På den lilla gården i Bettna tas allt tillvara och kommer till användning för det som planeras
på tomten. Kvistar och grenar blir till flis som används för att få bort ogräs, lastpallar blir
ett golv i uterummet och även botten i en odlingsbädd. Med sly skapas en tunnel till bersån.
Peter Streijffert gör sin första sommar på gården och det finns en noggrann plan för i princip
varje kvadratmeter.
Förbi kyrkan i Bettna, och sen på slingriga vägar i det vackra sörmländska landskapet hittar jag fram till den lilla gården som ligger i en skogsglänta med utsikt över åkermark. Träden i fruktträdgården blommar inbjudande och Peter vinkar glatt och tar mig genast med på en visning runt tomten där han berättar om allt han hittills gjort och vad som ska göras.
Men vi backar lite, hur hamnade Peter egentligen här, i den sörmländska myllan?
Under många år jobbade han som journalist i Stockholm men för ett antal år sedan genomgick han en transformation som skakade om hans tillvaron. Han ville helt enkelt inte jobba som journalist längre och leva det livet. Ett ställningstagande som fick omgivningen
att höja på ögonbrynen.
– Det var en personlig förändring där jag helt enkelt hittade mig själv men personer i min omgivning hade nog
svårt att förstå vem jag blivit och det var många vänner som slutade att höra av sig, berättar Peter. Jag utforskade andra sidor av mitt liv. Jag kom fram till hur jag vill leva och samtidigt hittade jag sådant jag brinner för; mat, vin och odling. Jag kände mer och mer att odlingar i olika former är det jag ska jobba med.
LAPPKAST I KARRIÄREN
Peter gjorde ett rejält lappkast i karriären. Han odlade på balkongen och på kolonilotten när han bodde i Hammarby sjöstad och nu senast i trädgården i Bromma. Och redan 2012 gav han ut sin första bok, Matduellen, där han tipsar om hur man kan äta nyttigt, gott och samtidigt miljövänligt och ekonomiskt. Och såklart hur man till och med kan odla en hel del av maten själv – trots att man inte har en trädgård. Bokutgivningarna har fortsatt. Temat är alltid mat, odling eller vin och det har kommit att bli hela sju böcker såhär långt. Den senaste kom förra året. Blomstermat, som den heter, är en ljuvlig färgsprakande bok som handlar om ätbara blommor samtidigt som man får en massa klimatsmarta odlingstips.
Visitkorten som det stod journalist på är ett minne blott. Idag kan Peter titulera sig författare, sommelier, kock, odlare och inte minst föreläsare. Varje gång det kommer en ny bok strömmar förfrågningarna om föreläsningar till. Allt hakar på något sätt i varandra och hör ihop.
Peter och hans sambo Anki har nu valt att lämna Stockholm. Sedan en kort tid bor de på den sörmländska landsbygden och det är här Peter ska utveckla och förvalta gården för att i framtiden kunna visa hur man kan odla och sköta en trädgård hållbart.
Redan i år ska han vara med på ”Tusen Trädgårdar” för att berätta om sina tankar kring odlande och hur man tar hand om allt som finns på en gård.
ENVISADES AV OGRÄS
När vi går runt i trädgården berättar Peter om hur han ska få bukt med det envisaste av ogräs, kirskålen, genom att täcka det med ett tjockt, tjockt lager av flis. Han visar sina hügelbäddar där han lägger ved, grenar och i hans fall även lastpallar i botten av högen. Högen täcks sedan med ris, halm och löv och sist ett lager med jord där han sedan sår olika typer av grönsaker. Det blir en odlingsbädd som genererar värme till odlingen, håller sig fuktig och samtidigt sakta med säkert murknar och blir jord. Grönsakslandet har fått ett skydd för att inte rådjur och hjort ska komma åt.
– Jag gör ett skydd med grenar och sly vilket man ofta ser i engelska trädgårdsböcker. Men då är skydden ofta mer pedantiskt skapade och heltäckande. Men jag vill ju se mina odlingar vilket gör att man kan uppleva att mitt skydd är lite slarvigt gjort. Men när allt blommar och är grönt kommer man uppleva det helt annorlunda, säger Peter övertygande.
Att så i rader är inte Peters melodi. Som han säger, det gör man av praktiska skäl när man skördar med maskiner. Peter strävar lika mycket efter att det ska bli vackert som funktionellt.
– Jag vill ha lite mer liv och kaos i mina odlingar. Det kommer bli små snirkliga stigar med flis så man kommer åt att skörda och jag vill gärna röra om lite – så plantorna kommer upp lite här och där. Blir det inte bra så kan
jag flytta om de plantor som står tokigt när de kommit upp en bit. Stigarna ska dock vara perfekta och varje litet ogräs ska bort.
ÄTBARA BLOMMOR ÖVERALLT
Tomten är en vacker naturtomt, kuperad med mycket sten. Här ska det minsann inte bli någon perfekt gräsmatta. Det ska få förbli naturtomt med den skillnaden att Peter ska så ätbara blommor överallt.
– Några fina stigar med raka kanter ska såklart klippas så vi tar oss till skogen och till alla små hus som hör till gården.
Bersån har just fått en entré. Peter har satt långa grenar av pil i backen som när de växer upp kommer att bilda en tunnel in i bersån. Allt det som görs på gården dokumenteras och såklart har Peter redan en bok i
tankarna.
Vinet är en stor och viktig del av Peters liv. Redan för fyra år sedan började han skapa egna naturviner. Det kunde vara grape, rödbetor, rabarber eller maskrosor. Naturen sätter inga gränser. Med den kunskap han
har om att våga sig på att göra spännande naturviner har han även haft utbildningar på Skansen och genom studieförbund.
Som nybliven sörmlänning har Peter nu en nyskapad kontakt med Blacksta Vingård, inte så långt ifrån där Peter bor. De smider planer och här ska Peter få leva ut sina drömmar om att kunna producera naturviner i
större skala.
– Vi fann varandra direkt och i redan i år ska vi producera rabarbervin. Det har köpts in 300 kilo rabarber, berättar Peter, och det är dessutom Sveriges första vingård som gör naturviner storskaligt.
LADDAR INFÖR HOPPET
Lyckan är total. Peter sprudlar när han pratar om hur livet kom
att bli.
– Att få bo här och kunna leva det här livet känns overkligt. Och alla möjligheter som nu dyker upp. Det känns som om jag står på en trampolin och laddar inför hoppet. Ska det bli ett magplask eller inte..?
Han har verkligen hittat hem i sin lite kaosartade värld med odlingar, mat, viner och föreläsningar. Efter att ha suttit ned med Peter en förmiddag så är även mina anteckningar i kaos. Han har minst sagt hoppat friskt, fram och tillbaka, i samtalet. Men på något sätt – när man benar ut det så ser man att kaos är en ordning i sig och faktiskt kan vara ganska genomtänkt.
TEXT: CARINA WEDIN
FOTO: LARS HALLSTRÖM
Comments