fått jazzen i sig via dansen och mest då lindy hop.

– Jazzen kom till mig genom dansen, säger Marja. Jag steppade och där spelades det mycket jazzmusik. Jag tränade jazzdans och stepp på Kulturama i Stockholm.

Även Catrin har alltid tyckt om att dansa.

– Men när jag för första gången såg dansen Lindy hop på Norrlands nation i Uppsala blev jag helt tagen av musiken och dansen. Först tio år efter det åkte jag till Herräng och började dansa Lindy hop och Balboa. Ingen dans har någonsin varit så rolig och livsbejakande som när jag dansar till jazz.

Lindas intresse började tidigt. Hennes första cd-skivorna var Billie Holiday och Ella Fitzgerald – då var hon i 16-årsåldern.

– Så där började min kärlek för de jazziga mjuka tonerna, menar Linda. Sedan fördjupades den genom många år av Lindy hop i vuxen ålder!

– Alla har ju hört jazz i ”Djungelboken” och ”Aristocats”, flikar Calle in. Det är ju ren jazz där och vi börjar alla sjunga med björnen Baloo och kung Louie under intervjun.


Hoppas på Lindy Hop

Catrin önskar att fler unga fick se och uppleva glädjen i denna dans. Förhoppningsvis genom att kombinera musiken och dansen i tillställningar där man väljer att bara lyssna eller även dansa. Då kanske det lockar att gå en danskurs så att kurserna i lindy hop få leva vidare i Nyköping. Linda avslöjar att en fantastisk swingdansare som uppträder i hela världen kommer från Nyköping. Charlie Decavita har sina rötter här. Nu är hon professionell dansare i duon The DecaVitas och de vill gärna komma hit och uppträda.

Herräng Dance Camp bortom Norrtälje har funnits sedan 1982 och är legendariskt i lindy hop och jitterbug-kretsar. Det är som Mardi Gras, säger en känd jazzmusiker i dokumentärfilmen ”Swingen anfaller” som handlar om Herräng. Herräng är superbowl-finalen i Lindy Hop, säger en annan.

– Det är så underbart med alla blandade åldrar och du kan komma dit ensam men omsluts av gemenskapen, säger Catrin.


Hur ska vi göra för att fler yngre ska hitta till jazzen då?

– Detta är en av anledningarna varför Malena och jag ville starta föreningen, säger Marja. Genom att erbjuda elever som går på Kulturskolan i Nyköping att spela tillsamman med professionella musiker som förband eller jamma ihop. Vi kan stötta ungdomar som vill arrangera egna spelningar om hur det kan gå till väga.

– För unga kan nya grupper som The Hebbe Sisters, Gunhild Carling eller Cats and Dinosaurs vara lite spännande tror jag, inflikar Linda.

Men Ella Fitzgerald är fortfarande en stor favorit! Föreningen ”Jazz i Nyköping” har satt ihop en spellista på Spotify som kan vara en godispåse från då och nu att smaka ifrån. Jag tror att en kombination av att jazzen syns och hörs oftare runt på stan, i butiker, evenemang och dans skapar mer nyfikenhet.

När jag frågar om vilken drömartist de skulle vilja se i Nyköping så föreslår Malena sin favorit Caro Emerald och hon lovar att göra sitt bästa för att få det att hända. Måtte det vara slut på pandemin nu snart och jazzbacillen kan få slå till igen i Nyköping. Den 10 augusti arrangerar ”Jazz i Nyköping” ReCap och Delphi Glenn på Slottsgården. Föreningen ska också vara med på LitterArt Gästabud på något vis i oktober. De hoppas på julkonsert med dans i december. Du kommer att uppleva jazzen på slottet, puben men även i butiker. Vill du bli medlem i Jazz i Nyköping? Maila till jazzinykoping@gmail.se Medlemsavgiften är 150 per år. Du hittar dem på Instagram och facebook.


Jazz genom åren

Nyköping har, eller har haft i vissa fall, orkestrar som Träffens storband och Oxelösound Big Band, Evergreen Hot Five, Dixie Tigers med flera. Den förra jazzföreningen Jazz On startades under 70-talet som Birdland om vi minns rätt. Grosshandlare Pelle Nilsson körde runt med sin T-Ford med sin kompaniorkester med bland andra Anders Karlsson och Sven Göransson.

– Vi spelade överallt, minns gitarristen Sven. Skulle en hiss invigas eller en butik öppnas så var vi där och spelade.

Nyköpings hus där Jazz On hade sina konserter ledda av Mats Karlsson och krögaren ”Nocke” Remnert. Pelles Lusthus som blev jazztempel tidigt 2000-tal med bland andra Arne Eriksson. Legendariske trumslagaren Leffa Sterner minns vi. Leif Kronlunds orkester spelade upp till dans på borggården under 1980–90-talet. Några entusiaster ordnade storbandsdanser uppe i Folkets Hus på Östra Kyrkogatan under 80-talet.

Claes Jansson föddes här och hans första ”gig” var på en bakgård som ung gårdsmusikant på Öster i Nyköping. Tom Persson som ägde anrika Nyköpings Musikaffär på Fruängsgatan. Här handlade Både Putte Wickman, Nils Landgren, Monica Bring och Peter Asplund sina blåsinstrument. På Kulturskolan frodas musikintresset.

ESKILSTUNA JAZZKLUBB

Eskilstuna Jazzklubb bildades 1979 och höll då konserter på "Bruket". Samma lokal som 15 år senare blev känd som rockklubben MAX 500 genom en låt med Kent.

Jazzmusiken har varit väldigt aktiv i Eskilstuna med många konserter med hitresta storheter men även med lokala talanger som tänts.

Lasse Müller var tidigt en eldsjäl i EJK och var länge dess ordförande. En personlighet som även var ordförande i riksföreningen.

Idag heter ordföranden Sten Elmgart och han är fortfarande "hungrig på jazz".

En favorit genom tiderna är EST, Esbjörn Svensson Trio, som gjort många konserter i staden.

Sten nämner också några lokala jazzmusiker

som betytt mycket.

– Den störste är förstås Börje Fredriksson, en legend från Björsund, som man kan läsa om i Stefan Wistrands bok. Börje dog 1968, bara 31 år.

En viktig person  är Rolf Boström, "farfar jazz". Han har lärt halva Eskilstuna att spela jazz. Krister Andersson (född 1951) är en annan storhet som bör nämnas. Han anses vara en av världens främsta klarinettister. Han är fortfarande aktiv.

I höst ger EJK konserter igen. ÄNTLIGEN!

Läs mer om Eskilstuna Jazzklubb på: www.facebook.com/EskilstunaJazzKlubb


TEXT: ANDERS TEGNER, PETER TORSÉN

FOTO: CARINA WEDIN, PETER TORSÉN




Comentarios


bottom of page